ZETApress

hírportál

Félmaraton sztárokkal

Kiváló hangulatban zajlott le szeptember első vasárnapján a 25. Nike Budapest Félmaraton, Magyarország legnagyobb és legnépszerűbb 21 kilométeres futóversenye, melyen Steiner Gábor járt.

Ritmusra futott több mint tízezer induló. A jubileumi megmérettetést a zene jegyében rendezték meg a szervezők, amelyet az idei verseny Ritmusra fuss! ? szlogenje erősített. A félmaratoni táv minden kilométerén utcazenekarok buzdították a futókat és a szurkoló közönséget, külön látványosságként pedig ? az Andrássy úti szakaszon ? a 125 éves Operaház művészei tíz zongorával zenéltek élőben.

A Nike Budapest Félmaratonon nemcsak egyéni, hanem páros váltó indulásra is lehetőség volt, hiszen a 21 km-t párban is lefuthatták a rövidebb távokat bevállaló indulók (itt 13,9 és 7,1 km a táv). A versenyen rengeteg külföldi sportoló is elindult.

A versenyre idén több mint tízezer nevezés érkezett. Íme, a számok: 52 országból több mint ezer külföldi nevezés ? legtöbben Angliából, Szlovákiából és Olaszországból. 6100 egyéni és 450 páros indult a versenyen, a Ligetkörön 3500-an álltak rajthoz. A mezőny legidősebb magyar férfi indulója 83 éves, a legfiatalabb 12 éves volt. A legidősebb magyar női induló 71 éves, a legfiatalabb 13 éves volt. A versenyt a férfiak mezőnyében Tóth László nyerte, a nők között Papp Krisztina, olimpikon középtávfutó diadalmaskodott.

A zenei élet kiválóságai is lefutották a távot

A különleges programok mellett neves zenészek, énekesek, műsorvezetők is vállalkoztak arra, hogy lefutják a 25. Nike Budapest Félmaratont. Sőt egy igazi világsztár is csatlakozott a csapathoz: Emilia, svéd énekesnő is benevezett az erőt próbáló versenyre. Vadon Jani, Tóth Gabi és kedvese Nagy Roland, Dobrády Ákos és Emilia, SP, VIVA Ben, a Rakonczai fivérek, a Zanzibar gitárosa, Sidi, Puskás Peti és öccse Ádám, Peti és Miki az Anti Fitness Clubból mind futottak a versenyen a több ezer indulóval együtt.

A Ligetkör sem maradt zenészek nélkül: Váczi Eszter kislánya júliusi születése után először állt rajthoz és futotta le a 3,5 kilométert, amelyen Zséda is megmutatta, hogy nem csak énekesnőnek kiváló. A zenészek közül a VIVA Ben?SP páros futotta a legjobb időt, ők összesítésben az 57.helyen végeztek a 450 párból.

Nyilatkozatok a célba érkezés után

Zséda: Nagyon felemelő érzés ilyen hangulatban, ennyi lelkes emberrel együtt futni. Számomra mindenképpen lesz folytatás, jövőre már nem a Ligetkörön indulok, hanem a Félmaratonra vállalkozom.

Tóth Gabi – Nagy Roland: Magamhoz képest jól teljesítettem, nagyon jól éreztem magam ? mesélte lelkesen a páros hölgy tagja. ? Gabival ellentétben én rendszereses futok ? teszi hozzá kedvese, Roland ? de a maximumom 3-4 kilométer, ezért örülök, hogy sikerült teljesítenem a váltó elejét, a majd? 14 kilométeres távot. Szerencsére nem volt nagyobb holtpontom, hiszen a szurkoló és tapsoló közönség nagyon sok erőt adott. A Lánchídnál kezdtem csak fáradni, de akkor már csak pár száz métere volt a váltás, ahol Gabi várt rám.

Puskás Peti: Kecskeméten gyakoroltam a versenyre, de 6 kilométernél többet eddig sosem bírtam. A Szabadság-hídnál kicsit elfogyott az erőm, főként azért, mert azt hittem, már rég a váltásnak kell következnie, ehhez képest sehol sem voltam még? Eleinte Bennel futottunk együtt az élen, aztán már csak magamra koncentráltam. Számomra egyfajta meditáció a sport, ezért is vágtam neki testvéremmel a Félmaratonnak, és biztos, hogy jövőre is megpróbálom.

SP: Elsőként váltottunk a zenészcsapatból Bennel, és sikerült is megtartani az előnyt. Nem gondoltam volna, hogy megcsinálom, de végül sikerült, pedig a verseny előtt attól tartottam, hogy nem fogom bírni, hiszen az edzéseken rendszeresen szúrt az oldalam. Ezért a levegővételre különösen figyeltem, és természetesen a buzdító tömegre. Nem hittem, hogy ekkora élmény egy futóverseny, teljesen feltöltődtem. Jövőre biztos, hogy ismét indulok, sőt a hosszabb távval is megpróbálkozom.

VIVA Ben: 8 kilométernél azt hittem, itt a vég, de elkezdtem a zenére koncentrálni, és csak mondogattam magamban: végig kell csinálnod, nem fáj a lábad, meg tudod csinálni! A végén sikerült is, olyannyira, hogy elsőként váltottam.

Vadon Jani: Számomra idén igazi kihívás volt a Félmaraton ? meséli a Class FM műsorvezetője – hiszen betegen álltam rajthoz, ami gyakorlatilag tilos. A családom és a hallgatóink azonban annyira hittek bennem, hogy nem akartam cserbenhagyni őket. A szenvedésnek végül meg lett az eredménye, hiszen életem legjobb idejével, 1: 44-el értem célba.

Rakonczai Viktor: Eredetileg a rövidebb távot futottam volna, de a verseny indulása előtt cseréltem a testvéremmel, Imrével a hosszabb távra. Aztán annyira belejöttem a futásba, hogy a váltás után sem álltam le, hanem futottam tovább Imivel. Egészen 17 kilométerig bírtam, akkor a térdem felmondta a szolgálatot. Sajnálom, mert csak 4 kilométer volt hátra, de jövőre többet készülök a Félmaratonra, és biztos sikerülni fog a teljes táv!

Eredmények

Férfiak: 1. Tóth László 1:04:38, 2. Erkolo Ashenafi ETP 1:07:22, 3. Józsa Gábor 1:09:12. Nők: 1. Papp Krisztina 1:13:13, 2. Staicu Simona 1:14:25, 3. Földingné Nagy Judit 1:19: 07. Férfi páros: 1. Pész Attila, Mészáros Miklós ? OTP Futókör 1:18:22, 2. Lajos József, Heszler Attila ? GyURÓ Team 1:25:07, 3. Kammerer Zoltán, Kun Álmos Abigél ? HínÁrral Szemben 1:29:11. Női páros: 1. Biacsi Ilona, Biacsi Bernadett ? SZUSE 1:21:05, 2. Póth Mariann, Kovács Melinda ? Ucca Neki 1:23:11, 3. Kácser Zita, Bátai Réka ? Ré-Zi 1:23:50. Vegyes páros: 1. Rédi Szilvia, Szász Mihály ? Szondi Vágtató Páros 1:19:51, 2. Pap Dávid, Pap Eszter ? Villám 1:22:12, 3. Szabó Andrea, Szűcs István Krisztián ? Ismeretlenek 1:22:43. További információk idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!