ZETApress

hírportál

Elrajtol a Szupermaraton

Mind a hét elején beharangoztuk, délelőtt Bécsből ötnapos útjára indul a Samsung Szupermaraton. A verseny a maga nemében elsősorban Európában egyedülálló, és magyar viszonylatban nem csak az atlétika, hanem általában a sport területén jelentős rendezvények közé nőtte ki magát. A Szupermaraton szerepel a Magyar Turizmus Rt. kiemelt idegenforgalmi vonzerővel rendelkező sportrendezvényei között, valamint a Nemzetközi Amatőr Atlétikai Szövetség (IAAF) és az AIMS Nemzetközi Ultrafutó versenynaptárban is.

Idén utoljára rendezünk úgy Szupermaratont, hogy még lesz határellenőrzés a három ország között, mert várhatóan a jövő év elejétől minden feltétel rendelkezésre áll ahhoz, hogy Szlovákia és Magyarország a schengeni övezet teljes jogú tagjává váljon, tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

A rendezvény jelenlegi helyzete

Osztrák részről az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is az Alsó-Ausztriai Katonasport Szövetség a Szervezőbizottságunk partnere, de a rendezvény ausztriai országos kiterjesztését segítendő, ebben az évben bekapcsolódott a szervezőmunkába az Országos Katonasport Szövetség is. Szlovákiában Ásványi László sportmenedzser, a Pozsonyi Sportközpontok igazgatója irányításával szervezik a Szupermaraton szlovákiai szakaszát. Az érintett magyarországi megyék és városok sportszervei részt vállalnak a rendezvény lebonyolításában.

A verseny útvonala az elmúlt évhez képest nem változik: Bécs ? Pozsony ? Győr ? Tata ? Budakeszi ? Budapest. A jelenlegi útvonal megtartása mellett kisebb változások lehetnek. A váltóhelyeket ? különös tekintettel az elsőkre, ahol a mezőny még nem húzódik szét ? lehetőség szerint úgy alakítjuk ki, hogy ott gépjármű forgalom ne legyen. (Himberg, Bőny stb.) A pozsonyi cél- és rajthelyszín megváltozik, a fővárost jobban reprezentáló helyre, a városközpontba a Nemzeti Színház elé kerül át a Testnevelési Egyetem előtti Duna partról.

Ebben az évben Győr város kiemelt, központi szerepet kap a rendezvény életében. Sopronból Győrbe helyezzük át az október 18-ai jelentkezést és megnyitó ünnepséget. Ennek oka, hogy a város vezetése részéről jobb az együttműködési- és fogadókészség, további előnye, hogy könnyebben megközelíthető. A második napi Pozsony-Győr szakasz befutója az elmúlt években bevált módon a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdőnél lesz. A budapesti célt továbbra is az elmúlt évben bevált és a Felvonulási térnél látványosabb Kós Károly sétányra tervezzük.

Az egyéni versenyben 9 országból 53 versenyző, köztük 11 nő nevezett. A nők mezőnyében rajthoz áll az ötszörös győztes német Maria Bak, aki elsősorban orosz futónőkkel veszi fel a versenyt, köztük az 1996-os győztes Jelena Sidorenkovával, és a 2007-ben 2. helyezett Ludmilla Kalininával. Férfiaknál a bajnokok csatája várható: a hatszoros győztes Bogár János, a háromszoros nyertes Vozár Attila, a kétszeres győztes Jaroslaw Janiczki, valamint a 2002-es győztes orosz Anatolij Kruglikov és ebben az évben jó eredményeket elért, az elmúlt évben 6. helyezett Ossó Zoltán között.

Váltóban eddig 6 országból 152 csapat nevezett, köztük 22 női váltó. A nőknél várhatóan a tizenegyszeres maratoni magyar bajnok Földingné Nagy Judit vezette Starking csapata a Pest megyei Önkormányzat váltójával küzd majd meg a győzelemért, melynek tagja Papp Krisztina és Staicu Simona, magyar hosszútávfutó élversenyzők. A férfiak mezőnyében az ez évi Maratoni OB első nyolc helyezettje indul csapatban.

Az első helyért várhatóan a Békéscsabai Atléták Frühwald ? Benedek Zsolt legjobb magyar utcai futó, valamint válogatott futókból álló – csapata és a Koronás Cukor, – melynek soraiban ott lesz az országos csúcstartó Csillag Balázs és a maratoni országos bajnok Tóth Tamás – vív nagy csatát az öt nap alatt. Elismerést érdemel a Gyermelyi Tészta csapata, ahol a tagok átlagéletkora 65 év, a legidősebb versenyző a 80 éves Ötvös Ferenc, aki ebben az évben is lefutotta a Maratoni OB távját. A további érdekességekre később még visszatérünk.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » A technika is segíti a futókat

Szóljon hozzá!