ZETApress

hírportál

Bevonták a vitorlákat

Több mint 700 hajó indult a IV. UNIQA Balaton Regatta 2010-es szezonjában! A Gardazzura nyerte a II. Nemzeti Nagydíjat és a III. Autós Nagydíjat is a hétvégi futamokon.

Remek versenyhétvégével zárult a IV. UNIQA Balaton Regatta versenysorozat, amely a 2010-es esztendőben végül négy helyszínen fogadta a vitorlázás szerelmeseit. Badacsony, Szigliget, Balatonaliga és Balatonlelle volt házigazda, és a versenyhétvégék során ? összességében ? öt túraversenyen és négy pályaversenyen mérhették össze tudásukat a résztvevők.

A versenyzők, a szervezők és a támogatók előzetes várakozásait is felülmúlták az idei adatok, hiszen összesen 707 hajó indult a versenyhétvégéken, és bár a túraversenyek népszerűsége megkérdőjelezhetetlen, nagyon kellemes meglepetés volt, hogy a pályaversenyekre is nagyon sokan jelentkeztek.

A szervezők legnagyobb örömére, nagyon sokan döntöttek úgy, hogy az államalapítás ünnepét a vízen, versenykörülmények közepette ünneplik meg. Kilencvennyolc hajó nevezett ugyanis a IV. UNIQA Balaton Regatta augusztus 20-i futamára, amely a hagyományos Balaton Regatta díjak és pontok mellett, a II. Nemzeti Nagydíjért is zajlott.

A Balatonlelle?Révfülöp?Balatonboglár?Balatonlelle táv leküzdése nem ütközött különösebb akadályokba, ugyanis remek szél fogadta a résztvevőket, akik közül a leggyorsabb hajónak mindössze 57 percre volt szüksége az útvonal teljesítéséhez. A győztes hajó a Gardazzura libera lett, amely Simo Béla kormányzásával, tizenhárom perccel előbb érkezett a célba, mint az abszolút második helyezettje a Random (Török Tamás), valamint tizennégy perccel a harmadik helyezett Sfinx (Lange Péter) előtt.

A II. Nemzeti Nagydíjat tehát a Gardazzura csapata nyerte, amely Balatonboglár városának is dicsőséget szerzett, kormányosának, Simo Bélának köszönhetően. Ezen a versenyen a legtöbb hajót Balatonlelle kikötője nevezte, amiért a kikötő, valamint a kikötő kapitánya, Kiss Attila is díjat vehetett át, ugyanúgy, mint a legtöbb hajót nevező kikötő legeredményesebb hajója, amely a Random lett, Török Tamás vezetésével.

A sikeres pénteki nap után, a szombati Balaton Regatta túra-futamra, amelyen külön küzdelem zajlott a III. Autós Nagydíjért, 96 hajó adta le a nevezését, míg a délutáni pályaversenyen 76-an vettek részt. A Gardazzura legénysége nem hibázott, ?elbírta a rá nehezedő nyomást? és magabiztos vitorlázással tették fel az I-re a pontot, megnyerve a szombati versenyt is. Az abszolút második helyén az Irokéz (70-es cirkáló) végzett, a harmadikon pedig a Madicken (Dehler) futott be a célba. A pályaversenyt Yardstick I-ben a Géza, Yardstick II-ben a Gé., Yardstick III-ban pedig a Blue Fly nyerte.

A IV. UNIQA Balaton Regatta 2010-es szezonját Yardstick I-ben a Kék Fény nyerte, a Kepi és a Madárka előtt, Yardstick II-ben a Dolce Vita zárt az élen, megelőzve a Pilsner Úr és az Albatros nevű hajót, míg Yardstick III-ban Soczi, Blue Fly, Dudu lett a végső sorrend. A pályaversenyek 2010-es összesítésében: Yardstick I-ben a Kék Fény, Yardstick II-ben a Dolce Vita, Yardstick III-ban pedig a Soczi legénysége állhatott a dobogó legfelső fokára.

A III. Autós Nagydíjon ? többek között ? Tóth Imre is ott volt az egyik hajó fedélzetén. A tavaly még a gyorsasági motoros vb 250 köbcentis géposztályában versenyző, idén pedig a Supersport világbajnokságon bizonyító magyar motoros remekül érezte magát, bár mint elmondta, ő leginkább a motorcsónakokat kedveli. ? Elképesztő volt részt venni a versenyen, igyekeztem aktív lenni a fedélzeten. Kaptam néhány feladatot, de nekem a sportággal való ismerkedés jegyében zajlott ez a nap. A precizitás és az összeszokottság lenyűgöző volt, de nekem a sebesség azért nagyon hiányzott. ? A pályafutásával kapcsolatos kérdésre elmondta: ? a következő futam a Nürburgringen lesz és szeretnék jól szerepelni, ami az én esetemben az első tízbe kerülést jelentheti. Sokat változtattunk a motoron és remélem az újítások, az új állítások megfelelőek lesznek és eredményesek leszünk a következő futamon.

Megható és lenyűgöző volt az érdeklődés Pegán Zoltánnal kapcsolatban. Hazánk mozgássérült sportolója, aki vitorlázásban világbajnok lett Angliában, bemutatta hajóját, amit ki is lehetett próbálni. Versenyzők, érdeklődők, gyermekek és versenyzők álltak sorban azért, hogy beszélhessenek a kiváló sportemberrel, valamint, hogy testközelből éljék át, hogy milyen vezetni Pegán Zoltán speciális hajóját. A hajóosztályonkénti végeredmények idekattintva megtekinthetők.

Szóljon hozzá!