ZETApress

hírportál

Magyar-orosz párharcok az aranyért

Az 500 és a 200 méteres időfutamokkal megkezdődött Szegeden az MKB Sárkányhajó Világbajnokság. Már az első nap versenyei megmutatták, a férfi és a női számokban is magyar-orosz párharc várható az aranyérmekért ? tudatták sajtósaik.

Csatakiáltás, dobszóló, ?egy mindenkiért, mindenki egyért? hangulat. Igen bizony, ez a sárkányhajó. Ami kívülről óriási dzsemborinak tűnik (valójában az is), ám a vízen ?megülve? adrenalin növelő, izzasztó ütközetek sokasága. És nem csak a vízen?

A férfiak első időfutamában az oroszok vertek minket, így némiképpen átvariáltam a csapatot ? mondta a parton, kezében egy papírost lobogtatva, a rajt felé robogva Reményi Péter, a sárkányhajó válogatott csapatvezetője. A ?Römi? becenévre hallgató mester ?újratervezése? egyébként kiválóan sikerült: Vajda Attilát, Kövér Mártont, Kiss Tamást és Németh Szabolcsot a magyar sárkányhajóba ültetve a csapatunk megnyerte a második időfutamot, s ezzel nyolc tizedes hátrányt varázsolt két tizedes előnnyé (három időfutam eredménye adódik össze, ez alapján hirdetnek világbajnokot).

Jól ment a hajó, de nagyon szoros a küzdelem ? mondta a hétvégi poznani világbajnokságon ezüstérmet szerző Vajda Attila, aki rutinos sárkányosnak mondhatja magát, hiszen az elmúlt évek során hét világbajnoki címet lapátolt már össze a magyar válogatottal. ? Bízom benne, hogy szombaton behúzzuk majd az újabb aranyat, bár az oroszoknál is jó nevű versenyzők jöttek el! Itt van például a pekingi ötszázas bajnok Makszim Opaljev.

Az aranyéremben reménykedik Paksy Tímea is, aki a női válogatott tagjaként éli meg az orosz nyomást. ? Az első futamot nyolctizeddel nyertük meg, a másodikban két tizeddel kaptunk ki, de nagyon élvezem ezt a küzdést. Óriási a hangulat! ? lelkendezett a versenyzőnő, aki most már szinte minden fronton (síkvíz, sárkányhajó, rafting) jelen van a magyar kajak-kenu sportéletben.

Vegyes csapatunk is jól teljesített, hiszen a svájciak előtt futamgyőztesként, az idők alapján azonban az orosz csapat mögött a második helyen hangolhatnak majd a szombati folytatásra. Ahogyan az első csapatok, a masters és junior egységeink is kiválóan teljesítettek a délelőtti program során. A negyven felettiek kategóriájában a férfiak a német, a hölgyek az amerikai egységet oktatták ? jelentős időkülönbségekkel.

A pénteki versenynap 200 méteren előbb a tízüléses, majd a húszas nagyhajók csatájával folytatódott ? a szokásos magyar-orosz ?felállásban?. A ?nagyhajós? versenyen a férfiaknál lapátot ragadott Kozmann György is, a magyar sárkányhajó válogatott szövetségi kapitánya, és talán a nap legjelentősebb (fél hajót vertek az oroszokra) győzelmét aratta az egységünk.

Nagyon jól esett a futam. Előjöttek bennem a régi érzések és jó volt megélni, hogy szinte tökéletesen megy alattunk a hajó ? mondta Kozmann György. ? Úgy érzem, kiváló a csapategység, már a felkészülés elején látszott mindenkin, hogy komolyan veszi a munkát, és az elmúlt hónapok nagyon jól összehozták ezt a társaságot. Olykor-olykor már nem is lelkesíteni, hanem fékezni kell a csapatot, hihetetlen, hogy a lányok mennyit tudnak vihogni a parton.

És akkor rögzítsük a délutáni tényeket: férfi és női csapatunk megnyerte futamát, míg vegyes legénységünk (vagy leányságunk?) a második helyen zárt az oroszok mögött 200 méteren. Masters csapataink és juniorjaink is győzelemmel zárták a napot, vagyis szombaton magyar részről teljes létszámban folytatódik majd a világbajnokság. További információk a weblapon találhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Hét aranyat lapátoltunk | ZETApress

Szóljon hozzá!