ZETApress

hírportál

Dráma Sanghajban

Világbajnokként ülhetett volna az asztalhoz Lewis Hamilton ma délután Sanghajban a Kínai Nagydíjat követő sajtótájékoztatón. A McLaren-Mercedes brit újonca két futammal a vége előtt 12 ponttal vezetett márkatársa, Fernando Alonso és 17-tel a Ferraris finn Kimi Raikkonen előtt. Hogy mégsem örülhetett, azt egy rosszul időzített kerékcsere okozta.

Lewis az első rajtkockából indulhatott, mellőle a finn, mögüle a szintén Ferraris Felipe Massa, míg a negyedik kockából márkatársa rajtolhatott. Sokáig vezette a mezőnyt, miközben gumija egyre inkább elkopott, kocsija egyre jobban lelassult. Körökön át zajlott így a verseny, s ellenfelei egyre jobban megközelítették. Senki sem értette, miért vár a csapat a behívásával. Mikor végre megtörtént, a boxutcába vezető kanyart nem sikerült bevennie, s fennakadt a kavicságyon. Kitolni nem lehetett, így fel kellett adnia a versenyt.

A futamot Raikkönen nyerte, s így tíz pontot dolgozott le hátrányából. Második Alonso lett, aki már csak négy ponttal van lemaradva a brit mögött. A két hét múlva sorra kerülő interlagosi Brazil Nagydíjon még ők is világbajnokok lehetnek. A második helyre befutó Massa hátránya 17 pont. Mivel ő már nem lehet világbajnok, valószínűleg márkatársát, Kimit segíti. Csapatuk már megnyerte a konstruktőrök versenyét, hiszen a McLaren-Mercedest kizárták a konstruktőrök versenyéből.

Az idei 16-ik futamon pontszerző helyen végzett még S. Vettel és V. Liuzzi (Toro Rosso), közöttük ért célba J. Button (Honda), 7-ik N. Heidfeld (BMW), míg 8-ik D. Coulthard (Red Bull) lett. Csapatban második a BMW-Saubar, míg harmadik a Renault, s a helyzet már nem változhat.

Szóljon hozzá!