ZETApress

hírportál

Kati volt a legeredményesebb

Mától Kovács Katalin számít minden idők legeredményesebb kajakversenyzőjének, miután a női négyes tagjaként megnyerte pályafutása 28. világbajnoki aranyérmét ? tudatták sajtósaik.

A tegnapi sikereket folytatva megvédte világbajnoki címét Szabó Gabriella és Kozák Danuta is a női kajakpárosok 500 méteres versenyszámában. K?1 500 méteren Janics Natasa centikkel maradt le az aranyéremről.

Nagyon izgalmasan alakult a női K?1 500 méteres versenyszám döntője, de sajnos egy hajszállal a magyar versenyző maradt alul. Janics Natasa, a szám korábbi olimpiai bajnoka a mezőnnyel együtt jött el a rajtból, fél-távnál még vezetett néhány tizedmásodperccel, de a mellette rajtoló ukrán Oszipenko tudta vele tartani a lépést, sőt, sajnos a hajrát egy kicsit jobban is bírta és 16 századmásodperccel győzött.

A döntő színvonalára jellemző, hogy a tavalyi ezüstérmes német Katrin-Wagner ezúttal hetedik, a 2009-es bronzérmes Jozefa Idem pedig kilencedik lett. Olimpiai számban ez a harmadik olyan ezüstérmünk, ahol csak néhány századmásodperccel maradtunk le az aranyról. 1. Oszipenko 1.50.46, 2. Janics 1.50.62, 3. Cawthorn 1.50.92.

C?1 500 méteren már az is szép teljesítmény volt Korisánszky Péter részéről, hogy bejutott a fináléba, hiszen bombaerős mezőny gyűlt össze ezen a távon is. Valahogy a legjobbak nem vesznek arról tudomást a férfi egyéni számokban, hogy az 500 méter már lekerült az olimpia programjáról, a döntőben rajthoz állt a fehérorosz Harazha, az üzbég Menkov, aki tegnap győzni tudott 1000 méteren, az orosz Opaljev, aki idén tért vissza az élvonalba, a francia Goubel, a német Brendel, valamint a kínai Li Quiang is. A szupersztárokkal teli fináléban Péternek csak a tisztes helytállásra volt esélye. A magyar versenyző kiadta magából, amit tudott, ez idén a 8. helyre volt elegendő. 1. Harazha 1.47.70, 2. Li Quiang 1.48.31, 3. Menkov 1.48.45.

Más egy világbajnoki döntő, mint egy hagyományos verseny. Túl gyorsak voltak az ellenfelek, szerintem 98%-ot kiadtam így is magamból. Jó lett volna előrébb végezni, de ez most ennyire volt elég. Dolgozom tovább, remélem jövőre jobb lesz ? mesélte a célban a fáradt Péter.

Sajnos K?1 500 méteren nem jutott a fináléba Szalai Tamás, de így is volt kiért szorítania a lelkes magyar szurkolótábornak. A szlovákiai születésű Gelle Péter meglepte a világot ebben a számban. Megelőzve a német Max Hoff-ot, az angol Tim Brabants-et és a kanadai Van Koverden-t világbajnoki ezüstérmet szerzett. Az aranyérmet a svéd Anders Gustafsson szerezte meg. 1. Gustafsson 1.38.45, 2. Gelle 1.38.96, 3. Van Koeverden 1.39.00.

Nagyon meglepett a második hely, én sem hittem benne, úgy álltam oda a rajthoz, hogy jó lenne nem utolsónak a célba érni. Az elmúlt években inkább párosban versenyeztem, de idén sokat volt sérült a társam, ezért gondoltuk, hogy megpróbálom a K-1 500 métert. Trencsénben készülök, de egyébként párkányi születésű vagyok ? mondta az eredményhirdetés után a szlovákiai magyar kajakos.

Az első magyar világbajnoki címet 500 méteren ismét a női kajakpárosunk szerezte meg. Szabó Gabriella és Kozák Danuta címvédőként érkezett Poznanba és több mint másfél másodperc előnnyel, magabiztosan nyert az olimpiai távon. Szabó Gabriella már a második aranyérmét szerezte ezen a világbajnokságon, tegnap Csipes Tamara párjaként is győzni tudott NK?2 1000 méteren. 1. HUN 1.40.06, 2. RUS 1.41.62, 3. AUT 1.42.68.

A rajtban beragadtunk és ettől picit megijedtem, ezért az első 50 méter után már inkább csak Gabira figyeltem, nem akartam azon gondolkodni, hogy mit okozhat a rossz rajt, szerencsére a célig már nem volt megállás. Nem érzem csalódásnak, hogy nem indulhattam egyesben, nagyon örülök az Eb-aranynak, de fantasztikus az újabb világbajnoki aranyérem is ? mosolygott a célban Danuta. ? 100%-os teljesítményt nyújtottam a világbajnokságon, ezt nem gondoltam volna tavasszal, amikor három hetet otthon feküdtem sérülés miatt. Összeszokott páros a miénk, otthon is fantasztikus riválisok ellen kell versenyeznünk, ezért vagyunk ennyivel jobbak a világnál ? mondta az eredményhirdetés után Gabriella.

K?2 500 méteren 3 rossz rajt után egész jól jött el Kammerer Zoltán és Kucsera Gábor, de sajnos nem tudták tartani a lépést az élen haladókkal. Az erős mezőnyben ezúttal nem tudtak dobogó közelébe kerülni. 1. BLR 1.29.23, 2. POR 1.29.97, 3. SRB 1.30.41.

Fóbiáim voltak, féltem, hogy újra hínár akad a hajónkra. Annak még örültem, amikor az első rajtot visszalőtték, akkor egy nagy csomó növényt sikerült eltakarítanunk az útból. A dél-afrikaiak szórakoztak a rajtnál, ki akarták magukat záratni, mert ők csak a 200-ra jöttek fel bemelegíteni. Nem akarom azt mondani, hogy ez zavart meg minket, hiszen ezt a többiek is megszenvedték. Átlagos pálya volt, bár versenyen még sosem voltunk ennyire gyengék. Nagyon erős volt a mezőny ? nyilatkozta Kammerer Zoltán.

A női kajaknégyes is megvédte világbajnoki címét, a női pároshoz hasonlóan! A hajóban ezúttal Csipes Tamara ült Kozák Danuta helyén, de a lányok ebben az összeállításban is le tudták győzni a németeket, méghozzá meggyőző fölénnyel. A Janics Natasa, Csipes Tamara, Kovács Katalin, Benedek Dalma összeállítású csapathajó a táv felénél hajszállal már vezetett a németek előtt, az utolsó 200 méteren pedig egyértelművé tette, hogy ezúttal is verhetetlen, több mint félhajónyi előnnyel ért célba. 1. HUN 1.31.60, 2. GER 1.32.79, 3. POL 1.33.81.

Éppen a napokban kezdtem gondolatban számolgatni az aranyérmeket, és nosztalgiáztam kicsit. 1998-ban szereztem az elsőt, igazából abban reménykedtem, hogy már szombaton K?1 1000 méteren meg lesz a 28. Természetesen boldog vagyok, de nem teljesen elégedett. 200 párosban akár még a 29. is meglehet? ? mondta Kati az eredményhirdetés után.

Nem vagyok izgulós fajta, de most nagyon-nagyon ideges voltam a rajt előtt. A tavalyi aranyérmes hajó egy helyen változott, én ültem be Danuta helyett, és nagyon izgultam, hogy ha ma kikapunk, akkor az úgy tűnik majd, hogy rajtam ment el az arany. Emiatt hihetetlenül boldog voltam a célban ? nyilatkozta a kétszeres világbajnok Tamara.

Mind a négyen jól mentünk egyéniben ebben a szezonban, igazából hasonló időket tudunk egyesben, szerintem ezért nagy az összhang a négyes hajóban. Van legalább hat világszínvonalon teljesítő magyar női kajakos, a következő két évben ebből kell összegyúrni a legjobb hajót Londonra ? tette hozzá Dalma. További információk idekattintva olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jobb a vb-szereplésünk a tavalyinál | ZETApress

Szóljon hozzá!