ZETApress

hírportál

Megvan a második aranyérem!

Folláth Vivien magabiztos versenyzéssel lett világbajnok 5000 méteren. Két arany-, három ezüst- és egy bronzérem a magyar csapat mérlege a döntők első napja után! ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A szervezők hibájából 45 perc csúszással indultak el az 5000 méteres versenyszámok, amelyek magyar szempontból nagyon rosszul kezdődtek. C?1-es indulónk, Fürdök Gábor sajnos beborult a rajt utáni csetepatéban és kénytelen volt feladni a versenyt. A számot a német Ronald Werch nyerte meg, a spanyol Bouza és a szlovák Ostrcil előtt. 1. Werch 22.48.18, 2. Bouza 22.50.22, 3. Ostrcil 23.01.81.

A rajt előtt már szóltam a versenybíróknak, hogy túl közel állítanak minket egymáshoz és ebből baj lesz. Sajnos nem érdekelte őket, meg akartam előzni egy japán versenyzőt, egyből a start után, ugyanez volt a terve a lengyel fiúnak, végül is ő jött nekem. 3 húzást tettem ezen a világbajnokságon, utána kirepültem a hajóból, akkor ütést kaptam. Visszamentem a versenybíróhoz, de akkor persze már hiába ? mondta el a részleteket Fürdök Gábor, az EDF?DÉMÁSZ Szeged versenyzője. ? Edzéseredményeit ismerve azt mondom, Fürdök Gábor nyerhetett volna ebben a futamban, legalábbis a dobogó tuti meglett volna neki, van ő annyira jó versenyző ? elemezte a látottakat a parton állva Vajda Attila, olimpiai bajnok.

Folláth Viviennek viszont minden bejött 5000 méteren. A leghosszabb táv magyar indulója jó rajt után hamar bekerült a hármas élbolyba. 4700 méteren keresztül az élen tudott haladni a fehérorosz és az angol indulóval együtt. A hajrára is Vivienben maradt a legtöbb erő, pedig a táv nagy részén az ő vize segítette a két másik versenyzőt. Végül több mint 8 másodperccel győzött, igaz, a 6. helyen befutó brit versenyző kormányproblémák miatt nem tudott éremért harcolni. 1. Folláth 22.44.92, 2. Paltaran 22.53.07, 3. Rikala 23.07.68.

Kemény volt, keményebb, mint egy maratoni verseny. Nagyon megzavart, hogy csúszott a rajt, éhes voltam, amikor elindult a verseny és tartottam tőle, hogy emiatt nem bírom majd végig. Akkor nyugodtan meg, amikor kialakult a vezető boly és én ott voltam köztük. Bevetettem minden trükköt, amit a maratoni versenyeken megtanultam, iramváltások, helyezkedés, lökdösődés, ezek sokat segítettek. Maratoni aranyérmem már volt, most van gyorsasági világbajnokságról, boldog vagyok és köszönöm edző-édesapámnak, hogy segített a felkészülésben ? nyilatkozta a friss világbajnok.

K?1 5000 méteren is jól kezdett a magyar versenyző. Gyökös Lajos az első 1500 méter után a vezető bollyal tudott haladni, azonban nem sikerült bent maradnia a vízben az élen haladó négyesnek, leszakadt és egyedül nem volt esélye csatlakozni a kialakult üldöző négyeshez sem. A magyar versenyző nagyon kihajtotta magát, ez most csak a 9. helyhez volt neki elegendő! 1. Wallace 20.01.33, 2. Hoff 20.03.57, 3. Benassi 20.06.67.

Storcz Botond értékelése a szombati versenynap után

Kezdjük az 1000 méterekkel! Ha kivehetnénk a K1-et és a K4-et, vagyis azt a két számot, amiben nem jutottunk A-döntőbe, akkor tökéletesen elégedett lennék. Természetesen nem vehetjük ki, majd hosszabb elemzés tárgya lesz, hogy a férfi kajakosoknál mi a sikertelenség oka.

Szabó Gabi és Csipes Tamara fantasztikusan ment. Pillanatnyilag az egész mezőnyből ők érzik a legjobban, hogyan kell felépíteni egy 1000 méteres párost. Megcsinálták, amit kitaláltak, amit tudnak, ők a legjobbak a világon ebben a számban! Kovács Kati idén ezüstöt nyert, ő azt mondja ez nem az ő éve. Szerintem meg ilyen a verseny, most volt nála jobb.

Vajda Attila és a Kammerer?Vereckei Ákos ezüstjénél semmiféle hiányérzetem sincs! Attila a nehéz évkezdet után végigküzdötte a nyarat, és ma végigküzdötte a távot. Ő van annyira tehetséges, hogy ha normálisan tud dolgozni, akkor felállhat a dobogóra, nagyon jó ez a második hely. Ugyanígy Zoli és Ákos is jól versenyzett. Odatették magukat, megcsinálták, amit tudnak, amit az edzésen is gyakoroltak. A hínárra nem lehet felkészülni, nem volt szerencséjük, majd következő alkalommal.

A Mike?Tóth kenupáros érme hatalmas bravúr. Tavaly ötödik helyünk volt a vb-n, idén az Eb-n negyedik lett a magyar hajó, most meg itt az érem. Azt jelenti, hogy ezen a távon is tudunk ütőképes egységet kiküldeni a világversenyekre.

200 méteren felemás a mérleg. A lányok teljesítették a mai feladatot, Natasa éppen annyit adott ki magából, amennyi a továbbjutáshoz kellett. A C?1-ben nagyon örülök Kovács Gergely döntőjének. Stabilan ment egész nap, nem fért hozzá kétség, hogy a világbajnoki fináléban a helye. A Kovács?Végh páros sajnos nem volt elég erős a döntőbe jutáshoz.

Molnár Péternél nem láttam ma nagyobb hibát, az az érzésem, hogy a jelenlegi formájában ennyi volt benne, vannak nála jobbak a világon több mint kilencen, így nem kerülhetett döntőbe. Dombi Rudolf és Beé István a második helyért küzdött, amikor felborult a hajó. Majd vissza kell nézni a felvételeket, hogy mi lehetett a baj. Kár érte! 5000 méteren nagyon örülök Folláth Vivien aranyérmének, rutinos hosszú távú versenyző, megérdemelte a világbajnoki címet, gratulálok neki ? mondta el Storcz Botond. További információk weboldalukon olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kati volt a legeredményesebb | ZETApress

Szóljon hozzá!