ZETApress

hírportál

Előbbre, kajakos férfiak!

Ma megkezdődik Poznanban a kajakosok és kenusok idei fő versenye, a világbajnokság. Már a trasonai Európa-bajnokság eredményeiből leszűrhető volt, hogy férfi kajakosaink ebben az esztendőben előreléptek a nemzetközi mezőnyben, s reményeink szerint, a dartmouth-i vébével ellentétben nem csak egy érem jut majd ennek a szakágnak a poznani napok során.

Ha Szalai Tamás K-1 500 méteren olyan pályát megy, mint Trasonában, akkor akár az övé lehet a világbajnoki aranyérem is ? egy háttérbeszélgetés során így hangzott egy igazán szakértő vélemény a világbajnokságot megelőzően. Hogy kitől származik ez a jóslat? Storcz Botond felnőtt kapitánytól, aki talán a szíve mélyén a legfényesebbik éremből is remél egyet egykori szakágában, a férfi kajakban.

Szalai Tamás sem igazán változtatna a trasonai recepten, a fiatal versenyző látatlanba aláírna egy olyan döntőt, bár véleménye szerint a kanadai Adam Van Koeverdennel nehéz lesz zöld ágra vergődnie a világbajnokságon. ? Ha Van Koeverdennel centiken múló csatát vívnánk az aranyért, az valóban nagy szó lenne ? mondta Szalai, aki technikailag és taktikailag is felkészültnek érzi magát a nagy ütközetre.

Ám nem csak K?1 500 méteren száll harcba a világbajnoki éremért, K?4 1000 méteren is ott ül majd a magyar hajóban, abban az egységben, amely a spanyolországi kontinensviadalról ezüstéremmel tért haza. Legutóbb 2007-ben állt a magyar csapat Európa-bajnoki dobogón, világbajnokságon még régebben, 2006-ban ? igaz, akkor szenzációs győzelmet ünnepelhettünk a Maty-éren. Az akkori egységből egy aranyember most is ott ül a hajóban, a már jócskán a harmincas éveit töltő Kökény Roland Szalai Tamással, Dombi Rudolffal és Hadvina Gergellyel próbálja győzelemre vezérelni a magyar négyest.

A 2006-os aranyhajóból Vereckei Ákos is ismét egy csodás siker kapujában állhat. Igaz, ezúttal K?2 1000 méteren, Kammerer Zoltán párjaként kíséreli meg legyőzni a nagyvilágot. ? A tudásunk legjavát adjuk majd, ebben biztos lehet mindenki ? magyarázta Vereckei Ákos. – Kamerával már nem abban a korban vagyunk, hogy csak szövegeljünk egy megálmodott nagy sikerről, nekünk kötelező teljesítményt letenni az asztalra, és nem titok, hogy győzni szeretnénk Poznanban. Nincs közöttünk vérszerződés, nem mondtuk, hogy holtomiglan-holtodiglan, így ha közös londoni kifutásról, közös olimpiai éremről álmodunk, minden évben meg kell küzdenünk ezért a párosért, amelynek létjogosultságát egy jó világbajnoki szerepléssel tudjuk leginkább igazolni.

Erre törekszik Dombi Rudolf és Beé István is. Az új olimpiai távon, vagyis a 200 méteren rajtoló páros számára jó előjel lehet az Európa-bajnokságon megszerzett bronzérem. ? Úgy gondolom, gyorsaságban, erőben, technikában és fejben is jól össze tudtunk csiszolódni, ami a jövőt illetően nagyon bizakodóvá tesz bennünket. Most, hogy Szolnokon még többet foglalkoztunk ezzel a számmal, főként a rajtunkkal, így bízunk benne, hogy a világbajnokságon sem lesz elérhetetlen számunkra a dobogó ? vallotta be Dombi Rudolf.

S kiknek szoríthatunk még ezen a világbajnokságon?

Nézzük most a nők után a férfiakat! K?1 1000 méteren Kucsera Gábor küzd meg a minél jobb döntős helyért, míg K?2 500 méteren akár a dobogóra is felállhatnak majd megszokott párjával, Kammerer Zoltánnal. K?1 200 méteren Molnár Péter keze sülhet el, és bízhatunk a 4×200 méteres váltó (Molnár Péter, Gyertyános Gergely, Dudás Miklós, Boros Gergely) jó szereplésében is. Az 5000 méter indulói helyéért derekasan megküzdött az idény során egyesben jól teljesítő Gyökös Lajos, aki szintén nem akar csalódást okozni a poznani világbajnokságon.

Férfi kajakcsapat

200 m: K?1: Molnár Péter. K?2: Dombi Rudolf, Beé István. Váltó: K?1: Molnár Péter, Gyertyános Gergely, Dudás Miklós, Boros Gergely. 500 m: K?1: Szalai Tamás. K?2: Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor. 1000 m: K?1: Kucsera Gábor. K?2: Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos. K?4: Dombi Rudolf, Szalai Tamás, Kökény Roland, Hadvina Gergely. 5000 m: K?1: Gyökös Lajos.

Ellenfélmustra

Egymás ellen hangol a világ, ám férfi kajakban megszokott, hogy összefognak a legnagyobbak. A kanadai Adam Van Koeverden szokásához híven a svéd Anders Gustafssonnal töltött el hosszabb időt a világbajnoki felkészülés során. A két hetes kanadai tábor után a világ egyik legjobb kajakozójának tartott Koeverden Franciaországban hangolt számaira, vagyis K?1 1000 és 500 méterre. Előbbiben a pekingi olimpia óta az első világbajnokságán induló brit Tim Brabantssal, Gustafssonnal, az ausztrál Wallace-szal és a német Max Hoff-fal, utóbbiban Ronald Rauhéval, Gustafssonnal és reményeink szerint Szalai Tamással küzd majd meg az aranyért.

K?2 1000 méteren a német Hollstein, Ihle páros lesz a mieink legnagyobb ellenfele, míg 500 méteren a németek és a spanyolok törhetnek borsot Kameráék orra alá. A K?1 200 méter első számú favoritja Ronald Rauhe, míg párosban a fehéroroszok lehetnek a befutók. A négyesek a hagyományos csatákat hozhatják: német?fehérorosz?szlovák?magyar kvartettből kerülhetnek ki a dobogósok. További információk a weblapon találhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Kajak-kenu a tévében | ZETApress

Szóljon hozzá!