ZETApress

hírportál

Bennük van-e a 100%?

Holnap megkezdődik Poznanban a kajakosok és kenusok idei fő versenye, a világbajnokság. Női kajakban Janics Natasára nagy feladat hárul. Háromszoros olimpiai bajnokunk öt számban is megküzd az aranyért ? tudatták sajtósaik.

Májusban, a szegedi Világkupán, a parton többen is megjegyezték: Janics Natasa újra a régi. Bár az Eb-válogatón csak részben igazolta ezt, a világbajnoki indulásért folytatott versenyfutásban tökéletes volt, így öt számban is szerepelhet majd Poznanban. A szegediek háromszoros olimpiai bajnoka magyar színekben most indul először K-1 500 méteren világbajnokságon, sőt ez lesz a harmadik nemzetközi szereplése egyesben, hiszen korábban a 2004-es athéni olimpián és ugyanebben az évben az Európa-bajnokságon nyert. Hogy hol? Éppen Poznanban.

Szerintem jó esélyem van arra, hogy ezúttal is nyerjem az 500 méteres egyest Poznanban, a világbajnokságon, de ahhoz mindennek össze kell jönnie ? mondja Natasa. ? Ne felejtsük el, hogy a K?1 500 méteres döntője előtt én már legalább 10-szer vízre fogok szállni, bármi közbejöhet. Egyébként nem jelenteném ki, hogy ez a legfontosabb számom, minden olimpiai táv fontos és Katival is győzni szeretnénk 200 párosban. Ha ehhez még hozzáveszem, hogy váltóban még sose nyertünk, akkor azt kell, hogy mondjam, abban a számban ott is vissza akarunk vágni a tavalyi győztes németeknek.

Janics Natasa mellett a másik ?számhalmozónk? természetesen Kovács Katalin lesz, aki három számban (K?1 1000 m, K?4 500 m, K?2 200 m) áll rajthoz Poznanban. Csipes Ferenc tanítványa számára különleges lesz ez a világbajnokság, hiszen Poznanban sporttörténelmet írhat. Már egyetlen győzelemmel is minden idők legeredményesebb női versenyzője lehet a világbajnokságok tekintetében. Jelenleg 27 aranyéremmel, holtversenyben a németek legendás versenyzőjével, Birgit Fischerrel áll az élen a sportági örökrangsorban. És hogy milyen érzésekkel készül a világbajnokságra?

Úgy érzem, rendben vagyok, már alig várom, hogy kezdődjenek a versenyek ? mondja. ? Az Európa-bajnokság előtt csak néha-néha éreztem úgy, hogy összeállt minden, most azonban szinte minden edzés után jó érzésekkel tudok kiszállni a hajóból. Három számban szerepelek a világbajnokságon, az olimpiai négyesben ráadásul új szerepkörben, hiszen a harmadik beülőben kaptam helyet. Ezúttal Natasa sztrókol majd, mögötte Tamara, én és Dalma ül a hajóban. Még sosem ültem ebben a lukban, ez újdonság a számomra, de a lányokkal úgy ítéljük meg, hogy ebben a felállásban is teljes az összhang. A felkészülés utolsó hetében jó pár nagyon biztató edzést tudtunk le, de azért óvatosak vagyunk, hiszen tavaly is csak egy hajszállal tudtuk legyőzni a németeket. A további esélyekről sem mondanék sokat, hiszen bár jól ment alattunk a hajó, Natasával párosban nem sokat tudtunk edzeni, és az ezer méter is tud rizikós lenni. Én már megtapasztaltam. Poznan amúgy sem tartozik a kedvenc helyszíneim közé: a pálya körülményes, nehézkes, az idő mindig hűvös. Azért bízom benne, hogy most megtörik a jég.

Ahogyan Janics Natasa életében úgy Szabó Gabriella és Kozák Danuta számára is fontos helyszín Poznan. A két lány itt ünnepelhetett először Európa-bajnoki címet ? még ifiként. Párosuk most világbajnoki címvédésre készülődik, míg Szabó Gabi a duplázásra hajt.

Ezer és ötszáz párosban indulok ezen a világbajnokságon, és úgy érzem, nagyon jó esélyekkel tudunk rajtolni a lányokkal ? mondta Szabó Gabriella. ? A hosszabbik távon Csipes Tamival nagyon jó időket mentünk a pályák és a résztávok tekintetében is, Danutával pedig annyira összeszoktunk már az évek során, hogy szinte félszavakból megértjük egymást. Az ötszáz egy kicsit rizikósabb szám lesz, hiszen itt sokkal erősebb a mezőny, de bízom benne, hogy nem ér csalódás ezen a világbajnokságon sem.

És még kikért szoríthatunk Poznanban? A 200-as váltóban Janics mellett Paksy Tímea, Hegyi Zomilla és Vad Ninetta jut szóhoz, míg 5000 méteren Folláth Vivien képviseli a színeinket. Mindkét számban éremesélyesek a magyarok.

Női kajakcsapat

200 méter: K?1: Janics Natasa. K?2: Kovács Katalin, Janics Natasa. Váltó: Janics Natasa, Paksy Tímea, Hegyi Zomilla, Vad Ninetta. 500 méter:. K?1: Janics Natasa. K?2: Kozák Danuta, Szabó Gabriella. K?4: Janics Natasa, Kovács Katalin, Csipes Tamara, Benedek Dalma. 1000 méter: K?1: Kovács Katalin. K?2: Szabó Gabriella, Csipes Tamara. 5000 méter: K?1: Folláth Vivien.

Ellenfélmustra

Kovács Katalin azt mondta, ha minden jól alakul, a női csapatban benne van a száz százalékos szereplés lehetősége. Igaz, ehhez lesz másoknak is szavuk Poznanban. Elsősorban a németeknek, akik Katrin Wagner-Augustin (K?1 500 m), Fanny Fischer és Nicole Reinhardt (K?2 500 m), valamint a négyes révén tudnak izzasztó pillanatokat szerezni a mieinknek.

Azért a németeken kívül is vannak nevek, amelyeket érdemes tanulgatnunk: Simon Miklós tanítványa, a brit Rachel Cawthorn (K?1 1000 és 500 m), az orosz Salahova, Szergejeva duó (K?2 500 és 1000 m), a szlovák Kmetova, Kohlova duó (K?2 200 m), no és a hazai pályán szereplő lengyel csapat is okozhat kellemetlen meglepetéseket. További információk weblapjukon olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Előbbre, kajakos férfiak! | ZETApress

Szóljon hozzá!