ZETApress

hírportál

Októberi Gyalogló Nap

Október 9-10-én a világ 60 országához hasonlóan hazánkban is megrendezésre kerül a Világ Gyalogló Nap, vagy ahogyan azt a világ számos országában ismerik a World Walking Day ? tudatta a Magyar Szabadidősport Szövetség.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kiemelt rendezvénysorozata közé tartozó eseményt nemzetközi mozgalomként a Rió de Janeiró-i Föld-konferenciához kapcsolódva indították útjára a szervezők 1992. június 7-én.

1995-ben már a Föld öt kontinensén rendeztek gyalogló napot, míg hazánk 1999-ben lépett a rendező országok sorába. Tavaly már a világ 82 országában került megrendezésre az esemény, amelynek közvetlen célja a gyaloglás megismertetése, megszerettetése, a lehető legtöbb ember mozgósítása a rendszeres testmozgás érdekében. A közvetett cél pedig, hogy minél több településen rendezzenek Gyalogló Napot, ezáltal növelve a rendszeres gyaloglásnak hódolók táborát.

Az esemény ? melynek koordinációját, irányítását, s lebonyolítását a szabadidősport világszervezetétől (TAFISA) kapott felhatalmazás alapján a Magyar Szabadidősport Szövetség, s annak helyi szervezői végzik ? a helyi szervezők által kijelölt útvonalon és meghatározott időpontban zajlik. Résztvevő bárki lehet ? lakhelytől, kortól, nemtől és nemzetiségtől függetlenül ? aki a nevezésben foglaltakat elfogadja, s hajlandó az ajánlott 5-10 km-es túratávon végiggyalogolni. Az esemény fontos kitétele, hogy futni tilos! A szervezők által megjelölt helyszínek folyamatosan jelennek meg a weboldalon.

Szóljon hozzá!