ZETApress

hírportál

Kastélyok között Csehországban

Az XTERRA európai versenyeinek legbiztosabb állomása Csehország ? idén is a világ minden részéből érkeztek a csodálatos hegyek, kastélyok és erdők között megrendezett versenyre. Poór Brigitta és Szente Dániel korosztályos Európa-bajnoki címük után itt is megmutatták lendületüket. A versenyt a francia Franky Batelier és a svájci Renata Bucher nyerték.

A helyszín adott volt egy fantasztikus versenyhez, mesebeli környezet várta az indulókat – azonban az idő nem kedvezett a versenynek. Napokon át és a verseny alatt is ömlött az eső, sártengerré változtatva az ösvényeket, utakat. A víz is erősen lehűlt, alig 15 fokos volt, amikor elrajtolt a mezőny. Ennek ellenére a nagyszámú induló (összesen közel 300 versenyző) lelkesen harcolt az elemekkel, a pályával és az ellenfelekkel.

Batelier az elsők között lépett partra, de a magyar versenyzők jó úszásuknak köszönhetően szintén az élmezőnyben szerepeltek. Bucher ekkor még ? gyenge úszónak számít ? a mezőny közepén tempózott. A kerékpáros pálya szárazon is technikásnak és nehéznek számítana (35 km, 1200 m szint, gyökeres, sziklás ösvények, meredek letörések, ugratók, éles kanyarok), a sár azonban minden apró hibát többszörösére nagyított, sokan buktak nagyokat többször is a verseny folyamán, komoly sérülés mégsem történt.

Batelier és az üldözői másodperceket hoztak egymáson, majd távolodtak el ismét. Az élmezőny szinte azonos idő alatt teljesítette a pályát, pedig sok esetben nem is látták egymást. Olyan szoros volt a verseny, hogy az ezüstérmes német Felix Schumann, szinte másodpercre olyan időket teljesített, mint a győztes, akitől 36 másodperccel kapott ki ? ugyanakkor az úszás után 32 másodperccel volt többet a depóban, mint a francia?

Magyar sikerek XTERRA világkupa futamon

Bucher jött, mint a rakéta, hihetetlen sebességgel kerékpározott ? svájci lévén megszokta a nehéz terepet ? mindenkit behozott és már itt hatalmas előnyre tett szert. Poór Brigi keményen tartotta magát az idősebb és sokkal tapasztaltabb versenyzők között, bátran vállalva a nehéz szakaszokat is. Fiatal kora ellenére már figyelnek rá a profik között, 7. helye nagyon ígéretes (kategóriájában, ha ott indul, aranyérmet szerez!).

Szente Dani hasonlóan jól szerepelt, de 18 évesen elsősorban korosztályában kell bizonyítania, ahol a cseh és német versenyzők között is megállta a helyét, hiszen biztos lendülettel szerezte meg az ezüstérmet az U19 kategóriában.

Ha egyetlen szóval kellene jellemezni a versenyt, akkor azt mondanám: SÁR! De fantasztikus volt a pálya és a közönség, igazi élmény volt a verseny ? nyilatkozta Batelier a célban. ? Franky sokkal jobban lejtőszik, mint én, ezzel nyerte meg a versenyt. Ezen a terepen a bátrabb, bevállalós bicajozás volt a nyerő ? summázta a tanulságokat Felix Schumann.

Nem is kell csodálkozni a pálya menti nehézségén, hiszen az utolsó 2 km 80%-ban azonos volt az UCI DH világkupa pályájával! ? Szerencsére a legnehezebb ugratókat és rámpákat kikerülte a pálya, de a sziklás, kanyargós és nagyon meredek pálya még az XTERRA versenyzőknek is szokatlan volt ? jegyezte meg Dave Nicholas amerikai versenyigazgató. A cseh verseny után egy héttel szinte ugyanazon a vidéken rendezik meg az XTERRA GERMANY futamot. A X2S TEAM ott lesz ? tudatta a Terepsport.hu. A fotók az XTERRA felvételei.

Szóljon hozzá!