ZETApress

hírportál

Kapuzárás Triatlonújvárosban

A július 31-én, szombaton kezdődött 12. TVK Triatlon Nagyhét tegnap fejeződött be Tiszaújvárosban. A kiváló hangulattal kísért sport- és kulturális eseménysorozat csúcsát a 14. TVK ITU Triatlon Világkupa jelentette ? tudatta Szűcs István sajtófőnök.

Mint az a tegnapi híreinkből kiderült, Yulia Sapunova révén ukrán, Reinaldo Colucci révén pedig brazil sikerrel fejeződött be a 14. TVK ITU Triatlon Világkupa. A Tiszaújváros központjában kijelölt célban a férfi futam végén megtartották a hivatalos eredményhirdetést is. A hölgyeknél Szabó Tamás, a MOB alelnöke, a Nemzeti Utánpótlás Intézet (NUPI) igazgatója adta át az érmeket, míg Koscsó Lajos, a vendéglátó Tisza-parti város polgármestere, a világkupát is magába foglaló 12. TVK Triatlon Nagyhét szervező bizottságának elnöke virágcsokorral köszöntötte a legjobbakat.

A férfiaknál Lukács Zsuzsanna, a sportért is felelős államtitkárság kabinetfőnöke nyújtotta át a medálokat, míg a virággal Lányi András, a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ elnöke, a szeptemberi, budapesti Dextro Energy Triatlon ITU Világbajnoki-sorozat fináléját szervező bizottság vezetője jutalmazta meg a pódiumon állókat. Idén sem maradhatott el a női és férfi érmesek közös pezsgőzése, melyhez a hozzávalókat a spanyol Enrique Quesada, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) Technikai Bizottságának vezetője és dr. Márkus Gábor főrendező, a TVK-Mali TK elnöke biztosította az ezt követően egymást és a közelben állókat önfeledten megfürdető kiváló sportolók számára.

A legjobbak véleménye

A dobogóról a kötelező dopping vizsgálatra, majd sajtótájékoztatóra vezetett a legjobbak útja. ? Az úszás nem úgy alakult, ahogy szerettem volna. A kerékpározás során, az üldöző boly tagjaként reménykedtem, hogy felérhetünk az előttünk haladókra. Engem is meglepett, hogy milyen jól haladtam a futáson, valósággal keresztülszakítottam a célszalagot boldogságomban, hiszen ez volt életem első világkupa-futam győzelme! Nagyon élveztem a tiszaújvárosi hangulatot! Egyaránt sokat jelentett nekem a gyerekek, a felnőttek, a felvezetők biztatása a célegyenesben és a pálya szélén ? mondta Yuliya Sapunova (ukrán, a női győztes).

A kerékpározás során meglehetősen nagy volt a távolság a három oroszt is soraiban tudó öt tagú szökevénycsoport és köztünk, a közel 60 tagú üldözők között, így megpróbáltam megszökni, de mivel nem jött be, visszaálltam a többiekhez pihenni. Amint leléptem a bringáról, éreztem, hogy nagyon jó erőben vagyok. Amikor elmellőztem a vezető ötös tagjait, esélyt láttam a dobogóra. 500 méterrel a vége előtt elhatároztam, hogy megpróbálok egy nagyot sprintelni az éremért, ami aranyra sikerült. Harmadszor vagyok Tiszaújvárosban, ahol mindig felfokozott a hangulat, ami inspirál. Jó látni, hogy itt ? egyedül a világon ? minden versenyző ugyanazt a buzdítást kapja, mint a legjobbak! ? nyilatkozta Reinaldo Colucci (brazil, a férfi győztes).

Sajnos a nyitó számban nem tudtam erősebbet menni, de a folytatásban, pontosabban a kerékpározás végén Yuliya segítségével sikerült meglépni. Boldog vagyok a második helyezésemmel, őszintén örülök az ezüstnek. Belülről is rendkívüli módon tetszett a tiszaújvárosi erőpróba, ez a csodálatos miliő. A hátralevő bringás és futó köröket bemutató Triatlon-szauruszt különösen kedveltem ? mondta Jodie Swallow (brit, a női ezüstérmes).

Az úszás során nem hoztam ki magamból, amit szerettem volna, ráadásul a kerékpározásnál is gondom akadt, begörcsölt a lábam, de hála Istennek ez a probléma megszűnt a futásra. Itt aztán szépen jöttem fel, előbb utolértem a szökevény ötös tagjait és onnan semmi nem ,,mentett? meg attól, hogy második legyek. Én most jártam először Magyarországon, Tiszaújvárosban, de a többiekhez hasonlóan szintén csak dicsérni tudom a helyszínt, a versenyt, az itteni emberek hozzáállását ? vallotta Crisanto Grajales (mexikói, a férfi ezüstérmes).

Őszintén szólva nekem egyszerűen fájt az úszás, ezért elhatároztam, hogy partot érve nem fickándozom majd a kerékpározáson sem. Ez jó taktikának bizonyult, mert a futás elején ?elindultak? a lábaim. Persze az előttem végző versenyzők nagyon gyorsak, de ez csak azért van, mert fiatalok. Félretéve a viccet, az elmúlt három évben Achilles-ín sérüléssel bajlódtam, így nagyon régen végeztem az elitben hasonló viadalon. Ez a bronz már nagyon hiányzott. Az külön, öröm, hogy egyik kedvenc helyszínemen, Tiszaújvárosban térhettem vissza a dobogóra! ? mondta Martin Krnavek (cseh, a férfi bronzérmes).

Pódiumon a legjobbak

A 14. TVK ITU Triatlon Világkupa első húsz helyén célba érkezett női és férfi versenyzőit, azokat, akik a pénzdíjon megosztoztak, este 9 óra után a Főtéren felállított nagyszínpadra, célba érkezésükhöz képest visszafelé sorrendben szólították fel és ajándékozták meg. Az egyedi ajándékok átadásában közreműködött Koscsó Lajos, Tiszaújváros polgármestere, a szervező bizottság elnöke, Olvasó Árpád, a névadó főtámogató TVK vezérigazgatója, Palásti Lajos, a Jabil Circuit Magyarország gazdasági igazgatója, Balla László, az AES Magyarország külső kapcsolatok vezetője, Enrique Quesada, az ITU Technikai Bizottságának elnöke és dr. Márkus Gábor főrendező, a TVK-Mali Triatlon Klub elnöke.

Ajándékok és az adomány

Az esti ünnepélyes eredményhirdetés keretében Márkus Gábor emlékplakettel köszönte meg az ősztől nyugdíjba vonuló Koscsó Lajos 1992-től a tiszújvárosi triatlon sportért végzett áldozatos munkáját. Ezt követően Koscsó Lajos és dr. Márkus Gábor egy jelképes úti-batyut adott át az augusztus 10-én Szingapúrba, az ifjúsági olimpiára induló Hankó Gábornak, a TVK-Mali Triatlon Klub tehetséges sportolójának, aki egyetlen magyar triatlonosként, egyetlen borsodiként vehet részt a rangos nemzetközi megmérettetésen.

A 12. TVK Triatlon Nagyhét során meghirdetett adomány gyűjtés eredményét, 509 ezer forintot, melyből 400 ezer forintot, az eredeti tűzijáték költségének a felét a szervező bizottság ajánlott fel a sajóládi árvízkárosultaknak, Veres János, a természeti csapás által sújtott település polgármestere vette át a gyűjtést kezdeményező dr. Márkus Gábortól.

A legendás záró-buli

A már a színpadon elkezdett, messze földön is híres, emlékezetes és legendás tiszaújvárosi záró-buli, mely a JAM-ban teljesedett ki, ahol versenyzők, sportvezetők és rendezők felszabadultan szórakozva búcsúztatták az idei eseménysorozatot. Ezúttal is, mint eddig mindig, jó néhányszor elhangzott, hogy jövőre újra találkozunk!

Szóljon hozzá!