ZETApress

hírportál

Viharos triatlon

A kalandos péntek után jöhetnek az elit csaták. A 12. TVK Triatlon Nagyhét pénteki hetedik napját a hirtelen jött óriási vihar alaposan megtépázta. Nagy változás volt ez a csütörtöki jó időhöz képest.

Az elmaradt futóversenyek után hétvégén remélhetően ideális viszonyok közepette rendezik meg Tiszaújvárosban szombaton az ETU Triatlon Junior Európa-kupát, majd vasárnap a 14. TVK ITU Triatlon Világkupát ? tudtuk meg Szűcs Istvántól.

Az országosan elrendelt narancssárga viharriasztás sajnos Tiszaújvárosra vonatkozóan is jogosnak bizonyult. Pénteken délután 4-kor villanásszerű hirtelenséggel és szinte esti sötétséggel érkezett orkán erejű szél sátrakat döntött össze, vaskorlátokat repített, megtépázott mindent, ami az útjába került. Az ítéletidő külön próbára kényszerítette a Márkus Gábor vezette rendezői csapatot, melynek tagjai túlzás nélkül hősiesen helytálltak.

Egyéb iránt pedig a Jabil 1/3 Maraton elnevezésű pénzdíjas futóverseny, illetve az amatőrök számára kiírt 2 km-es kör lett volna a fő programja a 12. TVK Triatlon Nagyhét hetedik napjának. A 14 km-es távra vállalkozók, egyben a rendezők szándékát az időjárás alaposan keresztülhúzta, a kialakult vis maior helyzet miatt le kellett fújni ezt a betétszámot.

Az óriási vihar teljesen használhatatlanná tette a futópályát, az útvonal jelentős részét képező kiserdőben rengeteg fa kidőlt, beázott az időmérő- és a hangosító berendezés, hosszú ideig nem volt áram a versenyközpontban ? sorolta a károk egy részét Márkus Gábor főrendező. ? Hiába javult meg az időjárás a tervezett rajtig, olyan rövid idő alatt egyszerűen nem lehetett a pályát újjáépíteni, s közben elhárítani a balesetveszélyes szituációkat. Konzultálva a katasztrófavédelmi megbízottal, a város vezetésével és a névadó főtámogató illetékeseivel, nem tehettünk mást, mint a halasztás mellett döntöttünk. A futókhoz hasonlóan mi is sajnálattal vesszük, hogy így alakult. A nevezési díjakat persze mindenkinek visszafizetjük. Jelen állás szerint szeptember elején rendezzük meg a most elmaradt 2010-es pénzdíjas Jabil 1/3 Maratont, mely a Jabil 3próba szabadidősport sorozat záró felvonása is lesz egyben. A pontos dátumot a médián és honlapunkon ismertetjük majd.

Ifjúsági olimpikonjaink

A Nagyhét folytatását jelentő szombati programban az ETU Triatlon Junior Európa-kupa futam résztvevői mérik össze tudásukat. A 9 országból nevezett lányok versengésében 12, míg a 14 nemzetet képviselő fiúk csatájában 18 magyarért szurkolhatunk szombaton, 15 órától Tiszaújvárosban. A hónap közepétől Szingapúrban megrendezendő ifjúsági olimpián induló Dudás Eszter (Uniqa-Újbuda TC) és Hankó Gábor (TVK-Mali TK) egyaránt ott lesz a mezőnyben és természetesen mindketten szeretnének jól szerepelni.

A sprint távú futam egyébként ? a belváros adottságai miatt ? speciálisnak mondható, hiszen nem a klasszikus módon kell teljesíteni a távokat, hanem egy kicsit ,,összemixelve?. A rajtot követően 2,5 km futás vár a sportolókra, majd jöhet 10 km kerékpározás. A 750 méteres úszást középen kell abszolválni, hogy a Dísztóból partot érve jöhessen egy újabb 10 km-es bringázás, majd a mindent eldöntő, befejező 2,5 km-es futás.

Lábtenisz, streetball és TTT

A szabadidősport kedvelői sem maradnak esemény nélkül a Nagyhét második szombatján. Az Eötvös Gimnázium tornatermében 9 órától lábtenisz versenyt rendeznek 14 év alatti és feletti kategóriákban. Nevezni a helyszínen lehet, 8 órától 8:45-ig. A streetball torna iránt érdeklődők idén is a Hotel Phőnix melletti nagy parkolóban pattogtathatják a labdát. Nevezés 14 év alatti fiú, 14 év feletti férfi és női kategóriákban 9 órától 9:45-ig, kezdés 10 órakor.

A Tiszaújvárosi Turista Triatlon (TTT 40) elnevezésű esemény résztvevői a Tiszaújvárosi SC Tisza-parti vízitelepéről indulhatnak, 8-10 óra között. A 9,2 km-es gyaloglásból, 6,5 km-es evezésből, és 29 km-es kerékpározásból álló erőpróba szintideje 7 óra, melyet 2, 3 és 4 tagú csapatok hagyhatnak maguk mögött. A teljesítésért ? idén utoljára ? természetesen itt is jár a tombolaszelvény.

A kis színpadon 10 órától a Holle anyó című népi gyermekjátékot mutatják be, 10:30-kor kung-fu bemutató, 11 órától a Kincses ládika titkait rajzfilmslágerek segítségével kereshetik a kicsinyek. Délután 4-kor a The Sun Girls zenél, 18:30-kor jön majd a Mustang Grapes. Este 8-kor a nagyszínpadon köszöntik a másnapi világkupa résztvevőit, fél órával később pedig az Eddából ismert Slamo lép a világot jelentő deszkákra.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. 11 magyarnak szurkolhatunk | ZETApress

Szóljon hozzá!