ZETApress

hírportál

Sportújságírók Somogyban

Az élsport és szabadidősport egyaránt fontos! – mondta el a kaposvári polgármester, amikor Somogy megye és Kaposvár sportjával ismerkedtek a Dunántúli Sportújságíró Találkozó résztvevői a hét elején.

A Városházán először Szita Károly polgármesterrel és sportvezetőkkel találkoztunk. Előbb a somogyi sport helyzetéről kaptunk tájékoztatást, majd a megyeszékhely kiemelt egyesületei kerültek terítékre. Szita Károly, a megyei jogú város polgármestere elmondta: a szabadidősport területén is nagy előrelépést vár. – Somogy megye sportja nemcsak sokrétű, hanem eredményes is – hangzott el a Megyeháza Címertermében. A megye vezetése az elmúlt évekhez hasonlóan sportbarát, így támogatja a verseny-, a diák- és a szabadidősportot is.

Mi azért a szegénységünk mellett igyekeztünk mindent megtenni annak érdekében, hogy a sportot segítse a megye, segítsék a várost, sokszor erőn felül is – fogalmazott Sárdi Árpád, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke.

A megye sportolói több sportágban is világbajnoki címig jutottak 2009-ben. A nem olimpiai sportágak kiemelkedően teljesítettek. – 26 sportszövetség van a megyében, élsport szintű tevékenység még egyszer ennyi sportágban folyik – közölte Lomnici Attila, a Somogy Megyei Önkormányzat Sport Iroda vezetője.

A program a Rákóczi Stadionban folytatódott, ahol három nagy kaposvári klub vezetőivel cseréltünk eszmét. Itt Kaposvár sportja került terítékre. A város első embere ide is elkísért. Szita elmondta: a Közgyűlés kiemelten támogatja a Rákóczi FC labdarúgó-, a Kaposvári KK kosárlabda- és a Diamant Kaposvár röplabdacsapatát, majd hozzátette, hogy az élsport mellett a szabadidősport is legalább annyira fontos. – Ahhoz, hogy a legtöbb Kaposvárit sikerüljön rávenni, hogy tegyen valamit az egészségért, megfelelő infrastruktúra kell, ebben a város nagyon nagyot lépett előre az elmúlt öt-hat esztendőben – tette hozzá Kaposvár polgármestere.

A találkozón jelenlévő Földvári Pétertől, a Diamant technikai igazgatójától megtudtuk, hogy csapatuk 11-szer hódította el a bajnoki címet, és 12-szer a Magyar Kupát.

A 2. napon kilátogattunk az ország egyik legszebb, legmodernebb, és legnagyobb lovas- centrumába, a Lovas-akadémiára, ahol immár több mint két évtizede rendeznek díjlovagló Világ Kupát, de volt már itt ifjúsági Európa?bajnokság és lovastorna-világbajnokság is.

Délben, a Corso étteremben együtt ebédeltünk Gáspár Réka triatlonistával pontosabban iron-womannel, akinek távja 3,8 km úszás, 180 km kerékpározás és maratoni, azaz 42 km futás.

A következő állomás Balatonboglár volt, ahol megye legnagyobb teniszcentrumát, a nemrég újjávarázsolt teniszcsarnokot tekintettük meg. Itt tizennégy pálya van. A következő állomás a sportcsarnokkal összekötött uszoda volt, ahol a női kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya, Mátéfi Eszter debütált.

Kora délután Szőlőslakra vezetett az út, ahol kulináris élvezetek: házi disznótoros és finom borok fogadták Trunkó Ferenc házában magyaros vendégszeretettel a delegációt. A vacsorát követően Szántó László, a Révfülöp és Boglár közötti Balaton-átúszás szervezőbizottságának elnöke a szervezés kulissza titkairól tartott tájékoztatást.

Kaporvár polgármestere készséggel válaszolt Szarvas István kérdéseire: – Polgármester Úr! Tíz évvel ezelőtt beszélgettünk, köszönöm a lehetőséget! A Városházán tartott előadásodban hangsúlyoztad, hogy a tömegsportot és a diáksportot kiemelten fontosnak tartod. Mi a véleményed arról a miniszteri elképzelésről, hogy az általános iskolában legyen mindennap testnevelés?

SZ.K: Én is támogatom ezt a javaslatot, de biztosítani kell a megvalósításhoz a feltételeket, például az infrastruktúrát, testnevelő tanárokat, stb!

Mennyire vagy elégedett az élsporttal?

SZ.K: Büszke vagyok sportolóinkra. Röplabdázóink bajnokok, focistáink is és kézilabdásaink is NB I-esek. Vannak világbajnokaink is, például Kovács Zsófia uszonyos búvárúszó, Gyenesei Leila öttusázó, de kitűnő sportoló Sáfrán Mihály kenus és Kassai Lajos lovas íjász is.

Mondok egy pozitív és egy negatív itteni tapasztalatot. A taxi a Wellness szállóból ötszáz forintért hozott. Pesten jóval többet fizettem volna. Szerettem volna egy nappal előbb buszjegyet venni, de a busz-pályaudvaron közölték, hogy nem lehet!

Köszönöm az információt, majd utána érdeklődöm – ígérte Szita Károly polgármester. Reméljük, hogy válasza nem a taxik áremelésére, hanem a buszjegyek elővételére vonatkozott!

Szóljon hozzá!