ZETApress

hírportál

Hetes-kenusok sorsjegy-gyűjtése

A 12. TVK Triatlon Nagyhét tegnapi második napján ? a hetes-kenuk vetélkedésével ? elkezdődött a sorsjegyek gyűjtése. Első alkalommal 378 résztvevő vehette át a teljesítésért járó, értékes tárgyjutalmak elnyerésére jogosító szelvényeket ? tudtuk meg Szűcs István sajtóreferenstől.

A vasárnapi folytatásban a belvárosi Dísztó környékét a Bogratlon ? bográcsfőző fesztiválra benevezett 40 csapat népesítette be. Mint tegnap már jeleztük, a zsűriben is szerepet vállaló, 61. születésnapját hétfőn ünneplő Farkas Bertalan, hazánk egyetlen világűrben járt űrhajósa a Barátság-kertben kopjafát avatott a magyar űrrepülés 30. évfordulója alkalmából.

Űrhajózásunk 30. évfordulóján

Koscsó Lajos, Tiszaújváros polgármestere, a 12. TVK Triatlon Nagyhét szervező bizottságának elnöke rövid bevezetőjében méltatta a korábbi nemzetközi hőlégballonos találkozókon már többször a városban járt asztronauta fantasztikus teljesítményét, mely a világon mindössze 510 embernek adatott meg eddig.

Az 1980. május 14-én Valerij Kubaszovval együtt végrehajtott űrrepülésünk 30. évfordulójának napján Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében amerikai, orosz, kazah, japán űrhajós barátaimmal idézhettük fel emlékeinket ? tudtuk meg Farkas Bertalantól. ? Az a nap is csodálatos ünnep volt, de túlzás nélkül állíthatom, hogy a mait is arany betűvel írom be a szívembe. Nagyon köszönöm mindenkinek, aki elősegítette, hogy ma itt lehetek Tiszaújvárosban!

Annak idején leírhatatlan élményt jelentett, hogy a világon én lehettem a 94. ember, aki űrutazáson vett részt. Büszkeségemet erősíti, hogy Magyarország volt a sorban a hetedik (!) nemzet, melynek polgára feljuthatott a világűrbe. Annak érdekében, hogy ilyen, vagy hasonló érzést minél többen átélhessenek, 2008-ban bejegyeztünk egy nemzetközi alapítványt, melynek csak olyan tagjai vannak, akik megjárták a kozmoszt. Célunk az, hogy tapasztalataink teljes körű átadásával, tekintélyünk latba vetésével teremtsünk lehetőséget az arra érdemesek számára.

A beszédeket követően Koscsó Lajos a magyar űrhajózás 30. évfordulójára készített emlékplakettet és születésnapi ajándékot nyújtott át a neves vendégnek, aki meghatottan köszönte meg azokat.

Arany-bogrács a Kemencés-kertnek

A gasztronómia jeles művelői közül ebben az évben három kategória-győztest avattak. A legjobb halétel (törpeharcsa, paprikás túrós csuszával) különdíját a Tiszaszolg 2004 Kft. kapta, a legjobb vadételt (vargányás vaddisznó pörkölt) a Duna House készítette, míg a legjobb, húsételnek a Városért Egyesület B csapata által kreált mártásos sült galambcombot minősítették a szakértő ítészek.

Az abszolút legjobbnak járóArany-bográcsot a Kemencés-kert együttese érdemelte ki, vadréce zúza kaprosan, tejszínesen elnevezésű ételükkel, melyet Magos Zoltán, a TV paprika mesterszakácsa, a zsűri elnöke szerint bármelyik magyar étteremben felvehetnének az étlapra. A fentiek mellett idén a zsűriben üdvözölhették még a szervezők Tolcsvai Babits Lászlót, aki 2009-ben kiérdemelte az Év borásza-címet, Barabás Zoltán, Schnitta-díjas éttermi mestert és Bráz Györgyöt, Tiszaújváros alpolgármesterét.

Megint a Katasztrófa

A hetes-kenuk kieséses rendszerű csatározására nem kevesebb, mint 54 egység jelentkezett be. A Dísztavon megrendezett, évek óta nagy érdeklődéssel kísért vetélkedésen idén sem hiányzott a vízről Szonda Kornélia, a TSC többszörös maratoni világ- és Európa-bajnok kajakosa, aki a Muff-Maffiák névre keresztelt formációt erősítette. A zömében hölgyekből álló hetes derekasan helytállt, de nem bírt az erősebbik nem képviselőivel.

A nagyok csatájában lapátot ragadott Márkus Gergely, a Nemzetközi Triatlon Szövetség (ITU) sportigazgatója is, aki tásaival szépen teljesítve haladt egészen a legjobb nyolcig, ám ott, a négy közé jutásért vívott páros küzdelemben alulmaradtak az Anti Cigi Team ellenében. A fináléba végül is a Tikoplasztik Kft. és a korábbi években mindig győztes Katasztrófa hetese jutott be. A mindent eldöntő utolsó lapátolásban sem történt új a nap alatt, ismét meggyőző fölénnyel nyert a címvédő egység. A győzteseknek járó ajándékot Dr. Márkus Gábor főrendező, a TVK-Mali TK elnöke adta át.

A nagyszínpadot először az Olasz filmslágerek ? magyarul produkció tagjai foglalták el, akiket a M.É.Z. együttes követett. A Traffic KreAktív színpadon a Sonny And His Wilde Cows muzsikált, míg a napot, szintén a Főtéren, a Napoleon Boulevard koncertje zárta.

Futással folytatják

A hétfői folytatásban este 6 órától futással lehet gyarapítani a tombolaszelvényeket. A résztvevők a vasárnapi TVK ITU Triatlon Világkupa futópályájának egy részét tesztelhetik. A futással egy időben lép a Traffic KreAktív színpadra a T.R.N.R. Este 8-tól, a Főtéren a Miskolc Művek, majd fél 10-től Roy és Ádám gondoskodik a jelenlevők igényes szórakoztatásáról.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. 925-en húztak nyúlcipőt | ZETApress

Szóljon hozzá!