ZETApress

hírportál

Saharun a károsultakért

Felsőzsolca 15 tonnányi adományt kapott a ralisoktól. Nem sokkal az új, magyar kezdeményezésű afrikai futam bejelentése után, a Saharun-t szervező Polgár testvérek hazai, jótékonysági előfutamot szerveztek.

Július 24-25-én a Budapest-Ibrány keretén belül, az indulóink ellátogattak Felsőzsolcára is, ahová velünk tartott egy 12 tonnás és egy 3,5 tonnás, adományokkal teljesen megrakott teherautó ? mondta el Polgár András futamigazgató.

Az évek óta látogatott, Ibrányba tartó tájékozódási kaland útvonalának módosításával a résztvevők szombaton 450 km távot tettek meg, majd vasárnap egy négyórás körversenyen vettek részt. A rajt Budapest egyik bevásárlóközpontjának parkolójában volt, ahol a súlytöbblettel és helyhiánnyal szenvedő versenyzők átrakhatták adományaikat a kisebbik áruszállítóba. Eközben a 12 tonnás jármű is megtelt az Afrikai?Magyar Egyesület és az önkéntesek által összegyűjtött háztartási gépekkel és bútorokkal.

Az út során a megszokott navigációs feladatok mellett két speciális megállót is beiktattak a szervezők. Először Gödön útba kellett iktatni a Pólus Palace golfpályáját, ahol az autósok a füvön is bizonyíthattak navigációs tudásukat: a golflabdákat megadott idő alatt a legkevesebb ütésből kellett célba juttatniuk. A másik megálló a Jótékonysági Futam eszmei célja, Felsőzsolca volt. A katasztrófa rövid ismertetése után a település vezetője emléklapot adott át az indulóknak, megköszönve az adományokat. Fehér Attila polgármester beszédében rámutatott a helyzet súlyosságára: ? Városunkban 2200 háztartásból 1800 érintett az árvíz okozta katasztrófában. Óriási segítség ez a jól koordinált két teherautónyi adomány.

A futam során több közismert személy is segítette a települést. A sivatagot megjárt 2009-es szépségkirálynő páros, Serdült Orsi és Budai Zsuzsi elsőként értek el a településre, ahol az összedőlt házak és a leszakadt közúti híd látványa sokkolta őket. ? Nagyon örülünk, hogy a Saharun szervezői nem csak az afrikai adományozásra koncentrálnak, hiszen látni, hogy itthon is szükség van a segítségre ? nyilatkozta Orsi mielőtt továbbindult csapatával az Ibrányi cél felé.

A Jóban Rosszban sztárja: Ulmann Ottó, Csillagkút új polgármestere is a mezőny tagja volt: ? Egy teljes ruhatárat vittem az árvíz sújtotta településre, de láttam, hogy rengeteget lehet még tenni, mert óriási katasztrófa érte az itt élőket ? mondta el a színész, aki a polgármester szerepet a hétvégére autóversenyzőre cserélte.

Az első napi időjárás kedvezett a poros utakat kedvelő indulóknak, ám vasárnap az időjárás megtréfálta a versenyzőket. Az óriási esőzés mocsárrá változtatta az útvonalat, így több autóhoz traktort kellett hívni a helyiektől. Végül az elázott és megtépázott mezőny dél körül zárta a félnapos körversenyt.

Az eredményhirdetésen megjelent Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnöke, aki rövid üdvözlő beszéde után ajándékcsomaggal lepte meg az autós és a motoros kategória győzteseit. ? Az alelnök úrral egyeztettünk a további terveinkről, ugyanis azt a visszajelzést kaptuk, hogy a térség szívesen visszavárja az indulóinkat. Megpróbálunk legközelebb valamilyen helyi eseményhez kapcsolódni, hogy ne maradjon ismeretlen a szatmári szilvapálinka vagy akár a szabolcsi alma a Hungarian Challenge résztvevőinek ? mondta el Polgár Tamás a Saharun előfutamainak főszervezője. Mint elmondta, következő megmérettetés szeptemberben lesz, amikor a Makói Hagymafesztiválra látogatnak el az off-roadosok.

Eredmények: Autós kategória: 1. Sasleves Rally Team, 2. Snickers Team, 3. Csontbrigád. Motoros kategória: 1. MárkASzerviz. További információk a Saharun Office portálon találhatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Látássérült autóvezetők | ZETApress

Szóljon hozzá!