ZETApress

hírportál

Levél a győzteseknek

Délután fél 2-kor érkezett meg Ferihegy 2-re Duisburgból a sikeres kajak-kenu válogatott. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök levélben gratulált a világbajnokság magyar győzteseinek. A levelet teljes terjedelmében Daróczi Dávid olvasta fel az érkezéssel egy időben zajló kormányszóvivői tájékoztatón.

Tisztelt Világbajnok! ? kezdődik a kormányfői levél. ? Szívből gratulálok Önnek a duisburgi kajak-kenu világbajnokságon aratott győzelméhez! A hosszú, kitartó, embert próbáló munkával kiérdemelt diadal az Önök személyes sikere ugyan, de az egész nemzetnek okoz örömöt. Az Önök által aratott győzelem azért is fontos, mert példát mutat: kitartásból, akaraterőből, küzdeni tudásból és emberségből. Ezzel segítenek megtanulni a teljesítmény tiszteletét, annak az egyszerű elvnek az igazságát, hogy munka nélkül nincs eredmény, nincs siker.

Így tesz hozzá a nemzeti büszkeséghez az Önök sikere: jobb teljesítményre ösztönöznek mindnyájunkat, és reményt adnak, hogy sok munkával és kellő kitartással olyan sikeres lehet Magyarország és a magyar nemzet is, mint amilyen sikeresek a magyar kajak-kenusok. Valamennyi sportszerető, magyar emberrel együtt gratulálok, és köszönöm Önöknek a személyes példamutatást. További sikeres versenyzést, a 2008-as pekingi olimpiára készülőknek pedig eredményes felkészülést kívánok! ? fejeződik be a levél, melyhez a szóvivő hozzátett még néhány gondolatot.

A kormány megvizsgálja, hogy adottak-e a feltételek az olimpiai felkészüléshez. Augusztus végén arról is döntenek, kell-e ezeken javítani, kell-e további anyagi forrásokat biztosítani. Ha szükség lesz ilyenre, a kormány nem fog elzárkózni, hogy a felkészülés mind eredményesebb legyen, mondta el a kormányszóvivő.

Fogyasztóvédelem a bankokban

S hogy miért hívta össze délután 1 órára az újságírókat? Mert Gaál Gyula miniszterelnöki megbízott arról beszélt, milyen javaslatot tár a kormány elé a fogyasztói érdekek erősítése érdekében a lakossági pénzügyi szolgáltatások terén. Megtudtuk, hogy nagyobb kiszámíthatóságot akar nyújtani a hitelfelvevőknek. Nem csak az egyes érdekeket fogják majd kivizsgálni és orvosolni, hanem az egész rendszert folyamatosan módosítani akarják a tipikus hibaüzenetek után.

A tervezet szerint egyes módosításokat a bankok önszabályozás formájában valósítanak meg, míg másokra törvénytervezet készül. Könnyebb átjárhatóságot akarnak a pénzintézetek között, hogy az ügyfél ?röghöz kötése? megszűnjön. A bankok ne változtathassák meg a hitelfeltételeket önhatalmúlak a futamidőn belül, s az előtörlesztés kamatát se emelhessék.

A negatív adóslista mellett a pozitív adóslista is megfontolásra kerül, s ez ellen az adatvédelmi biztos sem tiltakozik. Mivel a jó adósok kisebb kockázatot jelentenek, így ők kedvezőbb feltételekkel kapnak majd hitelt. Hogy mennyivel, ezt a bankok maguk dönthetik el. Aki még sosem vett fel hitelt, az a bank szemében ?sötét lónak? minősül, mondta el kérdésemre a biztos, így a pozitív adósokat megillető kedvezmény nem illeti meg. Arra nem tudott válaszolni, hogy hányadik hitel tisztességes törlesztése után válik a bank szemében valaki pozitív adóssá.

2010-re elkészül a gyorsforgalmi út Pécsig

Mai lapértesülésekkel ellentétben 2010-ig elkészül az M6-os autópálya Pécsig vezető szakasza. A Dunaújváros és Szekszárd közötti autópálya-szakasz megvalósítására ? tervezésére, építésére, finanszírozására és üzemeltetésére ? még ősszel pályázatot ír ki a tárca, adta hírül a Kormányszóvivői Iroda. A GKM az autópálya építésének menetrendjét úgy ütemezte, hogy mire Pécs Európa Kulturális Fővárosa lesz, a Budapest ? Pécs távolságot végig gyorsforgalmi úton lehessen megtenni.

Az M6-os autópálya már elkészült Érdi-tető és Dunaújváros közti szakasza után folyik a Budapest és Érdi-tető közti út építése és a szaktárca már kiírta a pályázatot a köz- és magánszféra együttműködésében megvalósuló Szekszárd ? Bóly és az M60-as Bóly ? Pécs közötti szakaszaira is. A Dunaújváros és Szekszárd közötti 67 kilométeres szakasz koncesszióba adására vonatkozó közbeszerzési eljárást még ősszel kiírja a közlekedési tárca. A szaktárca és Paks város önkormányzata nem az eredetileg tervezett nyomvonal módosításáról, hanem egy további, a várost elkerülő út megépítéséről egyeztet. A minisztérium jelenleg azt várja, hogy a város önkormányzata megküldje a tárcának a megállapodás-tervezetét.

Szóljon hozzá!