ZETApress

hírportál

Extrén ismétlés

Ziskó Balázs győzött és duplázott a Raxkönig extrém hegyi-futó versenyen ? ismét övé a Rax koronája. Az egyik legnehezebb osztrák hegyi-futóversenyen a magyar Ziskó Balázs (X2S-KONA TEAM) duplázott, idén is megszerezte a győzelmet ? tudatta a Terepsport.hu. Fotó: Raxkönig.

Ez eddig egyetlen külföldi versenyzőnek sem sikerült! A verseny speciális duatlon, azaz nemcsak futni, kerékpározni is kell a versenyzőknek. A hírhedt Rax csúcs lábától induló mezőny először fut 3 km-t enyhén emelkedő pályán, majd kerékpárra szállnak a versenyzők és teljesítik a 10 km-es távot, 500 m szintemelkedéssel (ez nagyjából a Mátrafüred ? Kékestető útvonal), majd végül futnak 3 km-t, ahol 700 m szintet kell megmászni! Ez utóbbi szakasz szinte csak sziklákon vezet fel a hegycsúcsra.

Ziskó Balázs címvédőhöz méltó módon erősen kezdett, de nem tört azonnal az élre, akárcsak csapattársai, a végül 4. helyet szerző Hattyár Dániél és a 6. helyen befutó Spilák Tamás. Taktikusan, lazán futották az első szakaszt, kerékpáron már az élbolyban voltak, végül Balázs a táv utolsó szakaszán robbantott, ellépett a mezőnytől és a kerékpárt elsőként váltotta futócipőre. Innen óriási lendülettel haladva 5 perccel hamarabb érkezett célba, mint a második Gilbert Grabner!

Ziskó Balázs 2008-ban megnyerte a versenyt, tavaly 3 mp híján veszítette el sprintbefutóban, idén új formában és új felszereléssel ? az általa is használt Salomon Speedcross futócipő a mezőny felének volt erre a terepre a választása, de ezt használja a hegyifutó világbajnok, Jonathan Wyatt is.

A száznál is több induló közül nem mindenki fejezte be a versenyt ? közöttük összesen négy nő ?, de a talán a legnagyobb tapsot a 64 éves osztrák Karl-Heinz Tiefengraber kapta. Magyarországon július 24-én Kőszegen, a Magyar Hegyi-futó Országos Bajnokságon lehet kipróbálni ezt a külföldön egyre népszerűbb sportot.

Szóljon hozzá!