ZETApress

hírportál

Kerékpár a dzsungelben

XTERRA Amazonas ? tereptriatlon egy katonai dzsungel kiképzőtáborban. Az XTERRA Amazon versenyre Brazíliában került sor, Manaus város közelében, ahol a brazil hadsereg CIGS (Center for Instruction in Jungle Warfare) központja található ? tudatta a Terepsport.hu.

Ennek megfelelően katonai terepjárókkal és szállító járművekkel jutottak a versenyzők a verseny helyszínéhez, ahol senki nem látta előzetesen közülük a pályát! Csak a versenyközpontba utazás több órát vett igénybe, többek között rajtaütő motorcsónakokkal az Amazonason 1 óra eszeveszett száguldással. A versenyzők szerint kísértetiesen hasonlított a Schwarzenegger-féle Ragadozó nyitó jelenetére, hiszen hajnali 4-kor indult a konvoj.

Megérkezés után reggeli és megnyitó ünnepség ? reggel 7-kor. A 300 versenyző az Amazonasban úszott, hatalmas sárga bójákkal és katonai motorcsónakokkal kísérve. Branden Rikita nagy előnnyel lépett partra, a meglepetést azonban a 3. helyen érkező helybéli 14 éves Juliana Cruz okozta, aki fiatal kora ellenére fantasztikus tempót úszott ? váltójuk meg is nyerte a versenyt.

A hihetetlenül nehéz és sáros pályán a vezető amerikait a többszörös brazil bajnok a táv felénél előzte meg – aki nincsen hozzászokva az esőerdőben kerékpározáshoz, az nagy hátránnyal indul. Az ösvények egy részét előző nap nyitották az elit egységek katonái fizikai gyakorlatozásképpen…

A női mezőnyt Jenny Smith vezette és tempója elegendő okot adott a korai örömre ? mindenkit biztosan utasított maga mögé, a többszörös defektek ellenére. Rakita nem tudta összeszedni magát, dehidratációval küzdött (az esőerdőben!), visszaesett az 5. helyre.

A verseny pályája egyre sárosabbá vált, már a futás is szenvedés volt. A célban a hadsereg orvosi alakulatai várták a versenyzőket, mindenkit példásan elláttak. Gyors összepakolás után utazás vissza, az esti partin már mindenki örömmel mesélte a kalandjait. Záró-számként egy éjszakai terepfutáson vehettek részt a versenyzők, illetve a közönség közül bárki. Jövőre nagy valószínűséggel világkupa futamot rendeznek az Amazonas mellett!

Eredmények

Férfiak: 1 Manzan, Alexandre Brasilia, DF 02:38:36 2. Zacharias, Frederico Juiz De Fora, MG 02:50:21 3. Morales, Ezequiel Niteroi, RJ 02:51:22 4. Altafini, Rodrigo Itapira, SP 02:55:44 5. Rakita, Branden Colorado Springs, CO 03:02:18 6. Netto, Gustavo Jos Dos Campos, SP 03:05:55.

Nők: 1. Smith, Jenny Westport, WE 03:22:15 2. Prada, Carla Sao Paulo, SP 03:39:41 3. Soledad, Maria Niteroi, RJ 03:42:50 4. Carvalho, Cristina Sao Paulo, SP 03:56:20 5. Gobbo, Sabrina Sao Paulo, SP 04:03:48 6. Ribeiro, Isabella Belo Horizonte, MG 04:15:24.

Szóljon hozzá!