ZETApress

hírportál

Kamilla sportsikere

Élete legjobb eredményével zárta a snowboard világkupát Kozuback Kamilla. Az első magyar snowboardos olimpikon a svájci Silvaplanán életében először jutott be slopestyle világkupa döntőjébe, ahol a remek 7. helyet szerezte meg.

A St. Moritztól néhány kilométerre fekvő Silvaplana síterepén, a Corvatsch snowparkban rendezték a FIS Snowboard Világkupa szezonzáró slopestyle versenyét. A 19 éves magyar snowboardos olimpikon, Kozuback Kamilla életében először jutott a döntőbe és végül a 7. helyen zárta a versenyt – tudatta Pintér László, a Magyar Snowboard Szövetség kommunikációs referense. Fotóink: MSBSZ/Melina Merkhoffer felvételei.

A 2700 méterről induló pálya gyakran szeles-ködös. Egy érkező hidegfront miatt most is két órával előrébb kellett hozni a döntő rajtját. A lányok jó látási viszonyok között, de erős szélben versenyeztek. Kamilla az első körben egy biztonsági menetet mutatott be, melynek legfontosabb trükk-kombinációja egy backside 540 után cab double underflip volt. Utóbbi egyfajta dupla hátraszaltó, Kamilla már nagyon régen magabiztosan használja a meneteiben. Erre a körére 53,10 pontot kapott, amellyel az első sorozat végén a 4. helyről várta a folytatást.

A második sorozatban aztán emelte a tétet, a kombináció első ugrását 540-ről 900-ra növelte (másfél helyett két és fél fordulat), amelyre a kommentátor is felhördült, majd ezután jött a cab double underflip, ami viszont nagyobbra sikerült, és a minimális túlforgás miatt nem sikerült a landolása. Így nem tudott már javítani az első körben elért pontszámán. A szabályok szerint a két menet közül a magasabb pontszám alapján rangsorolják a versenyzőket. Kamilla így végül a 7. helyet szerezte meg, ami világkupa szinten élete legjobb eredménye.

Kozuback Kamilla remek szezont zárt. A svájci Churban rendezett idénynyitó FIS Big Air világkupán 12., majd az amerikai Copper Mountainon rendezett FIS Big Air világkupán 10. lett. Néhány hete megnyert egy Premium Európa-kupát a svájci Laaxban. Tavalyi sérülése után egy kiegyensúlyozott idényt láthattunk tőle, mind big air, mind pedig slopestyle versenyszámban. Magabiztosan készülhet a következő téli szezonra, amely már a 2026-os téliolimpiai kvalifikáció jegyében telik.

Kislexikon:

Slopestyle: A szabadstílusú snowboardosok legkifejezőbb szakága, melyben egy ugratókkal és korlátokkal, valamint egyéb mesterséges elemekkel tarkított lejtőn lecsúszva mutatnak be különféle trükköket: szaltókat, forgásokat és csúszásokat. A versenyzőket összbenyomás alapján zsűri pontozza, a választott trükkök technikai nehézsége, változatossága, a pálya kihasználása, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a szakma az angol elnevezést használja. 2014 óta téliolimpiai sportág.

Big air: A szabadstílusú snowboardosok egyik szakága, melyben egy hosszabb nekifutó után egy nagyméretű ugratóról elrugaszkodva kell bemutatni egyetlen ugrást. A nekifutó és az ugrató is lehet természetes kialakítású, vagy épített, városi rámpa. Utóbbi a sísáncokhoz hasonlít, hiszen az elugrási sebesség (60-70 km/óra) eléréséhez meredek nekifutóra van szükség. A starthely és az ugrató közötti szintkülönbség többnyire meghaladja a 30 métert. A versenyzőket zsűri pontozza, a választott trükk technikai nehézsége, valamint a versenyző kreativitása és stílusa alapján. Magyar elnevezése nincs, a szakma az angol elnevezést használja. 2018 óta olimpiai sportág.

A Magyar Snowboard Szövetség a hazai snowboard egyesületeket tömörítő, 1993-ban alapított szervezet, melynek célja a versenysport koordinálása és a snowboardsport népszerűsítése a legszélesebb körökben. A profi és amatőr sportolók támogatása mellett kiemelt feladatának tekinti a snowboard tömegsporttá történő fejlesztését és az utánpótlás-nevelést.

Szóljon hozzá!