ZETApress

hírportál

NVESZ-nap a Grand Hotelben

A Küzdősportok Világjátékán szerepelt magyar csapatot köszöntötték, egyben NVESZ-napot is tartott a 62 szövetséget tömörítő Nemzeti Versenysport Szövetség a Margitszigeten – tudatta Bányász Árpád sajtófőnök. Fotóink Szalmás Péter felvételei.

Dr. Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára köszöntő beszédében kiemelte: 2023-ban a nem olimpiai sportágak is kiválóan teljesítettek. A számtalan siker közül elég, ha megemlítjük a hazai rendezésű karate világbajnokságot és a rijádi Küzdősportok Világjátékát. Mindez azt mutatja, hogy az NVESZ tagszervezeteinél kiváló szakmai munka folyik – mondta az államtitkár hozzátéve, hogy a 2023-as 800 millió forintos sporttámogatási keretet 2024-re 10%-kal megemelik.

Fábián László, a MOB főtitkára többek között a rijádi sikereket méltatta. – A magyar csapat a 10. helyen végzett az éremtáblázaton, ez kimagasló eredménysorozatnak köszönhető. A Nemzeti Versenysport Szövetséggel harmonikus szakmai kapcsolatot ápol a Magyar Olimpiai Bizottság, és ez várhatóan így lesz a jövőben is! – jegyezte meg szüuli öttusázó olimpiai bajnokunk.

Urr Anita, a Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára hangsúlyozta: a Nemzeti Versenysport Szövetségnél egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a parasportolók versenyeztetésére is. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Simon Dániel paraszkanderos tagja volt a rijádi csapatnak, és két érmével a küldöttség egyik legeredményesebb sportolója lett Szaúd-Arábiában – hívta fel a figyelmet a főtitkár asszony.

Dr. Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség elnöke leszögezte: az olimpián kívüli sportágak rendszerint eredményesen zárják az évet, 2023 azonban rendhagyónak számít. Egyidőben rendezett Magyarország karate világbajnokságot és küldött csapatot Rijádba. Mindkét világversenyen fantasztikus magyar eredmények születtek! – összegzett Mészáros doktor.

A Szaúd-arábiai fővárosban megrendezett Küzdősportok Világjátékán indult magyar csapatot külön köszöntötték, akik emlékérmet vehettek át az ünnepségen, melynek a Grand Hotel Margitsziget adott otthont. Magyarország – mint október 30-án hétfőn megírtuk – a III. Küzdősportok Világjátékát 6 arannyal, 2 ezüsttel és 4 bronzéremmel fejezte be.

Az NVESZ-napon előadást tartott Csabai Edvin, a Magyar Edzők Társaságának sportigazgatója, Bíró Péter, az NSÜ Zrt. elnök-vezérigazgatója és Märcz Tamás, az NSÜ Zrt. sportszakmai és módszertani igazgatója. Vargáné Andrejkó Edina NVESZ-főtitkár, csapatvezető beszámolt a Küzdősportok Világjátékán részt vett magyar csapat eredményeiről, végül Schmitt Pál volt köztársasági elnökünk nagysikerű előadással zárta a szakmai napot, amelyben a sportdiplomácia fontosságát taglalta.

Szóljon hozzá!