ZETApress

hírportál

Jubilálnak a tornászok

Az idén ünnepli 125. évfordulóját a Magyar Torna Szövetség (MATSZ), mely 1885. 06. 29-én alakult Magyarországi Tornaegyletek Szövetsége néven, majd 1929-től Magyar Országos Torna Szövetség néven folytatta működését.

A szövetség jubileumi budapesti sajtótájékoztatóján Vígh Alex járt. A szakemberek és az érintettek az ünneplésen kívül értékelték a birminghami Európa-bajnokság eredményeit, és egy kitüntetésre is sor került: Vass Dóra ritmikusgimnasztikázónk World Class Gymnast Díjat vehetett át.

Nagy János, a MATSZ elnöke kiemelte: azért is érdemes támogatni a tornasportokat, mert a Tornaszövetséghez tartozó négy szakágban ? a férfi tornában, női tornában, ritmikus gimnasztikában és a gumiasztalban ? a nyári olimpiai játékokon összesen 18 aranyérmet osztanak ki. Az úszás és az atlétika után a kerékpárral és a birkózással holtversenyben ez a legtöbb aranyéremre számot tartó sportág.

A torna az ötödik legsikeresebb sportágunk, a 14 megszerzett olimpiai aranyéremmel. A miniszter úr engedélyezte, hogy idén, a 125. jubileumi év alkalmából bélyeg kerül kibocsátásra, az első napi bélyegzést a szeptember 25-i ünnepi rendezvényen fogjuk tartani, ahol a sportág halhatatlanjai közé lesz emelve három versenyzőnk és edzőik, és a torna sportért végzett tevékenységéért számos érdemes személyt ki fogunk tüntetni ? mondta a sajtótájékoztatón Nagy János.

Az Európa-bajnoksággal kapcsolatban Altorjai Sándor szerint kiemelkedőnek mondható ez, hogy versenyzőink két kvótát szereztek az ifjúsági olimpiára. ? A kontinensviadalon a fiúk révén Vágner Levente, a lányoktól pedig Rédl Roxána szerzett indulási jogot. Ennél jobbat nem is remélhettünk ? fogalmazott a Magyar Torna Szövetség főtitkára.

Berki Krisztián már túltette magát az Eb történésein: ? Tudomásul kell venni, hogy ez most így sikerült. Előre tekintek, jövőre világbajnokság, ahol kvalifikálhatom magam Londonra. Ez foglalkoztat ? mondta el.

Gombás Laura sérülés miatt nem tudott ott lenni az Eb-n, Böczögő Dorina pedig csak három szeren tudott elindulni. Ennek ellenére nagyon sikeresek voltunk. Igen, nem túlzás, hiszen az a tény, hogy döntősünk volt Tóth Renáta személyében, és ifjúsági olimpiai kvótát szereztünk, az büszkeségre ad okot ? mondta Draskóczi Imre, a nők szövetségi kapitánya.

Nagyon örülök a díjnak, felemelő érzés egy ilyen kitüntetést átvenni, ez sok erőt adhat a szeptemberi világbajnokságra való felkészülés során ? köszönte meg a Pilvaxban Vass Dóra a kitüntetést.

Szóljon hozzá!