ZETApress

hírportál

Hétvégi világsakk

Miénk a döntés a világ sakktábláján: ilyen volt Polgár Judit 9. Világsakkfesztiválja. Több mint négyezren látogattak el a Magyar Nemzeti Galériába október 14-én szombaton, a 9. Polgár Judit Világsakkfesztivál helyszíni eseményeire. A sakkünnep idén kétnaposra bővült: másnap az online programokhoz világszerte több mint 220 ezren csatlakoztak.

Egy egész hétvégét szentelt a Morgan Stanley által támogatott 9. Világsakkfesztivál annak, hogy feltárjuk, hogyan hozhatunk az életben jó döntéseket a sakk segítségével. A kiemelkedő előadók, a világhírű sakkinfluenszerek, sakkolimpikonok és nagymesterek mellett idén a közönség is döntő szerepet játszott a helyszíni és online események alakulásában. A nemzetközi sakkünnepen a két nap alatt a helyszínen és online több mint 350 ezren voltak kíváncsiak többek között arra, hogyan képes a sakk és a mesterséges intelligencia megreformálni az oktatást.

Az idei fesztivál központi témája a döntéshozatal volt. – Úgy gondolom, hogy a mai világban különösen fontos, hogy tisztában legyünk a döntéseink következményeivel. A témaválasztásnál szerettem volna, ha az emberek kicsit elgondolkodnak azon, hogy mikor és hogyan születik meg egy döntés a legapróbbtól a legsúlyosabbig, vagy hogy ha már meghoztuk, mennyire módosítható. A sakkal ezt a folyamatot tudjuk gyakorolni és fejleszteni, így a játék közben az emberben kialakul egyfajta rugalmasság, és ösztönössé válik, hogy gyorsan kiutat találjon az eltérő élethelyzetekből. A mai világban a lét és a túlélés a tét, aminek alapfeltétele a folyamatos újra-gondolás és újra-tervezés. A döntéseinkben ez a fajta rugalmas gondolkodásmód kulcsszerepet játszik – mondta Polgár Judit, a fesztivál alapítója.

A sakk és az MI szerepe a jövő képességeinek elsajátításában

Október 15-én vasárnap, a fesztivál másnapján online tartották a nemzetközi sakk-oktatási csúcstalálkozót (Educational Chess Summit), ahol többek közt Shameed Sait mesterséges intelligencia szakértő és dr. Barry Hymer, a Cumbriai Egyetem Pszichológia az Oktatásban professzora beszél ta sakk és a mesterséges intelligencia oktatásban betöltött szerepéről, valamint egyéb innovatív fejlesztő módszerekről. A csúcstalálkozóra összesen hat kontinensről érkeztek előadók. – A mesterséges intelligencia által vezérelt sakkjátszmákon keresztül a gyermekek több lehetséges kimenetellel is találkozhatnak a játék során, így könnyebben megtanulhatják és gyakorolhatják, hogy az egyes döntéseknek milyen következményei és hatásai vannak. A MI a sakk segítségével megtanítja a gyermekeket a rugalmas gondolkodásra és a XXI. század kulcsképességeinek az elsajátítására – derült ki a mesterséges intelligencia szakértő előadásából.

A Morgan Stanley nemcsak a Világsakkfesztivált támogatja, hanem az oktatás iránti elkötelezettségben is osztozik Polgár Judittal. Számos oktatási programot támogatunk főleg a STEM (természettudományos, informatikai, műszaki, matematikai) területeken, ezen belül kiemelt célunk, hogy minél több fiatal nő bontakoztathassa ki a tehetségét ezekben a szakmákban. Jó példa erre a Nők a Tudományban Egyesülettel közösen szervezett Smartiz, középiskolás lányoknak szánt matematikai és programozási foglalkozássorozatunk. Büszkék vagyunk arra is, hogy a Fesztivál során önkéntes munkatársaink – természetesen a sakkozás mellett – több tucat érdeklődő gyereket avattak be robotprogramozás rejtelmeibe is – mondta el Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője.

Polgár Judit vs. 76 ezer sakkozó

Rendhagyó hibrid sakkszimultánnak lehettek szemtanúi, akik ellátogattak szombaton a Nemzeti Galériába, ahol Polgár Judit 29 kiválasztott játékos, valamint Tania Sachdev indiai bajnok, sakkolimpiai bronzérmes, influenszer és Alessia Santeramo olasz bajnok, sakkolimpikon, streamer és az ő közösségük ellen játszott. A döntéshozatal itt is nagy szerepet játszott, mivel az influenszerek a saját követőiket kérdezték, hogy mi legyen Judit ellen a következő lépés.

A szervezők a fesztivál második napjára egy különleges világpremiert tartogattak. Több mint 200 ezren követték vasárnap a rendhagyó e-sport eseményt, a sakktriatlont, ahol négy vegyes csapat három versenyszámban mérte össze tudását. A sakkolimpikon párosok (Karácsonyi Gellért & Dana Reizniece-Ozola, Alessia Santeramo & David Howell, Gaál Zsóka & Berkes Ferenc, Miguel Illescas & Olga Alexandrova) formabontó vetélkedőjét végül a Mighty Fox csapata nyerte Gaál Zsókával és Berkes Ferenccel.

Hatalmas változásokat tudunk elérni az életben – vezető pozícióban ráadásul társadalmi és világszinten is -, ha képesek vagyunk átlátni a döntéseink következményeit, és alkalmazkodni tudunk az új helyzetekhez. Úgy gondolom, hogy nyitottnak kell lennünk a világra, a változásokra, és ezt érdemes megtanítani a gyerekeknek is. Célunk, hogy a sakkon keresztül, az idén 10 éves Sakkpalota programmal a jövő kihívásaira készítsük fel a gyermekeket, hogy felnőtt korukra a lehető legjobb döntéseket hozzák. Reméljük, hogy az idei Világsakkfesztivállal nem csak a játék szeretetét, de valahol a jó döntéseink receptjét is tovább tudtuk adni a látogatóknak – mondta el Polgár Judit.

Szóljon hozzá!