ZETApress

hírportál

Győzni akar Litvánia

A hazaiak első győzelmükre vágynak az új stadionban. A litván labdarúgók szövetségi kapitánya tisztában van azzal, hogy csapata nem favoritként várja a holnap esti Eb-selejtezőt ellenünk, mégis abban reménykedik, hogy sikerül megszerezni első győzelmüket a tavaly átadott új kaunasi stadionban.

A magyar válogatott már a 2021-es Eb-n bebizonyította, hogy akár a legjobb csapatok ellen is van esélye, azóta például Angliát legyőzte kétszer is. A keretet minőségi játékosok alkotják, éppen ezért nehéz lesz megóvni a kapunkat. Nem véletlen, hogy a montenegrói meccset leszámítva mindig legalább két gólt szerzett – mondta a délutáni sajtótájékoztatón Edgaras Jankauskas hozzátéve: az is rendkívül figyelemre méltó a rivális teljesítményében, hogy mindössze két gólt kapott a selejtezősorozatban.

A 48 éves szakember, aki másodjára irányítja a litván együttest, arról számolt be, hogy a szombati bulgáriai 2:0-s sikerüknek köszönhetően már több mint 7000 belépőt eladtak, ráadásul tudomása szerint legalább ezer magyar is érkezik, így remek hangulat várható a 15 ezer férőhelyes Darius és Girenas Stadionba, melyet éppen egy éve adtak át. Nagyon szeretnék megszerezni az első sikerüket ebben az arénában, s bár tudja, nem az együttese a favorit, mégsem ölni akarják a futballt, mert szeretnék kiszolgálni a közönséget. – Mindig fontos nyerni, mert így megtapasztaltuk a győzelem ízét, amit ráadásul meg is érdemeltünk. Sokat jelent ez a litván futballnak, a csapat pedig ennek köszönhetően remek hangulatban várja az újabb megméretést – beszélt a szófiai 2:0-s sikerről a kapitány, aki szerint játékosai fizikálisan jó állapotban vannak.

Edgaras Utkus, a Cercle Brugge középpályása focisták képviseletében arról beszélt, nagy nyomást vár a magyar csapattól, amely szerinte nagy erőket fog mozgósítani, hogy győzelmével bebiztosítsa Eb-részvételét.

Rossi is bizakodik

Marco Rossi szövetségi kapitány szerint élete egyik legkülönlegesebb napja lenne, ha holnap este Litvánia legyőzésével válogatottunk kijutna a németországi Eb-re. – Mindig különleges érzés a nemzeti együttes győzelme. A legutóbbi kijutásnál nem lehettem a pálya szélén a koronavírusos megbetegedésem miatt, így a mostani lenne az első kijutás, melyet a pálya szélén élhetnék meg, ettől a mostani siker még különlegesebb lenne. Előre nem tudom, milyen érzések kavarognak majd bennem, de minél idősebb vagyok, annál emocionálisabb. Ha megtörténik, életem egyik legkülönlegesebb napja lesz! – mondta az immár olasz-magyar kettős állampolgárságú szakvezető.

Az 59 éves tréner kifejtette, még van egy nap a regenerációra, de a keretből mindenki egészséges. Ilyen meccsen mindenki játszani akar, akár féllábbal is. – Nem kétséges, azért jöttünk, hogy 3 pontot szerezzünk. Nem szombaton a Szerbia elleni volt az év meccse, hanem ez lesz, mert újabb 3 ponttal kijuthatunk az Eb-re, ami mérföldkő a magyar futball számára, mivel két körrel vége előtt biztosítanánk be a részvételünket – fogalmazott Rossi hangsúlyozva, komolyan kell venni az ellenfelet már csak azért is, mert a Népstadionban a 32. percben lőtt 1. gól után csak 83. percben sikerült a 2. góllal végleg lezárni az összecsapást. Litvánia megnehezítette nemzeti együttesünk életét és ez a többi találkozójukra is jellemző volt.

Rossi szerint Edgaras Jankauskas szövetségi kapitányi kinevezésével a litván válogatott agresszívebb futballt játszik, nagyobb önbizalma van és motiváltabb. A magyaroknak még ennél is nagyobb motivációja van, ezért ha taktikailag vagy technikailag nem sikerült felülmúlni a balti csapatot, akkor szívvel kell. – Legutóbb egy változtatás volt, most tízet tervezek. Csak viccelek, nem bolondultam meg. Ami működik, azon nincs értelme változtatni, inkább csak csiszolni kell. Most is ez a cél, ezért túl sok változtatás nem lesz! – mondta kapitányunk hozzáfűzve, hogy a litvániai hidegben sok futásra nem számít, az új stadion modern, a pálya pedig jó.

Szalai Attila a játékosok nevében kifejtette, hogy bár nagyon örültek a szerbek újbóli legyőzésének, remek volt a hangulat, mindenki átérezte, mekkora eredményt értek el, és milyen jó helyzetbe került a csapat, de nagy ünneplés nem volt. – A célunkat még nem értük el. Ehhez holnap 100%-ot kell nyújtani. Ebben a rövid időben a regeneráción volt a hangsúly, de jól felkészültünk, és nagyon várjuk a találkozót! – mondta a Hoffenheim védője.

A 25 éves futballista saját szerepéről úgy nyilatkozott, mindig hatalmas megtiszteltetés a válogatottban játszani, de most még nagyobb bizonyítási vágy munkálkodik benne, mivel a német klubjában négy meccse nem játszott. – Nap mint nap legjobbamat igyekszem nyújtani, ezen az úton haladok tovább a jövőben is – mondta Attila, aki aztán a litvániai meccsről is beszélt. – Ki kell zárni az első meccset, mert a mai modern labdarúgás a jelenről szól. Csak a Jóisten tudja, mi lesz holnap. Persze a júniusi tapasztalatokat felhasználva tudjuk, hol lehet megbontani az ellenfelet és azt is, mire kell figyelnünk! – bizakodott védőjátékosunk.

Várható összeállításunk: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai A. – Nego, Styles, Nagy Á., Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga B. Az albán Juxhin Xhaja sípjelére magyar idő szerint holnap 20:45-kor kezdődik a litván-magyar meccs, melyet az M4 Sport és a Kossuth Rádió élőben közvetít. Ha válogatottunk a június 20-ai 4. fordulói népstadioni 2:0-hoz hasonlóan ismét felülmúlja riválisát, akkor matematikailag is bebiztosítjuk az Eb-részvételt.

Szóljon hozzá!