ZETApress

hírportál

Ma este a BL-ért fociznak

A trófea mellett a BL-indulás a tét a ma esti UEL-döntőben. Az AS Roma és a Sevilla számára nemcsak a trófea elhódítása lesz a tét a Népstadionban, mivel a győztes helyet kap a Bajnokok Ligája főtábláján.

Az olasz együttes 6., míg a spanyol a 11. helyen áll hazája bajnokságában, így a BL-szereplésre egyiknek sincs esélye az utolsó forduló eredményeitől függetlenül, mert ahhoz az 1-4. között kellett volna végezni. Ráadásul az andalúziai gárda a következő idényben egyáltalán nem szerepelhet nemzetközi sorozatban, ha vereséget szenved a magyar fővárosban, míg a római együttes számára ismét az Európa-liga, vagy rosszabb esetben a Konferencia-liga maradna.

José Mourinho vezetőedző a jövőjét firtató kérdések elől kitért a tegnapi sajtótájékoztatón, mivel minden az AS Roma labdarúgócsapatáról szól, nem pedig róla az Európa-liga döntő előtt. – Hosszú út volt, és megérdemelten jutottunk el idáig. Nagyon várjuk ezt a mérkőzést, mert az utóbbi időben ezért dolgoztunk. Rengeteg meccsünk volt az elmúlt időszakban, sok sérülés nehezítette a dolgunkat, erre tekintettel kellett lenni, fél szemmel mindig erre a döntőre figyeltünk – mondta a portugál szakember.

A 60 éves Mourinho a jövőjét firtató kérdésre annyit elárult, hogy az együttes vezéregyéniségei is feltették neki ezt a kérdést, nekik konkrét választ adott, de azt nem kívánta most felfedni. Amikor 2010-ben távozott az Intertől a triplázás után, az teljesen más helyzet volt, most nem áll kapcsolatban senkivel. Később Pellegrini csapatkapitány úgy fogalmazott, hogy volt egy bizalmas beszélgetés, amiről nem akar beszélni, mert csakis a mérkőzéssel akar foglalkozni!

Nem az edző játszik, az edző a meccs előtt végez hatalmas munkát, az utolsó edzés végén a stáb munkája lezárult. Ülünk majd a padon, és próbálunk segíteni, de a játékosok írhatnak történelmet! – mondta Mourinho, aki szerint nem jelent előnyt, hogy több trófeát nyert kollégájánál, José Luis Mendilibarnál, mert a Sevilla csapatként nyert jóval több trófeát, mint a Roma. – A Sevilla olyan tapasztalattal rendelkezik az El-ben, amit szinte kisujjból kiráz, nekünk felejthetetlen élmény lesz – mondta Mourinho, aki az utolsó kérdés után már majdnem távozott, de az olasz újságírók addig kiabáltak utána Paulo Dybala felől érdeklődve, mígnem annyit válaszolt, hogy 20-30 percet játszhat a világbajnok argentin támadó.

Lorenzo Pellegrini arról beszélt, hogy tudják, mi forog kockán. Szerinte valamennyi játékos elszánt és kicsit izgatott. – Sosem szabad megelégedni, harcolni kell tovább az életben. Tavaly száz százalékot nyújtottunk, és fantasztikus érzés volt nyerni, ezt szeretnénk újra átélni! – utalt a a középpályás a Konferencia-ligában tavaly aratott diadalukra.

A középpályás az ellenfélről úgy vélekedett, azért nyerte meg a korábbi hat döntőjét, mert egyszerűen jó csapat, viszont kijelentette: a riválisnak sem lesz egyszerű dolga. Amikor az AS Roma védekező stílusáról kérdezték, azt válaszolta, mindig törekednek a gólra, de próbálják ellensúlyozni az ellenfelek erényeit, ez pedig eddig jól működött, ezért is játszhatnak a budapesti döntőben. – Úgy készültünk, ahogy egy döntőre kell. Taktikailag készen állunk. A döntő mindig kicsit más meccs, de megtettünk minden tőlünk telhetőt. Buktatókkal teli út volt, de megérdemelten vagyunk itt! – mondta Gianluca Mancini focista.

Mendilibar szerint a kevesebbet hibázó csapat győz

José Luis Mendilibar, a Sevilla vezetőedzője szerint a kevesebbet hibázó csapat emelheti majd magasba a trófeát az UEL szerda esti döntője után, a Puskás Arénában. – Amikor átvettem az irányítást, már a kieséses szakaszban volt az együttes, így nem minden az én érdemem. Erős csapatokkal kellett játszani, de eljutottunk a döntőig. Holnap sem lesz ez másként, mindent bevetünk, hogy ismét elhódítsuk a kupát – fogalmazott tegnap a március 21-én kinevezett 62 éves tréner, aki így a második számú európai kupasorozatban a negyeddöntőtől irányította a Sevillát. – A történelem nem hazudik, ez a klub ebben a sorozatban, főleg az elmúlt húsz évben, a legjobb volt. De a történelem önmagában nem nyer meccset. Ez lesz a legnehezebb mérkőzésünk a legerősebb ellenféllel szemben egy semleges helyszínen – mondta a baszk szakember, aki úgy vélekedett, hogy mindkét csapat számára nehéz lesz hazavinni a trófeát.

Mendilibar szerint a hibák megbosszulják magukat, ezért az dönt majd, melyik együttes hibázik kevesebbet. Arra nem tudott válaszolni, hogy mit tart fontosabbnak, az edzői tapasztalatot-e vagy a csapat nagyobb rutinját, ehhez csak annyit fűzött hozzá, hogy neki a 6. fináléjára készülő José Mourinhóval szemben az első döntője lesz, ezért különleges estére készül. – Nem érdekel a jövőm, én két és fél hónapra érkeztem. Nyugodt vagyok, csak a holnapi meccsre koncentrálok. Az idény után majd kiderül, mi lesz a sorsom, de nem hiszem, hogy egyetlen meccs döntene erről – mondta Mendilibar, aki hálás volt kollégája Sevillát méltató szavaiért, ugyanakkor szerinte lényegtelen melyik csapat számít esélyesnek, mert az előny vagy a hátrány a pályán ütközik ki, az előtte lévő spekuláció semmit sem számít. Ő sem mulasztotta el dicsérni az ellenfelet, az AS Romát, amely megfogalmazása alapján nagyon erősen védekezik, minden játékelemben erős, ráadásul a kiélezett szituációkban is nyugodt tud maradni. Megjegyezte, utóbbi a saját csapata számára is fontos lesz, továbbá hozzátette, nem szeretnének teret engedni a rivális kontráinak.

Jesús Navas csapatkapitány arról beszélt, fantasztikus érzés a Sevillával nyerni, és most itt vannak egy újabb lehetőség kapujában. – Azt mondtam a játékostársaimnak, hogy élvezzék a pillanatot. Azért küzdünk, hogy hazavigyük a trófeát a gyönyörű városunknak – jelentette ki a 37 éves védő, aki a Sevilla hat diadalából háromnak – 2006-ban, 2007-ben és 2020-ban – volt részese. – Intenzív játékra készülünk, de türelmesnek kell lenni, mert nagyon erős a rivális, viszont ők is fognak hibázni. A csapatunk képes sikerrel venni ezt az akadályt is – mondta a védő.

Ivan Rakitic azt emelte ki, hogy a diadalhoz 100%-ot kell nyújtaniuk, illetve azt hangsúlyozta, hogy nem változtatnak a stílusukon a döntőben sem, igyekeznek úgy készülni, mint bármelyik másik mérkőzésre. – Azért vagyunk itt, mert jól végeztük a dolgunkat, a hat megnyert döntő nem nyomaszt minket – jelentette ki a vb-ezüstérmes horvát középpályás, aki 2014-ben nyert Európa-ligát a Sevillával.

A népstadioni döntő – mint megírtuk -, 21 órakor az M4 Sporton az angol Anthony Taylor sípjelére kezdődik. Az új Népstadionban ez lesz a második európai kupafinálé. A Sevillának nincs innen jó emléke, mivel 2020-ban az európai Szuperkupa-mérkőzésen hosszabbításban 2:1-re kikapott a Bayern Münchentől. A várható kezdőcsapatok az UEFA honlapja szerint, Sevilla: Bounou – Jesús Navas, Badé, Gudelj, Alex Telles – Fernando, Rakitic – Ocampos, Óliver Torres, Bryan Gil – en-Nesziri. AS Roma: Rui Patrício – Mancini, Smalling, Ibanez – Zeki Celik, Cristante, Matic, Spinazzola – Dybala, Pellegrini – Abraham.

Szóljon hozzá!