ZETApress

hírportál

Sanghajba a Teodórával

Csütörtökön startolt az első országos adománygyűjtés a fogyatékkal élő magyar sportolók speciális olimpiai részvételéért. A Theodora Jótékonysági Túrát az azonos nevű ásványvizet palackozó Kékkúti Ásványvíz Zrt. kezdeményezte. Céljuk, hogy az őszi, sanghaji világjátékokra bejutott olimpiai keret támogatása érdekében megmozgassák az embereket. Magyarországot rekordszámú sportoló képviselheti az ázsiai megmérettetésen, ám a száz fős csapat kiutaztatásához több milliós támogatást kell szereznie a Magyar Speciális Olimpia Szövetségnek. Most néhány perc kerékpározással vagy egy kincset rejtő természetjárással bárki segíthet.

A Theodora Jótékonysági Túra június 8-tól szeptember 2-ig járja az országot adománygyűjtés céllal. A három hónapos akciónak az ásványvíz Meríts az életből 2007. nevű kampánya ad keretet. Azt kérjük az emberektől, hogy mozogjanak egy kicsit, mert néhány perces sportolással nem csak maguknak szerezhetnek örömet, hanem a Kékkúti által a Sanghajba tartó sportolóknak felajánlott támogatási összeget is növelhetik, magyarázta Dr. Szabó Balázs, a cég vállalti kapcsolatokért felelős igazgatója.

A túra keretében hetente más városban bukkan fel egy rögzített kerékpár. A nyeregbe ülők minden letekert kilométerrel száz forintot tesznek hozzá az adományhoz, melyet a cég szeptemberben ad át a szövetségnek. Emellett jótékonyságra szólítják a természet szerelmeseit is. Azok a kirándulók ugyanis, akik júniustól Magyarország legszebb helyeit keresik fel, könnyen kincset találhatnak. A túra során kéthetente hétvégenként 10 ládát rejtenek el népszerű kirándulóhelyeken. A ládák műholdas koordinátáját és a rejtekhely részletesebb leírását a honlapjukon találják meg a kincsvadászok.

Kerékpárral és túrabakanccsal a fogyatékkal élő sportolókért

Nekivághatnak a keresésnek azok is, akik műholdas helymeghatározóval (GPS), és azok is, akik anélkül szeretik járni a természetet. Minden szerencsés megtaláló 17 ezer forinttal növeli az adományt, míg a ládák hasznos sport- és kirándulószerekre is beválthatóak. A fogyatékkal élő sportolók támogatása szívügyünk. Számukra a sport és a megmérettetés lehetősége a legnagyobb örömforrás az életben. És bár szép számmal hoznak haza érmeket nemzetközi versenyekről, nem kapnak annyi figyelmet, mint ép társaik. Mikor próbáljunk meg ebben változást kezdeményezni, ha nem az európai esélyegyenlőség és a sanghaji speciális olimpia évében? ? indokolta a kezdeményezés hátterét Dr. Szabó Balázs. Hozzátette még, hogy nem titkolt céljuk, hogy az akció csatlakozókra találjon állami és vállalati területről egyaránt.

A jótékonysági túra ma vette kezdetét azzal, hogy a D. Tóth Krisztina televíziós újságíró vezette csapat letekerte az első kilométert. Őt követte a nyeregben Kunczené Fellegi Katalin, a szövetség elnökségi tagja, Dr. Szabó Balázs és Lengyel Lajos, a szövetség elnöke. Lengyel Lajos elmondta, hogy Magyarországot 11 sportágban 68 sportoló képviselheti Sanghajban, a kötelező kísérőkkel együtt így száz fős a kiutazó csapat.

Kiemelkedően magas kvótát kapott a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, ami az elmúlt évek sportolói teljesítményének köszönhető. Egy csapattag sanghaji részvételének a költsége meghaladja a 200 ezer forintot, amely tartalmazza az edzőtábort, a kiutazást és a sportruházatot. Az állam és a gazdasági szereplők támogatása nélkül nem lenne esélye fogyatékkal élő sportolóinknak, hogy a versenyek versenyén, a speciális olimpián is bizonyítsanak.

Többségük hosszú évek óta erre a lehetőségre készül, avatott be a kulisszatitkokba Lengyel Lajos. Elmondta azt is, hogy nem csak a pénzadomány miatt tartja fontosnak a Theodora Jótékonysági Túrát. Az akció igazi értéke a szemében az, hogy széles körben felhívja a figyelmet a fogyatékkal élő sportolókra, és így nem csak fizikailag, de lelkileg is megmozgatja az embereket. A szervezők ígérik, hogy folyamatosan hírt adnak a túra állásáról.

A speciális nyári olimpia sanghaji programja:

A 12. Nyári Olimpia szeptember 27-től október 12-ig lesz Sanghajban. 170 országból hétezer versenyzőt, háromezer edzőt és kísérőt, negyvenezer önkéntes segítőt, húszezer családtagot, valamint a média képviseletében kétezer újságírót várnak, akik mellett még érdeklődők ezrei érkeznek Kínába. Az olimpián 21 hivatalos sportágban 33 különböző versenyhelyszínen mérkőznek majd a sportolók, de négy bemutató sportág is bekerült az olimpia programjába, olyan igazi különlegességekkel, mint sárkány- és oroszlántánc, krikett, sárkányhajózás és az idehaza már jól ismert Motor Activity Training Program.

Magyarországot 11 sportágban 68 olimpikon képviseli majd a következő sportágakban: asztalitenisz négy fő, atlétika és erőemelés hat-hat, görkorcsolya nyolc, judo kettő, kerékpár hét, kosárlabda és labdarúgás tíz-tíz, tollaslabda és torna négy-négy, úszásban hét fő.

Valamennyi sportoló ? legyen az ép vagy fogyatékkal élő ? számára sportpályafutása legkiemelkedőbb eseménye az olimpia. Nagy öröm számunkra, hogy Magyarország az elmúlt évek eredményeinek köszönhetően nagy létszámú kvótát kapott és bízunk abban, hogy a magyar delegáció valamennyi tagja nagyszerűen teljesít majd az olimpián. Az olimpián, melynek üzenete: I know, I can, azaz tudom, hogy képes vagyok rá!

Vendéglátó város program szeptember 28-tól október 1-jéig

A magyar delegáció vendéglátó városa Sanghaj város Changning kerületének Zhoujiaqiao negyede lesz. A város nyugati részén fekvő negyedét hatvanezren lakják. 1998-ban fogtak hozzá a fejlesztéséhez, ma az egyik legnépszerűbb lakónegyed a fiatal üzletemberek (kínaiak és külföldiek egyaránt) körében. A program célja, hogy a delegáció kipihenje a hosszú utazást, akklimatizálódjon és megismerkedjen a kínai kultúra egy szeletével. A négy napos program során a szervezők sportolási és szórakozási lehetőséget, kínai családok látogatását, vásárlást és természetesen városnézést is biztosítanak.

A megnyitó ünnepségen Kalifornia kormányzója és a Speciális Olimpia globális nagykövete, Arnold Schwarzenegger, valamint Hollywood sztárjai, Bruce Willis, Colin Farrell, Eva Mendes vagy a kínai származású sztár, Jackie Chan egyaránt részt vesznek.

Kiegészítő rendezvények

A Speciális Olimpia mozgalma a sportoláson és versenyzésen túlmenően a sportolók szociális és mentális egészségének megőrzésére is nagy hangsúlyt fektet. Ezen megfontolásból a versenyeket kiegészítő események kísérik, melyek ugyanakkor szerves részei minden rendezvénynek: Rendészeti szervek fáklyás futása, egészséges sportoló program (látás,- hallás,- fogászati szűrés, fitness, fit feet, egészséges életmód program), ifjúsági találkozó, iskolai program, sportolók vezetőképző programja, kulturális -és, szórakoztató programok (olimpiai falu), technikai továbbképző események, szponzorok találkozója.

A 12. Nyári Olimpia logójának megalkotója ? Zhou Baomei sanghaji speciális iskolai tanár ? egy tágra nyílt szemet jelenít meg, benne grafikával, mely egyfelől két sportoló ugrófigurát ábrázol, másfelől Sanghaj hivatalos virágát, a virágzó magnóliát. Üzenete ? mely egyben a 12. Nyári Olimpia üzenete is ? a következő: ez a szem, anyai szeretetettel óv, ösztönzést és segítséget ad és a társadalomtól egyenlőséget, elfogadást és toleranciát vár. Egy gondoskodó tekintet, mely egyben arra ösztönzi az értelmileg sérülteket, hogy lépjenek ki ?házaikból?, merjenek nyitni a világ felé. Egy figyelő tekintet is, mely a 2007-es világjátékokra fókuszál.

A Sanghajba utazó magyar olimpikonok Sólyom László köztársasági elnök előtt teszik le az olimpiai esküt, amely így hangzik: Engedd, hogy győzzek, de ha nem győzhetek, hadd küzdjek bátran! Az eskü szövegének szellemében képviselik majd ők 68-an, Magyarországot a 12. Nyári Speciális Olimpián.

Szóljon hozzá!