ZETApress

hírportál

Evezős évadnyitó Óbudán

A nők között Preil Vivien, a férfiaknál Bridge Henry, míg a férfi nyolcasoknál a magyar válogatott győzött a budapesti evezős évadnyitón, melyet az óbudai Szent XXIII. János Pál parknál tartottak ma délelőtt.

Az idén is nagy számú nevezés érkezett a Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a Budapesti Evezős Szövetség és a Magyar Evezős Szövetség által rendezett gróf Széchenyi István emlékversenyre, amelyen több mint 80 csapat közel 650 versenyzője vett részt. Az evezős évadot Cseh Ottó, a MESZ elnöke nyitotta meg, Fábián László, a MOB főtitkára és Kiss László, a III. kerület polgármestere köszöntötte a tíz országból és hazánk több pontjáról érkezett csapatokat.

A 3600 méteres táv – amely az Óbudai-sziget északi csücskénél kezdődik, a szigetmenti Duna-ágat követi és a budai Görzenál magasságában ér véget -, mára már az európai evezős naptár stabil tagja, rövid története során 16 országból fogadott versenyzőket. A női négypárevezősök abszolút versenyét az angol Newark RC csapata nyerte. A Budapest Kupa Regattán idén is megrendezték a Plusz egy kromoszóma sprint ergométeres futamot, melyben kiemelkedő sportolók közösen a Down Alapítványból érkező lelkes atlétákkal csapatokban mérték össze erejüket. A fő-szervező Danubius Nemzeti Hajós Egylet és a Down Alapítvány együttműködése évtizedes, ennek keretében hagyományosan gyűjtést tartottak a szervezők, mellyel az alapítvány munkáját segítik.

Jövőre Szegeden Eb-t rendezünk!

Egy hónapja köztudott, hogy az olaszországi Sabaudia visszalépése után Magyarország nyerte el a 2024-es evezős Európa-bajnokság rendezési jogát. Az olasz szervezők lemondását követően a Nemzetközi és az Európai Evezős Szövetség új pályázatot írt ki a kontinensviadal megrendezésére, amelyen a magyar kandidálás lett a befutó. A szegedi Maty-éren 2024. április 25-e és 28-a között sorra kerülő Eb-n az érmek mellett olimpiai kvótákért is harcba szállnak a versenyzők.

Az esemény helyszíne a Szegedi Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ lesz, amely az előző években megvalósított fejlesztések révén alkalmassá vált nemzetközi evezős versenyek lebonyolítására is. Tisztában vagyunk azzal, hogy jóval kevesebb időnk, alig több mint egy évünk van a felkészülésre, ám hiszünk abban, hogy világszínvonalon tudjuk megrendezni a versenyt jövő áprilisban – mondta el Cseh Ottó, a MESZ elnöke.

A párizsi olimpiát megelőző egyik legnagyobb téttel bíró evezős versenyre várhatóan 38-40 országból mintegy 1200 résztvevő érkezik. Magyarország legutóbb 53 évvel ezelőtt rendezett felnőtt evezős kontinensviadalt, akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a női Eb-nek.

Szóljon hozzá!