ZETApress

hírportál

Októberi vb-re készülünk

Különleges esztendő a 2023-as a Magyar Karate Szakszövetség életében. A japán eredetű küzdősport hazai történetének 50. évfordulóját ünnepli és a jubileum zárásaként egy minden eddiginél rangosabb esemény házigazdája lesz – tudtuk meg délelőtt a Magyar Sport Háza földszinti nagy tárgyalójában.

Idén a sportág történetében először Budapest ad otthont a karate világbajnokságnak, amely ráadásul elképzelhető, hogy a múlt, jelen, s jövendő legnagyobb vb-je lesz. A magyar válogatott számára az egyik fő felkészülési állomás a jövő heti spanyolországi Európa-bajnokság, ahol érmet vár a szakvezetés. Az 1972-2022 közötti 50 év megkoronázása lehet az őszi budapesti karate vb.

Ezekben a hónapokban ünnepli a sportág hazai történetének 50 éves jubileumát a Magyar Karate Szakszövetség. A karate nagy utat tett meg a fél évszázad alatt: a kezdeti tiltás után a tűrésen keresztül jutott el a támogatásig, 2018-tól pedig a kiemelt sportágak egyike.

Magyarországon már a karaténak több tízezres tagsága van, versenyzőink pedig számos bajnoki címet és érmet nyertek a felnőtt és korosztályos világversenyeken. Ezek közül a legjelentősebb Hárspataki Gábor olimpiai bronzérme, amelyet a sportág ötkarikás bemutatkozásán, a 2021-es tokiói nyári játékokon szerzett.

Az MKSZ világversenyek rendezőjeként is kitett magáért: 2013-ban felnőtt, 2020-ban pedig kadet, junior és U21-es Európa-bajnokságnak volt házigazdája Budapest. Mindkét esemény nagyszerű sikerekkel zárult, mind a rendezés, mind az eredmények tekintetében. Ugyanez a cél az őszi hazai rendezésű világbajnokságon, amely az MKSZ részéről egyúttal az 50 éves évforduló záróeseménye lesz.

Célunk Los Angeles

Milyen a karate helyzete Magyarországon? – kérdezte Takács Gábor Mészáros János elnököt.

M.J: Elégedettek lehetünk, rendkívül népszerű a sportágunk. Számos kistelepülésen is működnek klubok.

Már sok szép eredményt értek el a nemzetközi porondon.

M.J: Igen, körülbelül 200 ország tagja a világszövetségnek és a világversenyeken rendszeresen az 1-20. között végzünk. Ez nagy szó! Tavaly György Dániel megszerezte a magyar karate sport első felnőtt Európa-bajnoki címét, para-versenyzőink pedig három érmet nyertek az Eb-n.

Hárspataki Gábor 2021-ben 3. lett az olimpián, ez történelmi siker!

M.J: Gáborra nagyon büszkék vagyunk. Sajnos a karate jövőre nem szerepel a párizsi olimpia műsorán, de 2028-ban jó eséllyel lehetnek Los Angelesben a karatékák.

A múlt, jelen, s jövendő legnagyobb vb-je lehet októberben a budapesti

A Papp László Budapest Sportarénában október 24-e kedd és 29-e vasárnap között (a 23-ai nemzeti ünnepünket követőn) sorra kerülő világbajnokságot a Karate Világszövetséggel (WKF) és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel (NRÜ) közösen, társrendezőként bonyolítja le a Magyar Karate Szakszövetség.

A magyarországi vb-t követően a WKF megváltoztatja a világbajnokságok rendszerét: eddig minden ország kategóriánként egy versenyzőt indíthatott, ám ezentúl egyéniben csak a 32-32 legjobb vehet részt a vb-n – amely helyekre kvalifikálni kell majd -, és külön világbajnokságot rendeznek a csapat versenyszámokban.

Miután a budapesti lesz az utolsó nagy világbajnokság, elképzelhető, hogy részvételi rekordot dönt, méghozzá olyat, amelyet a jövőben sem lehet majd felülmúlni. A magyar válogatott részéről pedig, érmekben bízik a szövetség vezetése.

Jövő héten Eb-n indulnak legjobbjaink

A hazai világbajnokság egyik fontos felkészülési állomása a jövő héten szerdától vasárnapig tartó spanyolországi karate és para-karate Európa-bajnokság, ahová teljes csapattal, 27 versenyzővel vág útnak a magyar válogatott. A szakvezetés Guadalajarában is éremszerzésben bízik. A tavalyi Európa-bajnokság remekül sikerült: György Dániel személyében a sportág történetében először felnőtt magyar Európa-bajnokot ünnepelhettünk, és a végül ezüstérmes Boussebaa Aicha volt az első nő, akinek felnőtt Eb-n sikerült a döntőbe jutás. A para-karatésok révén három éremnek örülhettünk egy éve, köztük Kákosy Olívia aranyának.

Guadalajarai Európa-bajnokság magyar indulói:

Formagyakorlat (kata):
Férfiak: Nagy Botond
Csapat: Magyarország (Elekes Máté, Nguyen Thanh Tung, Simák Dániel, Szilágyi Gergő)
Nők: Sterck Laura
Csapat: Magyarország (Anti Zsuzsanna, Fábián Csenge, Sterck Laura, Tóth Vanda)

Küzdelem (kumite):
Férfiak:
60 kg: Csöppü Bence
67 kg: Tadissi Martial
75 kg: Hárspataki Gábor
84 kg: György Dániel
+84 kg: Frankó Dániel
Csapat: Magyarország (Botos Botond, Csöppü Bence, Dvorák Ádám, Frankó Dániel, György Dániel, Hárspataki Gábor, Tadissi Martial)
Nők:
50 kg: Jakubovics Dalma
55 kg: Baranyi Zsófia
61 kg: Ilankovic Aleksandra
68 kg: Pap Dorottya
+68 kg: Boussebaa Aicha
Csapat: Baranyi Zsófia, Boussebaa Aicha, Ilankovic Aleksandra, Pap Dorottya

Para-karate:
Kerekesszékesek:
Férfiak: Molnár Csaba
Nők: Dobos Réka
Értelmileg akadályozottak:
Férfiak: Csatári János, Miklósics Péter
Nők: Kákosy Olívia, Kárpáti Petra, Szabó Alexandra

Szóljon hozzá!