ZETApress

hírportál

Shell ECO-Marathon

22 ország 213 csapata vesz részt a 26. Shell ECO-Marathon Europe versenyen, május 6-7-én Lausitzban, Németországban. A kihívás egyszerű: megtervezni, megépíteni és vezetni a legtakarékosabb autót egy meghatározott távon.

Az elmúlt 26 évben a Shell azért dolgozott, hogy kiemelje a fenntartható mobilitás fontosságát, melynek egyik legfontosabb állomása a Shell ECO-Marathon. Magyarországról három csapat vesz részt az izgalmas versenyen ? tudta meg a fotókat készítő Vígh Alex tegnapi sajtótájékoztatójukon a Millenáris Park Szabadtéri Színpadán.

A budapesti és kecskeméti csapatok Prototípus kategóriában indulnak aerodinamikus járműveikkel a május 6-7-i megmérettetésen, a győri csapat pedig idén is az UrbanConcept kategóriában versenyez napelemes autójával. A napenergiával hajtott jármű hasonlít leginkább a hagyományos autókra, amely az UrbanConcept kategória egyik meghatározó jellemzője, míg a másik két prototípus inkább futurisztikus tervezésű. Az összes csapat arra törekszik, hogy minél takarékosabb üzemanyag-felhasználással tegyék meg a lehető legnagyobb távot Lausitzban az EuroSpeedway pályán, és ismét fantasztikus rekordokat döntsenek meg.

Mécs Miklós, az idén először szereplő kecskeméti GAMF menedzsere elmondta: ? Prototípus autónk legtöbb alkatrésze saját munka eredménye, több hónapig fejlesztettük ezeket. Karbonszálas kompozit anyagot használtunk leginkább, melynek köszönhetően benzines autónk a mezőny egyik legkönnyebb járműve lehet: a súlya körülbelül 20 kg. Célunk a magyar bajnoki cím elérése, illetve legalább 1000 km-es táv megtétele. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy idén először részt veszünk a Shell Eco-marathon versenyen.

Idei célunk, hogy legalább 1000 kilométert tegyünk meg egyetlen liter üzemanyaggal. 31 fős csapatunk egész évben keményen dolgozott a siker érdekében. Sokat tanultunk nemcsak műszaki téren, hanem a szponzorkeresés is feladatunk volt, fejlődött a csapatmunka és a kommunikáció ? mondta Sági Viktor a JFSZ Racing Team képviseletében, az Óbudai Egyetem Bánki Donát Karáról.

A korábbi évek sikerei után a győri SZEnergy csapat idén még többre vállalkozik: ? Több mint hat négyzetméternyi napelemmel borítottuk be az autót. Csapatunk sok időt fordított alternatív járművünk megépítésére, és őszintén reméljük, hogy idén megismételjük, sőt, túlszárnyaljuk az utóbbi két év sikereit. Úgy gondoljuk, hogy a napenergiának nagy szerepe lesz a fenntartható mobilitás jövőjében ? mondta Szauter Ferenc, SZEnergy csapatvezető.

Az elmúlt 26 évben a Shell Eco-marathon Europe verseny bizonyíték volt arra, hogy a Shell komoly lépéseket tesz a világ energiaigényének felelős ellátásáért. A Shell Eco-marathon a technológia, energia és közlekedés iránt érdeklődő fiatalok számára remek lehetőség, hogy valós környezetben teszteljék az üzemanyag-takarékosság határait. Nemrég a Shell Eco-marathon Europe versenyre fejlesztett svéd jármű például engedélyt kapott a svéd utakon való közlekedésre.

Erényi Balázs, a Shell Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke kiemelte: ? A magyar csapatok bámulatos munkát végeztek, és a versenyen olyan élményben lesz részük, melyet soha nem fognak elfelejteni. Kollégáim és én is arra bíztatjuk őket, hogy élvezzék a Shell Eco-marathon Europe minden pillanatát és hozzák ki belőle a maximumot. Ezek a fiatalok jelentik számunkra a fenntartható mobilitás jövőjét.

A Shell Eco-marathon

A Shell Eco-marathon középiskolai és egyetemi, illetve főiskolai diákokat vár versenyére a világ minden tájáról, energiatakarékos járművek tervezésére, építésére és tesztelésére. A nyertes csapat az, amelyik a legnagyobb távolságot tudja megtenni a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával. Ez az esemény kitűnő találkozási pont a jelen és a jövő vezetőinek, akiknek szenvedélye az olyan fenntartható megoldások keresése, melyek megfelelnek korunk energetikai kihívásának.

A globális kezdeményezésű Shell Eco-marathon versenyt világszerte az alábbi helyszíneken rendezik meg: Shell Eco-marathon Americas március 26-28-a, Houston, USA; Shell Eco-marathon Europe május 6-7-e, Lausitz, Németország; Shell Eco-marathon Asia július 8-10-e, Kuala Lumpur, Malajzia. A csapatok ismertették az autók működését és egy rövid bemutatót is tartottak a tájékoztató után. A 2010-es Shell ECO-Marathon Europe bemutatkozó videója itt látható.

A Shell

A Royal Dutch Shell plc Angliában és Walesben bejegyzett társaság. A központ Hágában található, részvényeit a londoni, amszterdami és new yorki tőzsdéken jegyzik. A Shell több mint 110 országban van jelen világszerte az alábbi területeken: olaj és természetes földgáz feltárás és bányászat, cseppfolyósított természetes földgáz (GTL) előállítás és eladás, kőolajtermékek és kemikáliák előállítása, eladása és szállítása, valamint megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek. A Shell a világ legnagyobb vállalata, mely kiskereskedelmi üzemanyag-eladással foglalkozik 45 ezer töltőállomáson. További információért kérjük látogasson el a weboldalukra!

A Shell Hungary Zrt-t 1925-ben regisztrálták Magyarországon. Jelenleg 250 töltőállomást üzemeltet országszerte, és a legnagyobb nemzetközi energetikai vállalat az országban. A magas minőségű üzemanyag-kínálat mellett széleskörű szolgáltatásokat is biztosít ügyfelei számára, mint a SMART hűségprogram vagy az ingyenes előtető alatti szolgáltatások. További információ weboldalukon olvasható.

Szóljon hozzá!