ZETApress

hírportál

Hídavatás bokrétaünneppel

Az épülő Nemzeti Atlétikai Központ edzőközpontját a stadionnal összekötő híd avatásával, valamint a létesítmény legmagasabb pontjának elérése alkalmából tartott bokrétaünneppel folytatódott a jövő évi atlétikai világbajnokságnak otthon adó sport- és szabadidőközpont kivitelezése.

A délelőtti ünnepség – amelyen többek között részt vett Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke és fivére: Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség (EA) végrehajtó bizottságának tagja, valamint Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is – hordógurítással kezdődött. Ezzel avatták fel azt a hidat, amely a Csepel-sziget csúcsán lévő edzőközpontot, valamint a sportok királynőjének stadionját köti majd össze egymással.

Schmidt Ádám, a vb-ért felelős kormánybiztos a stadionban elmondta, lenyűgöző látványt nyújt a létesítmény, amely azzal az elképzeléssel épült, hogy a sportok királynőjének koronáját jelenítse meg. – Ez lesz a világ első nyitott atlétikai arénája, amely méltó otthont ad majd Magyarország eddigi legnagyobb sporteseményének – fogalmazott a HM sportért felelős államtitkára. A stadion és környezetének építése mellett a háttérben is folyamatosak az egyeztetések annak érdekében, hogy a rajtra minden készen álljon.

Azt szeretnénk, hogy Magyarország sportnemzet és sportoló nemzet legyen, ennek eléréséért pedig még inkább népszerűsítenünk kell az élethosszig tartó sportolást! – jelentette ki hozzátéve, bízik benne, hogy ebben motiváló szerepe lesz annak a budapesti panorámás futókörnek, amely a stadionban épül. – Az volt a cél, hogy az aréna ne egy üresen kongó díszelem, hanem egy élettel teli helyszín és sportliget legyen – fogalmazott az államtitkár. Elmondta, hogy a jövő augusztus végi vb-re novemberben indul a jegyértékesítés, és már arról is zajlanak az egyeztetések, mi legyen a stadion neve. Ennek kapcsán megemlítette: szeretnének minden szempontból méltó névadót találni a Ferencz Marcel-tervezte létesítménynek.

Németh Balázs kiemelte: egymilliárd ember figyeli majd jövőre, hogy a kivitelezők jól dolgoztak-e. Reményeink szerint több mint 215 országból érkeznek majd edzők és sportolók, köztük sokan olyanból, ahol eddig nem is hallottak a magyarokról. Ez lesz minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye, ami remélem, nemcsak sportesemény lesz, hanem egy olyan rendezvény, amit még nem láttunk, amin mindenkinek részt kell vennie, át kell élnie – fogalmazott a jövő évi vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

A jövő nyári eseményre előre tekintve kiemelte: 295 nap múlva, kilenc napon át több mint harmincezer ember tombol majd a lelátókon, és ha minden jól megy, sokszor harmincezer embert tudnak majd rávenni, hogy többet mozogjon, sportosabban éljen! – Szeretnénk, ha a profik és az amatőrök otthona is lenne a létesítmény, amelyben a világcsúcsért harcoló szuperhősök mellett a hétköznapi hősök is itt lehetnének! – hangsúlyozta a főszervező.

Gyulai Miklós sok stadionban járt már, de a budapesti a legszebb. – A szövetségben az a feladatunk, hogy megfelelő magyar válogatottat állítsunk össze a vb-re, ezen a téren is gőzerővel folyik a munka. Elkezdődött a felkészülés, és bár nem szeretem dicsérni magunkat, de 2022-ben az egyik legsikeresebb évét zárta a magyar atlétika. A cél, hogy jövőre még sikeresebb legyen. Nehéz időszakot élünk, de ez az esemény elképesztő motivációt ad mindenkinek – jelentette ki a MASZ elnöke.

A sportvezető az elvárásokkal kapcsolatban kiemelte, eredményekben soha nem gondolkozott, ő akkor elégedett, ha a sportoló elégedett önmagával. – Tudjuk az erőviszonyokat, nem vagyunk atlétanemzet, de vannak olyan versenyzőink, akik bármit elérhetnek. Ezt fókuszban tartva próbáljuk megteremteni a lehetőségét a zavartalan felkészülésnek. A versenyzők, akik tudják, mit szeretnének elérni, biztosan boldoggá teszik majd a közönséget – mondta az elnök. Halász Bence dobóatlétánk felkészüléséről és vb-terveiről idekattintva olvashatunk.

Az építtető, valamint kivitelező cégek képviselői kiemelték, 2020 novemberében vették át a munkaterületet, és terveik szerint jövő márciusban lesz a stadion ünnepélyes átadása. Ezt egy július végi tesztverseny követi az augusztus 19-től 27-ig tartó világbajnokság előtt. Az ünnepség zárásaként felhúzták az építők, kivitelezők, beruházók zászlóival feldíszített koszorút a stadion feszített kábeltartó-szerkezetére.

Szóljon hozzá!