ZETApress

hírportál

Németh vágta-triplája

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lován a 15. Nemzeti Vágta döntőjét délután a Hősök terén. A 2013 és 2015 után – mindkétszer Baja színeiben My Boy Mennydörgés hátán – immár háromszoros bajnok Temerin, Farkaslaka, Kunadacs és Szilvásvárad lovasát győzte le a különleges versenypályán.

A 2022 leggyorsabb lovasa címet elnyerő Tolna megyei lovas a Nemzeti Vágta vándordíját: egy 1848-as huszárszablyát és ötmillió forintot vehetett át az ünnepélyes díjátadón, míg lova hátára győzelmi takarót terítettek. A 2. helyezett Földes Luca, Temerin lovasa egymillió forintot, a 3. helyezett Tamás Csaba, Farkaslaka színeiben félmillió forintot kapott, a további két döntős: Tolnai László, Kunadacs és Mellár Péter Bendegúz, Szilvásvárad lovasa 300-300 ezer forintot vihetett haza.

A Kicsihuszár Vágta döntőjében Harsányi Viktória, Békéscsaba lovasa aratott győzelmet Kassim nevű lován Békés, Vác és Szilvásvárad lovasai előtt. A Kincsem+ Fogatvágta döntőjében négyen álltak rajthoz, az 1. helyet Tieger Endre és ifjabb Tieger Endre párosa ért el a Dombóvár Sütvényi ménes színeiben.

A Nemzetközi Futam győztese Szerbia lovasa, a vajdasági Ördög Alen lett. Másodikként Szlovénia (Matej Grebenjak), harmadikként Magyarország (Farkas Dorottya), a 4. helyen Ausztria (Jana Shefler), az 5. helyen Nagy-Britannia (Stephen Charles Heeley) versenyzője ért célba, az amerikai Hillary Masters az utolsó körben leesett lováról. A lovasok a Bábolnai Nemzeti Ménesbirtokról kölcsönkapott, sorsolással kiválasztott shagya-arab őshonos magyar fajtájú lovakkal álltak rajthoz. A csütörtöki bábolnai sorsolásról idekattintva olvashatunk.

A Mercedes-Benz Hovány jótékonysági sztárfutamon idei győztese Sipos Imre színész, 2. Bács Péter színész, 3. Széchenyi Krisztián táncos, 4. Krajnik-Balogh Gábor színész, 5. Barabás Kiss Zoltán színész lett.

A Hősök terén felállított speciális pályán a kétnapos versenysorozat ideje alatt 60 magyarországi és határon túli terepülés lovasa mérte össze tudását az elő- és középfutamokban. A jubileumi, 15. eseményt hagyományos történelmi lovasfelvonulás, 1848-as csatajelenet és a Győri Ördöglovasok jubileumi bemutatója is színesítette.

Az évforduló alkalmából a Nemzeti Vágta 2022. programjai a 15-ös szám köré szerveződtek: az esemény egyik leglátványosabb eleme volt 150 gyerek lovas felvonulása. Az idei verseny három rendkívül bátor gyermeknek állított emléket: Tóth Imre András kicsihuszár századtrombitásnak, Simig Rezső tüzér hadnagynak, a szabadságharc legfiatalabb tisztjének és Koroknay Dániel tüzér főágyús kisdobosnak. A 15 éves hősök az 1848/49-es harcok alatt tettek tanúbizonyságot hazaszeretetükről.

Szóljon hozzá!