ZETApress

hírportál

Fóti világkupa

Világkupa-fordulót lovagoltak tegnap a fóti Díjlovasversenyen, ahol a fogyatékossággal élő gyerekek versenye is folytatódott. Második napjához érkezett a Magyar Lovasterápia Szövetség 18. Nemzetközi Díjlovas Világkupája és Lovasterápiás Versenye – tudatták sajtósaik. Fotóink Gordon Eszter, Szollár Zsófi és Huszár Dávid.

A profi díjlovas-klasszisok és fogyatékossággal élő gyerekek versenyszámait szombaton ismert személyiségek nyitották meg házigazdaként, mint például Marie-Theres Thiell, az NGYSZ nagykövete, Kuncze Gábor, az NGYSZ alelnöke, Fülöp Attila államtitkár és Hassay Zsófia, a Fővárosi Közgyűlés tagja.

Eső ide, eső oda, a gyerekek lovasterápiás versenye hagyományosan fényes hangulatban zajlott szombaton is. Végre megmutathatták mindazt, amit egész évben gyakoroltak a lovaspályán, találkozhattak egymással és szurkolhattak a csapatoknak. Sok gyerek számára már ismerős volt a környezet, hiszen visszatérő, rutinos versenyzők.

A két lovasterápiás pályán tegnap nyolc versenyszámban indultak gyerekcsapatok. A szép és értékes ajándékokat, valamint az intézményi pénzdíjakat a Lovasterápiás Verseny házigazdái: Szűcs Lajos Pest megyei parlamenti képviselő, Kuncze Gábor, az NGYSZME alelnöke és Fülöp Attila, a BM államtitkára adták át a boldog győzteseknek. A szervezők ügyeltek arra, hogy egyetlen gyerek és egyetlen csapat se távozzon üres kézzel a 2. versenynapról! A pénteki 1. versenynapról idekattintva olvashatunk.

A változatlan felállásban bíráskodó nemzetközi zsűri előtt zajló Díjlovas Versenyen szombaton két pályán, 9 versenyszámban mérték össze a tudásukat a díjlovasok. Délután rendezték meg parádés mezőnnyel az egyik Világkupa-fordulót, amelyet a korábbi évekhez hasonlóan a Mercedes-Benz Hungária támogatott. A díjlovas versenyszámok házigazda teendőit ezen a napon dr. Marie-Theres Thiell, az NGYSZME nagykövete, Hassay Zsófia, a Fővárosi Közgyűlés fideszes tagja, Szűcs Lajos parlamenti fideszes képviselő, Janza Frigyes nyugalmazott rendőr vezérőrnagy, Kuncze Gábor, az NGYSZME alelnöke és Fülöp Attila, a BM államtitkára vállalták el.

A fogorvosi buszban a lovasterápiás verseny résztvevőit fogadták az önkéntes fogorvosok. A fogyatékkal élő gyerekek szűrése, ellátása mindig összetett feladat, de az ide járó gyerekek már tudják, hogy itt nem kell félni! A Gyermekmentő nőgyógyászati szűrőkamionja is tanácsadással várta a jelentkezőket.

A Nemzetközi Díjlovas Verseny szombati eredményei:

Mercedes-Benz Nagydíj Világkupa (rövidített változat) győztese: Patrik Kittel Svédországból, Delaunay Old nevű lovával. A sportoló magyar felmenőkkel rendelkezik, ezért különösen szeret Magyarországon versenyezni.

Intermediate I. versenyszám győztese: Alexander Matthias Rath, Sant Jordi 3 nevű lovával. A többszörös német válogatott versenyző 2010-ben világbajnokságon egyéniben 9., csapatban bronzérmes volt. Korábban ő lovagolta a világhírű Totilast, akinek a nevéhez több világrekord fűződik.

Nagydíj versenyszám győztese: Alexander Matthias Rath, ezúttal Thiagóval.

Junior Egyéni versenyszám győztese: Felvinci Lilla magyar sportoló, Bonjour Majlund nevű lovával. Fiatal tehetség, aki többször lovagolt már korosztályos Európa-bajnokságon döntőben.

Fiatal Lovas Egyéni versenyszám győztese: Felicita Simoncic osztrák sportoló, Connery Junior nevű lovával.

Póni Egyéni versenyszám győztese: Amida Wikus osztrák versenyző, Delightful Drogba nevű lovával. Idén indult a Póni Európa-bajnokságon Lengyelországban.

A Nemzeti Díjlovas Verseny szombati eredményei:

Könnyű osztályú díjlovaglás versenyszám győztese: Tóth Lilien, Dancing Queen BC nevű lovával. (Daniló Sportegyesület)

Junior Egyéni Feladat versenyszám győztese: Németh Gábor, Don Thatch nevű lovával. A Díjlovaglás legmagasabb szintjén versenyző lovas, más lovasszakágakban is eredményes. (Magyar Lovasterápia Szövetség)

Intermediate I. versenyszám győztese: Dr. Tihanyi Laura, Something Special M nevű lovával. (Cserénfa Lovas Klub SE)

A Világkupa-szám zsűri tagjai: Elizabeth Max-Theurer (Ausztria), Anne Prain (Franciaország). Hillier Orsolya (Magyarország), Leif Toernblad (Dánia) és Thomas Lang (Ausztria).

A rendezvény főtámogatója az OTP Bank, kiemelt támogatók Magyarország Kormánya, a Mercedes-Benz Hungária Kft., a T-Systems Magyarország és a Waberer?s International. A Díjlovas és Lovasterápiás versenyről bővebb információ idekattintva olvasható. A főbb versenyszámok élőben idekattintva láthatók.

Szóljon hozzá!