ZETApress

hírportál

Két nap múlva vágta

Október 01-jén szombaton startol a 15. Nemzeti Vágta, ma zajlott le a Nemzetközi Futam sorsolása Bábolnán – tudatta Jakab-Sas Gabriella sajtófőnök.

Október első hétvégéjén újra a lovak dübörgésétől lesz hangos a budapesti Hősök tere. Az évtizedes hagyománnyal rendelkező megmérettetés döntőjét a térről élőben közvetíti a Duna október 02-án vasárnap14:45-től.

A Nemzeti Vágta immár 15 éve Közép-Európa egyik legnagyobb lovas ünnepe: izgalmas verseny, valamint kulturális, gasztronómiai és hagyományőrző fesztivál is egyben. Mindezt erősíti a Nemzetközi Futam is, amelynek mai sorsolása hagyományosan a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokon zajlott. A 2022-es Nemzetközi Futamban résztvevő országok: Magyarország, Ausztria, Mongólia, Szlovénia, Suriname, Törökország, Nagy-Britannia, Olaszország, Hong-Kong – Kína, Mexikó, USA, és Szerbia. A sorsolás során kiderült az előfutamok sorrendje, valamint, hogy melyik nagyszerű Shagya-arab fajtájú lóval indulhatnak a futam résztvevői a versenyen, amelyeket a Ménesbirtok bocsát rendelkezésükre.

A hétvége folyamán persze nemcsak a Nemzetközi Futamra kerül sor. Idén jeles évfordulót ünnepel az esemény, ezért a 15-ös szám köré szerveződnek majd a Vágta programjai. A nézők végig-izgulhatják a többi mellett a Kicsihuszár Vágta, a Szerencsejáték Zrt. jóvoltából megvalósuló Kincsem+ Fogatvágta, a Mercedes-Benz Hovány Jótékonysági Sztárfutam és természetesen a Nemzeti Vágta futamait is, melynek pályabeosztását épp két hete sorsolták ki a Nemzeti Lovardában. Szombat-vasárnap olyan show-elemekkel tűzdelt számokat láthat még a közönség, mint a szimultán díjugratás vagy a népszerű kocsitolás. Ezen kívül hagyományos történelmi lovas felvonulással, 1848-as csatajelenetekkel és a Győri Ördöglovasok különleges jubileumi bemutatójával is készülnek a szervezők sok más érdekes program mellett. A rendezvény megvalósulását az idei évben a Szerencsejáték Zrt., a Mercedes-Benz Hovány, valamint a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. támogatta.

A Nemzeti Vágta elmúlt éveinek eredményei azt igazolják, hogy a történelmi hangulatú lovas esemény beépült a köztudatba, széles-körű népszerűségnek örvend. Beváltotta célkitűzéseit és a hagyományőrzés különleges, szórakoztató, nemzeti egységet teremtő eszköze lett. A jubileumi 15. Nemzeti Vágta döntő futamait a rendezvény zárónapján, október 2-án vasárnap rendezik meg és élőben közvetíti 14:45-től a Duna. Jegyek idekattintva válthatók.

Lezárások a versenyhelyszínen

Már holnaptól lezárásokra kell készülni a Nemzeti Vágta miatt, amit szombaton és vasárnap tartanak a Hősök terén – tudatta a BKK Kommunikáció. Aznap 16 órától hétfőn 04:30-ig lezárják az Andrássy utat a Bajza utca és Dózsa György út között, a Hősök terét, az Állatkerti körút egy szakaszát a Gundel Károly út és Hősök tere között, a Kós Károly sétányt, valamint az Olof Palme sétányt a Zichy Mihály út és a Hősök tere között. Szombaton 08 és 20 óra között, valamint vasárnap 08 órától hétfőn 04:30-ig lezárják a Dózsa György utat a Városligeti fasor és a Podmaniczky utca között.

A forgalmi változások érintik a közösségi közlekedést is: a 105-ös és a 178-as, a 20E, 30-as, a 30A és a 230-as buszok, a 75-ös trolibusz és a 979-es, valamint a 979A éjszakai buszok terelt útvonalon járnak, ezért nem érintenek bizonyos megállókat. Az 1-es metró szombaton és vasárnap – amennyiben a rendezvény látogatóinak száma indokolja – a megszokottnál sűrűbben közlekedik, azonban biztonsági intézkedésként lezárhatják a Hősök tere állomást a forgalom elől – írta a BKK Kommunikáció.

Szóljon hozzá!