ZETApress

hírportál

Nők a centrumban

Polgár Judit egyik híres partijából vett sakkfeladvánnyal találkozhatnak majd a New York-i járókelők a Time Square egyik óriásképernyőjén az idei Világsakkfesztivál előtti hetekben – tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Morgan Stanley Lechner Ödön fasor 8-beli irodaházának VIII. emeletén.

A nők lesznek a középpontban október 08-án szombaton a Magyar Nemzeti Galériában a Polgár Judit által szervezett Világsakkfesztiválon. A sakktörténelem legjobb női játékosa emlékeztetett rá: 2007-ben szervezett először sakkfesztivált, amelynek neve többször változott. A Világsakkfesztivált 2015 óta rendezik meg évente Budapesten, azóta nagyszabású nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát: ma már a világ öt legjobb sakkfesztiváljának egyike, amatőr és hivatásos sakkjátékosok, valamint érdeklődők vesznek részt rajta, és az a cél, hogy minél többen megismerjék a sakkozás élményét.

Az idén különleges témát választottunk, a nők lesznek a középpontban. Az idei évet a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a nők évének nyilvánította, így nem is volt kérdés, hogy az idei fesztivál fő témája a nők a sakkban, nők a tudományban lesz – mondta Polgár Judit kiemelve: a Nemzeti Galéria remek helyszíne a helyi és az online eseményeknek is, ugyanis világszerte sokan kapcsolódnak be az egész napos programokba. Lesz oktatási konferencia külföldi előadókkal, sakk-szimultán Polgár Judittal és Gaál Zsóka ifjúsági világbajnok olimpikon sakkozóval.

A 15 éves Gaál Zsóka Gaál Sándortól, mesterjelölt édesapjától tanult meg sakkozni és már 4 évesen versenyzett. Kérdésemre elmondta, hogy írni-olvasni az 1. osztályban tanult meg, de másodiktól magántanuló lett. Minden nap 6-8-10 órát gyakorol, emellé a suli már nem férne be! Most tizedikes, félévente bejár vizsgázni. Az iskolai végzettségre nem tervez, profi sakkozónak készül!

Fogarasi Norbert mesterjelölt sakkozó, a főszponzor Morgan Stanley budapesti irodájának vezetője kiemelte, hogy 4. éve támogatják az eseményt. – A sakk régóta része az életünknek, 12 éve már rendeztünk irodák közti versenyt. Az ideibe 30, a világ különböző pontján lévő irodánk csatlakozott, a döntő a Világsakkfesztivál előtti napon lesz a legjobb 16-ban – mondta az irodavezető.

A sajtótájékoztató végjátékaként Hand & Brain vegyes-páros sakkpartit játszott az olimpiai bajnok Polgár Judit a sakkolimpikon Gaál Zsókával. Lényege, hogy a páros egyik tagja a fej, ő mondja meg, mivel kell lépni a bábukat mozgató társának. Összebeszélniük nem lehet! A jövő szombati Világsakkfesztiválon a szervezők online előadások és beszélgetések mellett interaktív gyermek- és családi programokkal, valamint a Polgár-nővérek dedikálásával várják a helyszínre látogatókat. A részletes program idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!