ZETApress

hírportál

Havannai judocsarnok

Pestszentlőrincen ma délután adták át azt a felújított judótermet, ahol az egészséges, valamint az értelmi fogyatékos és hallássérült judokák mostantól mintegy 300 m2-nyi tatamifelületen, méltó körülmények között készülhetnek az előttük álló megmérettetésekre.

Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára kiemelte: a judónak köszönhetőn nemcsak fizikailag fejlődnek a fiatalok, hanem olyan erényekre is szert tesznek, mint az önfegyelem, a kitartás, az alázat és a tisztelet, amelyek nemcsak a küzdőtéren, hanem a hétköznapokban is hasznukra válik. A Pestszentlőrinc-Kassa Sportegyesület már 40 éve oktat judót, az utánpótlás-neveléstől a nemzetközi szintű versenyzésig, óvodástól a felnőtt korig, ép és fogyatékkal élő gyermekek számára egyaránt.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az egyedülálló integrációs programjukkal az egyesületnél bebizonyították, hogy a sportoktatást integrációs keretek között is lehet hatékonyan művelni. A kimagasló szakmai munkához elengedhetetlen a megfelelő infrastrukturális hátteret biztosítani, és úgy érzi, a jól felszerelt teremben most már méltó körülmények között készülhetnek úgy az ép, mint a fogyatékkal élő judókák.

Tóth László, a Magyar Judo Szövetség elnöke az egyesület alapítójának, Juhász Józsefnek az elévülhetetlen szerepét méltatta, majd arról beszélt, hogy a fejlesztés a sport államtitkárság, a XVIII. kerületi önkormányzat, a szövetség és az egyesület összefogásával valósulhatott meg. Az átadáson 50 judogival ajándékozta meg a pestszentlőrinci klubot.

Lengyel Lajos, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy jövő nyáron Berlinben rendezik meg a Speciális Olimpia Világjátékokat, amelyen 2-2 férfi és női versenyző is ott lehet majd a lőrinciek közül.

Kőrös Péter (MSZP) kerületi alpolgármester utalt rá, hogy a judoterem felújításával Juhász József húszéves álma vált valóra. A 2002-ben megalakult PK SE Judo Club az általános judo utánpótlás-nevelésen felül az egyik kiemelt küldetésének tekinti a speciális olimpiai sportolók felkészítését, és tanítványaik e területen már eddig is kimagasló eredményeket értek el.

Juhász Dániel, Juhász József fia, a judoklub elnöke kérdésemre elmondta, hogy az épület a lakótelep építésekor felvonulási épület volt, később konditerem lett, majd évek óta üresen állt. Tavaly kezdték el a felújítást. 5 éves kortól felnőttekig járnak hozzájuk rendszeresen edzeni. Mintegy félszáz versenyzőjük van és mielőbb szeretnék a létszámot megduplázni. Korábban a Kassa utcai iskolában voltak az edzéseik, innen kapta a nevét az egyesület.

Szóljon hozzá!