ZETApress

hírportál

Edzőinket ünnepeltük

Ma délelőtt A Magyar Edzők Napján díjátadó konferenciát tartott a Magyar Edzők Társasága Budán, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Athén-termében Fazekas Erzsébet MET-tag sportújságírónő moderálásával.

Molnár Zoltán, a MET elnöke köszöntőjében felidézte, hogy az egyetemről indulnak el az edzők és itt vehetik át a Mesteredző elismerést, az Életműdíjat, az Ormai László-díjat, valamint idén először az Év utánpótlás edzője-díjat. Emlékeztetett arra, hogy lengyel kezdeményezésre ünnepeljük szeptember 25-én az edzőket. A nap jelszója a Mondtál már köszönetet az edződnek? – kérdés. Egy rövid összeállításban a fiatal sportolók mellett Kopasz Bálint olimpiai és világbajnok kajakos mondott köszönetet edzőjének.

Schmidt Ádám, a HM sportért felelős államtitkára a rendezvény fővédnökeként az edzőkhöz szólva elmondta: rendkívül hálásak vagyunk önöknek, hogy olyan sportolókat nevelnek, akik a sportpályákon és az életben is példát mutatnak. Edzőnek lenni hivatás, fiatalokat terelgetni összetett kihívás. Önökkel indul minden siker, ezért az edzőképzés a magyar sport kulcskérdése – hangsúlyozta hozzátéve: törekedni kell az új módszerek megismerésére, ezért a tervek között szerepel a szakemberképzés erősítése!

Schmitt Pál, a NOB tagja, a MOB tiszteletbeli elnöke, a Nemzet sportolója arról beszélt, hogy a mostani díjazottak mind szent őrültek, akik az edzői hivatásra tették fel életüket. – Egy edző társ egy életre – mondta meghatóan emlékezve Szőcs Bertalanra, egykori mesterére.

Szöllősi György, a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöke emlékeztetett arra, hogy a sportújságírók év végén / év elején a sportcsillagok gáláján az év edzőit és szövetségi kapitányait is jutalmazzák. Mint január 07-én megírtuk, a 2021. év díjazottja Decsi András, Szilágyi Áron háromszoros olimpiai bajnok kardvívó és az olimpiai bronzérmes férfi kardválogatott edzője lett.

Az ünnepség végén Schmidt Ádám, Molnár Zoltán, Schmitt Pál, Kemény Dénes, a Mesteredzői Kollégium elnöke, dr. Ormai László, a MET tiszteletbeli elnöke, Köpf Károly, a MET főtitkár és Szöllősi György, az MSÚSZ elnöke, Buckner Gábor, az utanpotlas.hu főszerkesztője, Buják Zsolt, a Porsche Hungaria sajtófőnöke és Csabai Edvin, a KEP tagja adta át az elismeréseket az idei díjazottjainak. A kitüntetettek:

Mesteredző cím: Bíró Attila vízilabda, Csipes Ferenc és Hadvina Gergely kajak-kenu.
Edzői Életműdíj: Könye Irma (atlétika), Svasznek Jenő (ökölvívás), Szabó Bence (vívás), id. Ocskay Gábor (jégkorong), Tarján András (ping-pong)
Ormai László-díj: Vámossyné Oláh Zsuzsanna Európa-bajnok asztaliteniszező / edző, egykori Ormai-tanítvány
Év utánpótlás edzője: Horváth János (vízilabda)

Mint később megtudtam, a 11:30-ra tervezett állófogadást ha jelentős késéssel is, de szűk körben mégis megtartották. Igaz, ezt már sokadmagammal nekem sem volt türelmem kivárni!

1 hozzászólás

  1. Kedves Főszerkesztő Úr! Nagyon jó, hogy hírt adott erről a jelentős eseményről. Várjuk továbbra is az érdekes és fontos eseményekről a beszámolóit! Köszönöm a sportbarátok Fejér megyei szervezete nevében!