ZETApress

hírportál

9. FODISZ-tanévnyitó

A Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének hagyományos tanévnyitó ünnepségén a Magyar Sport Házában délelőtt díjazták azokat a diákokat és nevelőiket, akik kiemelkedőn, eredményesen teljesítettek a 2021/22-es tanévben.

Géczi Mariann, a HM Sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a FODISZ és az államtitkárság között kiváló az együttműködés, és ezt szeretnék a jövőben folytatni, erősíteni!

Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa személyes élmények felidézésével kezdte beszédét: Amikor először láttam sportolni fogyatékos gyerekeket, mélyen megérintett az az izgatott érdeklődés, ahogy tanáraikat figyelik és az eredményjelző táblát követik – mondta hozzátéve, a sport által meg lehet tanulni, hogy nem mindig én nyerek, hogy vannak szabályok, amiket be kell tartani, és hogy – főként a csapatsportokban – másokra is figyelni kell! – A FODISZ Szabó László elnök úr vezetésével nagyon sikeres abban, ahogy a társadalommal megismertetik a fogyatékosok sportját, a sport által pedig azt hirdetik, hogy a méltó élet mindenkit megillett – hangsúlyozta a biztos.

Díjazták azokat a diákokat, nevelőpedagógusokat, akik eredményesek voltak a 2021/22-es tanévben. A közel 40 jutalmazott diáksportoló között tanulásban, illetve értelmükben akadályozott, látás-, hallás-, mozgássérült és szervátültetett diákok egyaránt szerepelnek. Idén a nemzetközi porondra is kiléptek a versenyzők, ezért jutalmazták az Európai Para-ifjúsági Játékokon eredményesen szerepelteket.

Átadták az arany, ezüst és bronz fokozatú Fogyatékosok Sportjáért FODISZ Díjakat is azoknak a szakembereknek, pedagógusoknak, akik kiemelkedően sokat tettek a fogyatékossággal élő gyermekek sportolásért az elmúlt években. Arany fokozatú elismerést vehetett át Kovács Judit és Kormos László. A díjátadók között neves sportolók is voltak, így Dunai II. Antal 1968-as mexikói olimpiai bajnok és ’72-es müncheni ezüstérmes labdarúgó, valamint Fráter Viktória háromszoros (1992, ’96 és 2000) olimpikon művészi tornásznő.

Szabó László, a FODISZ elnöke az elmúlt tanévet értékelő záróbeszédében az eredményes diákok és tanáraik mellett köszönetet mondott a szülőknek és a FODISZ partnereinek is. A segítők közül kiemelte Tapolczai Gergelyt, az Országgyűlés egyetlen fogyatékos képviselőjét, valamint Dunai II. Antalt, aki rendszeresen részt vesz a rendezvényeiken. – Az előttünk álló tanév nem lesz könnyű. A válságok korát éljük, amelyek hatással vannak az életünkre, az iskolák, a sportegyesületek és a FODISZ életére is. Nehéz lesz az előttünk álló tanév, de győzni kell és győzni fogunk! Fontos a győzelem, de még fontosabb, hogy a sport közösséget épít, együttműködésre tanít. Hazatérve ne csak a bajnokokat ünnepeljétek, hanem azokat is, akik ott vannak veletek a közösségekben! – mondta az elnök a 9. tanévnyitón. Arról is szólt, hogy az október 08-09-ei SPAR Budapest Maratonon a fogyatékkal élők is elindulhatnak az esélyegyenlőségi futamon!

Szóljon hozzá!