ZETApress

hírportál

Evezős idénynyitó

A Danubius Nemzeti Hajósegylet, a Magyar Evezős Szövetség, a Budapesti Evezős Szövetség és a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség délelőtt rendezte az idén jubiláló, XX. gróf Széchenyi István Evezős Évadnyitó Emlékversenyt és Sportnapot a DNHE margitszigeti klubházában és a Wesselényi csónakházban.

A program Koszorúzás az I. Világháborúban elesett evezősök emlékköveinél tartott koszorúzásokkal kezdődött, majd a rendezvény ünnepélyes megnyitására és állófogadásra került sor a Wesselényi Csónakházban. Ezt követték a versenyprogramok, ahol Lantai József fotózott.

Fapados Oxford-Cambridge, avagy a cégek közötti evezős verseny a Dunán már harmadik éve része a rendezvénynek és egyre népszerűbb. Az idén 19 csapattal rekord számú nevezés érkezett. A jelentkező csapatok kérésére ?tematikus? előfutamok voltak: olajtársaságok, épületgépészek és más cégek. A MOL öt csapata háziverseny keretében döntötte el, kik képviseljék a céget az olajtársaságok futamában. A végén a szuperdöntőn az előfutamok első két helyezettje küzdött a SZUPERKUPÁÉRT és a RideHouse által felajánlott ausztriai hétvégi pihenésért.

Ezt a versenyszámot a XVIII. századi angol királyi tízevezősök mintájára készült hajókban rendezték, amelyekben a mozgás egyszerű és biztonságos, nem igényel komolyabb evezős előképzettséget. A versenyzők Wesselényi Csónakház stégjén szálltak vízre és kötöttek ki a hozzáértő szakemberek irányításával. Versenytávjuk 500 méter volt.

Az evezős klubok férfi nyolcas, női négypárevezős, serdülő vegyes kormányos négypárevezős és családi túra kettes hajókban vetélkedtek. Az egyetemek és főiskolák fixüléses tízevezős futamára is rekord számú nevezés érkezett: 8 felsőoktatási intézmény képviseltette magát, a keszthelyi Georgikon 2 csapattal.

Kiegészítő programok is voltak az evezés iránt érdeklődő amatőrök számára: villámversenyek ergo-méteren a fogyatékkal élőknek is, az evezés kipróbálása a tízevezős hajókban és kispályás foci. Egész nap légvárazás volt a 2-6 éves kisgyermekek számára a parti klubház kertjében; evezéstörténeti kiállítás meg a parti klubház emeleti társalgójában.

Miért éppen Széchenyi a névadó?

A gróf Széchenyi István Emlékverseny és Sportnapot éppen 20 évvel ezelőtt, 1991-ben a Széchenyi István által alapított első magyar evezős klub, a Hajós Egylet megalakulásának 150. évfordulóján rendezte meg az akkori egyik legfiatalabb evezős egylet, a Danubius Evezős Klub és a Széchenyi-féle Hajós Egylet jogutódja az éppen újraalakult Nemzeti Hajós Egylet a Magyar Evezős Szövetség támogatásával. A következő évtől kezdve e két klub egyesülése révén létrejött Danubius Nemzeti Hajós Egylet a rendezvény főszervezője. Társrendező a Magyar Evezős Szövetség, 1998-tól a Budapesti Evezős Szövetség, Néhány év múlva a Budapesti Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség is csatlakozott hozzájuk.

Évről évre egyre több evezős ? versenyzők és túraevezősök, fiatalok és veteránok, evezős barátok és érdeklődők ? találkozik az evezős sport ünnepi eseményén, a Margitsziget festői környezetében lévő Hajós Alfréd sétányon. A rendezők minden évben valami érdekességgel fűszerezik az eseményt.

Egyetemisták és főiskolások részére 1994. óta rendezünk külön futamot. Kezdetben a klasszikus nyolcas hajókban, később- annak érdekében, hogy az evezéssel még csak ismerkedő, igazi amatőr hallgatók is bekapcsolódhassanak ebbe az egészséges, jó hangulatú vetélkedésbe- a fixüléses tízevezős hajókat is csatasorba állítottuk. Nem kis szervező munkába került és kerül mind a mai napig ezeknek a nagytestű hajóknak a helyszínre szállítása, de megéri!

Ilyen hajókat egyébként az angol királyi tízevezősök mintájára a Balaton közeli egyetemek (Keszthely, Veszprém) építtettek azzal a céllal, hogy a szeszélyes időjárásnak kiszolgáltatott tavon is lehessen evezős versenyeket rendezni. Az első balatoni evezős csatát a két egyetem hallgatói és tanárai 1999-ben vívták egymással. Azóta ezek a versenyek hasonlóan az Oxford- Cambridge versenyhez, izgalmas összecsapások a két egyetem között. Kezdeményezésük az egész magyar evezés fellendítéséhez is hozzájárult.

Ennek egyik bizonyítéka éppen az Évadnyitó, amely eseményen ezekben a hajókban ma már az egyetemistákon kívül céges csapatok, munkahelyi kollektívák is összemérik erejüket, immár 3. éve. Egyre több a versenyen induló céges csapat, és még több a parton szurkoló közönség. Ez is mutatja, hogy az evezés a legjobb csapatépítő sportágak egyike, hiszen ?aki a vízen, megtanulja, hogy a HALADÁSHOZ EGYIRÁNYBA és EGYÜTT kell húzni a lapátot, az a munkahelyén is együttműködő, jó csapatjátékos lesz.?

A családi csapatok vetélkedője több mint 10 éve szerves része a programnak. Az idén kormányos túra kettes hajóban várjuk testvérek, férj és feleség, szülők és gyerekek, nagyszülők és unokák nevezéseit.

Hagyományőrző programokra is minden évben sor kerül. 1999. óta minden évben van hajókeresztelő, amelynek keretében a kedves régi hagyománynak megfelelően a rendező egyesület új, vagy felújított hajói nevet kapnak. A névadó szülők általában élő evezős legendák, mint pl. a legeredményesebb magyar evezős, Pap Kornélia, négyszeres EB bajnok. Az idén a DNHE 3 mini egypárevezős hajójának az Egylet elmúlt húsz évének legeredményesebb versenyzői: Alliquander Anna, Kulifai Krisztina és Ferenczi Dóra lesznek a névadói.

A 2007-ben elindult nemes hagyomány az idén is folytatódik: a Margitsziget bokrai között néhány éve fellelt és a MESZ Hagyományőrző Bizottsága által rendbe tetetett emlékkövek megkoszorúzása Az emlékköveket az I. Világháborúban elesett klubtársaik emlékére állították a Nemzeti Hajós Egylet és a Neptun Evezős Egylet evezősei. A késői utódok ezzel a gesztussal tisztelegnek a régi elődök előtt. Az idén is volt kiállítás gróf Széchenyi Istvánról, az evezés magyarországi meghonosítójáról és az Évadnyitó Széchenyi versenyek történetéről.

Szóljon hozzá!