ZETApress

hírportál

Győrött startolt az V. Széchenyi Futam

Egyedi készítésű, illetve szériajárműből átalakított, nem fosszilis üzemanyaggal működő közlekedési eszközökkel indultak a versenyzők az V. Széchenyi Futamon, április utolsó hétvégéjén. A pénteken kezdődő verseny, a fenntartható közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet. 60 alternatív hajtású jármű áll startvonalra az új helyszínen.

A különleges verseny ötlete a győri Széchenyi István Egyetem (SZE-Győr) hallgatóitól származik. ? Olyan közlekedési eszközök tervezése és építése a cél, amelyek kizárólag alternatív, környezetbarát meghajtással üzemelnek. Egy kézzel fogható, összemérhető tervezői és kivitelezői eredményeket felvonultató versenyt kínáltunk elsősorban leendő és gyakorló mérnökök számára, amely megmozgatja és felrázza a szunnyadó innovatív hajlamot mindenkiben. Így szerveztük meg öt évvel ezelőtt az első Széchenyi Futamot, amely azóta országos szintű rendezvénnyé nőtte ki magát ? idézte fel a kezdeteket Petis László, a program főszervezője, aki maga is az SZE-Győr tanulója.

Környezetbarát autók a fenntartható közlekedésért

A szervezést és lebonyolítást az INNO-MOBIL Sportegyesület és az Alternatív Hajtású Járműsport Szövetség végzi. A jelentkezők meghatározott kategóriákban indulhatnak, a saját építésű vagy átépített járműveket hajthatja elektromos áram, hidrogén, napenergia, sűrített levegő ? a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. Az idei, immár ötödik futamra április 23-25. között kerül sor, amelyre rekordszámú nevezés érkezett: a tavalyi 30 után most mintegy 60 versenygép áll rajthoz, a győri Audi Gyár parkolójában.

A Széchenyi István Egyetem az alkalmazható tudás egyeteme; ezt igazolja az a tény is, hogy az intézmény falai között született meg a Széchenyi Futam alapgondolata. Jelenleg közel 12 milliárd forintos fejlesztési programot valósítunk meg annak érdekében, hogy hallgatóink még színvonalasabb körülmények között készülhessenek fel az előttük álló kihívásokra. A beruházások a futam korábbi helyszínét is érintették, ám a pénteki és szombati programok egy részének továbbra is az egyetem, annak újonnan épített kétszintes parkoló-lemeze ad otthont. Büszkék vagyunk rá, hogy egy ilyen életképes, a jövő építését hasznosan szolgáló, a mérnöki kreativitásra építő kezdeményezéshez biztosíthatjuk a hátteret ? mondta el az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Szilasi Péter Tamás, a Széchenyi István Egyetem stratégiai és fejlesztési igazgatója. További információk honlapjukon találhatók.

Szóljon hozzá!