ZETApress

hírportál

XVI. Coop Rally holnaptól

16. alkalommal, a magyar gazdaság szempontjából kulcsfontosságú pillanatban indítja útnak a COOP Csoport a hazai élelmiszeripar legfontosabb seregszemléjét, a Coop Rallyt. Az idén az ország keleti felében haladó szakmai program a szakmai szereplők, a kereskedők és a vásárlók közötti bizalom fenntartásának fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az Agrárminisztérium Vigadó téri földszinti rendezvénytermében Pekó László, a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának elnöke, Fábián László, a MOB főtitkára és dr. Nobilis Márton, az AM élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára tájékoztatta a sajtómunkásokat Széles Anikó moderálásával. Részt vettek továbbá Tóth Géza, a CO-OP Hungary Zrt. vezérigazgatója mellett a CO-OP Hungary Zrt. Igazgatóságának tagjai, a XVI. Coop Rally házigazda állomásainak vezetői és munkatársai. A Coop Rally mottója: a bizalom erősítése a vevőkért!

Kihívásokkal teli időszak vár a hazai kiskereskedelemre és az élelmiszer-ellátás bázisát adó partnereire, olyan időszakra, amikor felértékelődik az együttműködés szerepe. Ezt igyekszik megmutatni az idén már 16. alkalommal, szeptember 7-8-án megrendezésre kerülő Coop Rally is, amelynek a kereskedelmi csoport beszállító- és üzleti partnereiből, valamint média képviselőiből álló mezőny hat Kelet-Magyarországon működő élelmiszeripari üzembe és a COOP Csoport két tagvállalatának üzleteibe látogat majd el.

A résztvevők együttesen a hazai élelmiszer-kereskedelmi piacon évi mintegy 2200 milliárd forintot kitevő termékértékesítést, és a COOP Csoporttal együtt több mint 30 ezer munkavállalót képviselnek. Dr. Nagy István agrárminiszter – a rendezvény hagyományainak megfelelően – idén is vállalta a verseny fővédnöki szerepét, ezzel is felhívva a figyelmet arra, hogy a magyar lakosság minőségi élelmiszerekkel való ellátásának biztosítása kiemelt szerepet tölt be a kormányzat fejlesztéspolitikájában.

Az élelmiszerellátásnak azonban csak egyik sarkalatos pontja az, hogy a beszállító partnerekkel való együttműködés révén a mostani gazdasági környezetben is megfelelő legyen a magyar lakosság, így a Coop üzleteibe naponta betérő másfél millió vásárló ellátása. A mostani, bizonytalan időszakban felértékelődik a bizalom szerepe a kereskedelem és a vásárlók között, ennek elnyeréséhez, megtartásához pedig szintén többre van szükség, mint a folyamatos áruellátás, illetve az eltérő fogyasztói rétegek számára megfelelő termékek biztosítása. A bizalmat az üzletnek azzal is meg kell szolgálnia, hogy áruit a vásárlói igényeknek megfelelő üzletekben kínálja.

Ez áll a COOP Csoport üzletfejlesztési stratégiája mögött, amely 2022-ben alapvetően két irányt követ. Az egyik a fogyasztók számára magasabb értéket képviselő, hosszabb távon ezzel is a társaság versenyképességét növelő boltok kialakítása. Ez elsősorban az energiahatékony technológiák – pl napelem rendszerek – és környezetkímélő technológiák alkalmazásában nyilvánul meg a modernizációk során. De ennek jegyében jött létre a Coop Szuper Plusz boltkategória is, amelynek célja, hogy az eltérő vásárlói szegmensek egyidejű kielégítésével, komplex szolgáltatási mix kialakításával teremtsen új értéket a hazai kiskereskedelemben. Ez jelent egyfelől a megszokottnál szélesebb termékválasztékot, figyelembe véve a speciális vásárlói igényeket is: például egészségtudatos, prémium, illetve folyamatosan megújuló akciós termékköröket. Másfelől minőségi vásárlói környezetet biztosít a megújuló külső és belső arculat révén, korszerű polcrendszerrel, a 21. századi igényeknek megfelelő műszaki felszereltséggel és gyors vásárlást biztosító kasszarendszerrel. A prémium üzlettípus kialakításánál is természetesen kiemelt szerepet kapnak a környezettudatossági szempontok is, mind a boltok működése, mind a termékválaszték bővítése, mind kiegészítő szolgáltatások – például az étolaj-visszagyűjtés vagy a lebomló csomagolás – terén. Jelenleg 42 Szuper Plusz kategóriájú egység került kialakításra a kereskedelmi csoport hálózatában.

Az üzletfejlesztési stratégiában a COOP Csoport számára mindig is kiemelt fontosságú volt a legkisebb települések ellátása, a kereskedelmi tevékenység fenntartása. Ez nem is csoda, hiszen múltjából adódóan az ország egyik legnagyobb kistelepülési foglalkoztatója és a legkiterjedtebb lefedettséggel rendelkező magyar kereskedelmi szereplő, mint egy 1480 településen működő csak nem 2300 üzletével. Ehhez a munkához jelent segítséget és új lendületet, hogy a Magyar Falu Program révén, a kistelepülési boltokat segítő pályázatában 461 településen, a fejlesztésekhez összesen 9,1 milliárd forintos támogatással járult hozzá az állam. A fejlesztések részeként a Coop üzleteiben 88 helyszínen biztosítanak a tervek szerint kispostái szolgáltatást, ezek közül szeptember végéig 42 már megkezdheti a tevékenységet.

A COOP Csoport számára a bizalom erősítése természetesen nem csak a vásárlók megtartása szempontjából fontos, de a kiemelt jelentőséggel bír a partnerekkel való mindennapi együttműködés során is. A 2006 óta évről évre megrendezett Coop Rally eddig 127 élelmiszertermékeket, vagy más, napi fogyasztási cikkeket gyártó, forgalmazó beszállítót látogatott meg, ezzel is erősítve a kapcsolatot a 100%-ban hazai tulajdonban levő kiskereskedelmi cégcsoport és a kínálata törzsét adó magyarországi cégek között. A szakmai program ugyanakkor hozzájárul ahhoz is, hogy a vásárlók jobban megismerjék a minőségi magyar termékeket, erősítve elköteleződésüket nem csak a Coop márka, de a magyar gazdaság erősödéséhez nagy mértékben hozzájáruló gyártók iránt is.

A XVI. Coop Rally állomáshelyei:

1. nap 1. állomás: Lipóti Pékség Kft. (Hatvan)
1. nap 2. állomás: CO-OP Star Zrt. – Coop Szuper Plusz üzlet (Recsk)
1. nap 3. Állomás: Unió Coop Zrt. – Coop ABC üzlet (Dédestapolcsány)
1. nap 4. állomás: Juhászvin Kft. (Egerszalók)
1. napi szállás: Hotel Délibáb (Hajdúszoboszló)

2. nap 1. állomás: Nagyhegyes Hús Kft. (Hajdúszoboszló)
2. nap 2. állomás: Master Good Kft. (Kisvárda)
2. nap 3. állomás: Ave Ásványvíz Kft. (Debrecen)
2. nap 4. állomás: Alföldi Tej Kft. (Debrecen)
2. napi cél: Hotel Délibáb (Hajdúszoboszló)

A 100%-ban magyar tulajdonú, tízszeres Magyar Brands-díjas Coop Gazdasági Csoport jelenleg 400 kis- és középvállalkozást számlál. Tavalyi árbevétele 674 milliárd forint volt, húszezer főt meghaladó alkalmazottjával az ország egyik legnagyobb kistelepülési foglalkoztatója. Az üzletláncnak 1480 településen 2240 franchise boltja van, további 2000 üzletet lát el áruval és naponta másfél millió vevő fordul meg üzleteiben. Felelősen működő vállalatként az üzletfejlesztéseket környezet- és energiatudatos beruházás jellemzi, amely a világítást és a hűtők optimalizálását, a hűtési-fűtési rendszerek modernizációját egyaránt érinti, valamint az idei év végére mintegy 406 egységen működik majd napelemes technológia. Emellett szupermarket kategóriájú üzletben már alapszolgáltatás, de összesen 540 egységben érhető el a kereskedelmi szereplők közül elsőként, 2017-ben elindított használt étolaj visszagyűjtés, az úgynevezett olajpont. A környezetet és az élővizeket megóvva idáig csaknem 600 ezer liter használt étolaj visszagyűjtést realizált az üzletlánc. A Coop ösztönzi is vásárlóit a környezettudatos magatartásra, hiszen minden leadott liter használt étolaj után egy 100 forintos kupont ad számukra, melyet tetszőlegesen vásárolhatnak le bármilyen termékre.

Társadalmi felelősségvállalás

Felelős vállalat gyökereiből adódón múltja-jelene-jövője Magyarországon van. Működése során visszaad a társadalomnak. A kereskedelmi lánc 4 pilléren alapuló országos társadalmi felelősségvállalási programjában egyedülállóként emelkedik ki 2006 óta a hazai élelmiszer-termelést középpontba állító Coop Rally, a minőségi magyar termékekért szakmai program, melynek eredménye, hogy az elmúlt évek során, a szakmai kereten túlnőve sikeresen szólította meg a fogyasztók széles rétegét is, hozzájárult a magyar termékek forgalmának növekedéséhez. Eredményeit 2018-2022 között minden évben Érték és Minőség Nagydíj védjeggyel is elismerték. A Coop 1996 óta támogatja a MOB-ot, 2021-től stratégiai partnerként, amelynek keretében segíti a Magyar Olimpiai Csapat felkészülését, és népszerűsíti az olimpiai eszmét. A Coop Segély Alapítvány 2010 óta több mint 150 millió forintértékű, csaknem 400 tonna élelmiszer adománnyal segítette az önhibájukon kívül bajba jutott embereket és az állami gondozásban nevelkedő különleges ellátást igénylő gyermekeket.

A 12 éve működő Bartolák Mihály Alapítvány tehetséges fiatalok tanulmányainak segítésére jött létre. Az eltelt idő alatt több mint 300, a cégcsoport körében dolgozó szülő, vagy nyugdíjas nagyszülő tehetséges, rászoruló gyermekének, unokájának alap-közép és felsőfokú tanulmányait segítette. Az üzletlánc regionális és lokális szinten is szerepet vállal az emberek mindennapjaiban, támogatja az önkormányzati-, kulturális- és sport szervezeteket, rendezvényeket. Emellett a hálózat vezetői aktív szerepet vállalnak a helyi közéletben és részt vesznek a gazdasági környezet alakításában és a vállalkozások érdekképviseletében.

Szóljon hozzá!