ZETApress

hírportál

V4 Kerékpárverseny 2022.

A cseh Adam Toupalik győzött Pannonhalmán, Peák Barnabás a legjobb magyar. Budapest és Pannonhalma között 150 kilométer várta a Visegrád 4 Kerékpárverseny – UCI 1.2 résztvevőit. A cseh Adam Toupalik (Elkov-Kasper) nyerte a versenyt, a legjobb magyar kerekes Peák Barnabás (magyar nemzeti válogatott) lett, aki az előkelő 3. helyen ért célba.

Pontban 11:30 perckor 28 csapat közel 160 versenyzője vágott neki a távnak. A rajt ezúttal is Budapesten – a Carl Lutz rakparton, a Vogue Étteremhajó előtt – volt. Idén a Visegrádi Csoport közös országúti versenysorozatának 3. állomásaként fogadta hazánk a nemzetközi mezőnyt – tudatták sajtósaik. Az előzmények idekattintva olvashatók. Fotóink Vígh Attila felvételei.

Az éles rajtot követően folyamatosak voltak az akciók, azonban életképes szökés viszonylag sokáig nem alakult ki. Mintegy harmincöt kilométer megtételét követően egy három fős sor szakadt el, nevezetesen a cseh Tomas Kalojiros (AC Sparta Praha), a holland Lars Quaedvlieg (Global Cycling Team) és a bolgár Yordan Andreev (bolgár nemzeti válogatott).

Az elmenés legnagyobb előnye szűk hat perc környékén tetőzött, ám ahogyan az előzetesen is várható volt a pannonhalmi körpályára való beérkezés előtt utolérték őket. Pannonhalmán következett aztán a viadal legnehezebb és egyben leglátványosabb része, a helyenként 15%-os meredekségű, dísztérkő burkolatú emelkedő az Apátság felé, melyet kétszer is abszolválni kellett.

A cseh Elkov-Kasper csapata mozgatta az első körben a mezőnyt, ennek eredményeképpen a főmezőny létszáma bő húsz főre redukálódott, melyben Peák Barnabás (magyar nemzeti válogatott) is aktívan mozgott. Végül csak a második mászás döntött, melyben a cseh Adam Toupalik (Elkov-Kasper) bizonyult a legerősebbnek, megnyerve így a versenyt az olasz Thomas Pesenti (Beltrami TSA-Tre Colli) és Peák Barnabás előtt.

Legjobb szlovákként Lukas Kubis (Dukla Banska Bystrica) zárt a negyedik helyen, míg a legjobb lengyel versenyző Jakub Kaczmarek (HRE Mazowsze Serce Polski) lett. – Egy nehéz versenyen vagyunk túl, nagy volt a hőség és a pálya sem volt kifejezetten egyszerű. Végig remek munkát végzett a csapat, így több opciónk is volt az emelkedőn. Végül sikerült a lehető legjobbkor támadnom, ez pedig elegendőnek bizonyult a győzelemhez – nyilatkozta a célba érkezést követően Toupalik.

Egy picit csalódott vagyok, szerettem volna nyerni. Erős ellenfeleim voltak. A csapattársaim egész nap remek munkát végeztek, segítettek mindenben amiben csak tudtak. Az utolsó mászáskor Adam Toupalik megindult, s bár próbáltam őt követni, de a végére egy kicsit elfogytam, így még egy olasz versenyző is megelőzött – mondta Peák Barnabás a díjátadóra várva. Eredmények:

1. Adam Toupalik (cseh, Elkov-Kasper) 3:43:10
2. Thomas Pesenti (olasz, Beltrami TSA-Tre Colli) + 15 mp
3. Peák Barnabás (magyar, magyar nemzeti válogatott) + 22 mp
4. Lukas Kubis (szlovák, Dukla Banska Bystrica) + 26 mp
5. Mika Heming (német, ATT Investments) + 31 mp
6. Karel Camrda (cseh, ATT Investments) + 32 mp
7. Jakub Kaczmarek (lengyel, HRE Mazowsze Serce Polski) + 33 mp
8. Piotr Pekala (lengyel, Santic-Wibatech) + 34 mp
9. Marek Canecky (szlovák, BRS Kaktus Bike) + 36 mp
10. Francesco Canepa (olasz, So.L.Me-Olmo) + 37 mp

A versennyel kapcsolatos további információk, érdekességek a Visegrád 4 kerékpáros-sorozat magyar futamának hivatalos honlapján találhatók.

Szóljon hozzá!