ZETApress

hírportál

Meglett a két magyar bronz!

Ez volt minden idők legjobb magyar Világjátékok-szereplése! Két magyar bronz a zárónapon! Az Egyesült államokbeli Birminghamben megrendezett 11. Világjátékok tegnapi 10. napján a muaythai-osoknál Sándorfi Ajsa és Spéth Norbert is dobogóra állt, miután 3. lett – tudatta a Világjátékok Magyar Sajtócsapat. A szombati 9. napról idekattintva olvashatunk.

Az elmúlt 10 nap záróakkordjaként pedig egy látványos záróünnepséggel véget ért a nem olimpiai sportágak multisport versenye, amelyen 112 ország több mint 3600 sportolója vett részt. Magyarország 27 érmet gyűjtve 11 arannyal, 7 ezüsttel és 9 bronzzal várakozáson felül teljesítve, minden idők legsikeresebb magyar Világjátékok-szereplését produkálta.

Magyar szempontból sporttörténelmi éremszerzésekkel zárultak a versenyek Alabamában. A muaythai-osoknál soha nem volt magyar dobogós helyezett Világjátékokon, mi több, Spéth Norbert személyében először szerzett kvótát magyar ebben a sportágban, őt követte Sándorfi Ajsa. Mindkettőjük ellenfele vasárnap bejelentette, hogy sérülés miatt visszalép a kisdöntőtől, így mérkőzés nélkül zártak harmadikként.

A 67 kilogrammos Sépth Norbert az eredményhirdetés után kiemelte: megtisztelőnek tartja, hogy ő lehetett az első a sportágban, aki magyarként Világjátékok-kvótát szerez. – Az eredményemmel viszont nem vagyok elégedett. Jó formában érkeztem Birminghambe. Úgy gondolom, hogy előrébb kellett volna végeznem! – mondta a DVTK vb-ezüstérmese, aki a döntőbe kerülésért vívott meccsen vitatott bírói döntéssel kapott ki.

Sándorfi Ajsa a női 60 kilogrammos kategóriában végzett harmadikként. – Az elődöntő után csalódott voltam, de azóta mindent helyre raktam magamban. Első évem a felnőttek között, és kijutottam a Világjátékokra, mi több: éremmel térek haza – összegzett Sándorfi Ajsa, aki az utolsó magyar éremszerző volt a 11. Világjátékokon.

Mindenki erőn felül teljesített. Ez nem csupán a sportolókra értendő. Az orvosi stáb, a csapatiroda, és a média team is sokat tett azért, hogy minden a lehető legjobban alakuljon. A 27 érem önmagáért beszél. A Nemzeti Versenysport Szövetség nevében mondhatom: büszkék vagyunk versenyzőinkre, hiszen minden idők legjobb magyar Világjátékok-szereplését produkálták. Az érmeseken kívül kiváló teljesítményt nyújtott mindenki, hiszen több pontszerzőnk volt – értékelte Vargáné Andrejkó Edina csapatvezető az elmúlt 10 napot.

A Világjátékok szervezői még februárban jelentették be, hogy az eladott jegyekből származó bevételből támogatják az ukrán sportolókat. A záróünnepség előtti sajtótájékoztatón kiderült, hogy 54 ezer dollár gyűlt össze erre a célra. A sajtórendezvényen Szergej Bubka, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke átvette, és megköszönte támogatást jelképező óriási csekket. Az eseményen jelen volt Randall L. Woodfin, Birmingham polgármestere, és José Perurena, a Világjátékok Nemzetközi Szövetsége (IWGA) elnöke is.

Magyarország az éremtáblázaton a 6. helyen végzett. Az rangsor élén a németek zártak, megelőzve az amerikaiakat. A 12. Világjátékok házigazdája 2025-ben a kínai Csengtu lesz. A 11. Világjátékokon érmet szerző magyar sportolók:

Aranyérmeseink

Aerodance csoport – Farkas Balázs, Hajdú Kata, Lőcsei Zoltán, Makranszki Anna, Ruzicska Vanessza, Ökrös Janka, Simon Zsófia, Szőllősi Panna
Aerobik trió – Bali Dani, Mazács Fanni, Farkas Bali
Maratoni kajak – Kiszli Vanda, sprinttáv
Maratoni Kajak – Kiszli Vanda, klasszikus táv
Uszonyosúszás – Senánszky Petra, 50 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Senánszky Petra, 100 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Holoda Péter, 100 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Mozsár Alex, 400 méteres felszíni úszás
Vízi- és életmentés – Női 4×50 méteres akadályváltó (Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn és Ugrai Panna)
Vízi- és életmentés – Férfi 4×50 méteres akadályváltó (Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor és Giczi Mátyás)
Vízi- és életmentés – Férfi 4×50 méteres vegyesváltó (Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor és Giczi Mátyás)

Ezüstérmeseink

Aerobik csoport – Bali Dániel, Mazács Fanni, Farkas Balázs, Szőllősi Panna, Lőcsei Zoltán
Aerobik vegyespáros – Bali Dani, Mazács Fanni
Uszonyosúszás – Mozsár Alex, 200 méteres felszíni úszás
Uszonyosúszás – Varga Krisztina, 100 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Női 4×100 méteres felszíni váltó (Suba Sára, Senánszky Petra, Károlyi Csilla, Varga Krisztina)
Karate – Tadissi Martial (67 kg)
Vízi- és életmentés – Női 4X50 méteres vegyesváltó (Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Ugrai Panna és Verrasztó Evelyn)

Bronzérmeseink

Maratoni kajak – Csikós Zsóka, sprinttáv
Uszonyosúszás – Bukor Ádám, 200 méteres felszíni úszás
Uszonyosúszás – Bukor Ádám, 400 méteres felszíni úszás
Uszonyosúszás – Varga Krisztina, 50 méteres uszonyos gyors
Uszonyosúszás – Károlyi Csilla, 200 méteres felszíni úszás
Ritmikus gimnasztika – Pigniczki Fanni, labda
Ritmikus gimnasztika – Pigniczki Fanni, karika
Muaythai – Spéth Norbert (67 kg)
Muaythai – Sándorfi Ajsa (60 kg)

1 hozzászólás

  1. MINDEN MAGYARNAK GRATULÁLOK: SZÉP VOLT LÁNYOK, FIÚK!!!