ZETApress

hírportál

Bobby nyert Reykjavíkban

Már fél évszázada, hogy Bobby Fischer (1943-2008) nyert a címvédő Borisz Szpasszkij (1937-) ellen. 1972. július 11-e és augusztus 31-e között rendezték a sokak által évszázad mérkőzésének nevezett Szpasszkij-Fischer sakkvilágbajnoki döntőt – tudtuk meg Takács Gábortól.

A hidegháború kellős közepén természetesen mind a szovjet, mind az amerikai politikai vezetés nagy jelentőséget tulajdonított a páros mérkőzésnek, amely így jóval túlmutatott egy sporteseményen. Már a helyszín kiválasztását is hosszú viták előzték meg. Végül Izland fővárosában: Reykjavíkban ültek asztalhoz a felek.

A különc amerikai 29 éves sakkzseni menet közben vissza akart lépni a küzdelemtől, mondván zavarják a teremben elhelyezett tévékamerák. Aztán nem kisebb személyiség, mint Henry Kissinger (1923-), a későbbi külügyminiszter bírta rá a meccs folytatására. További számos kisebb-nagyobb incidens zavarta meg a mérkőzést, amelyet Bobby Fischer 12,5:8,5 arányban nyert meg, így ő lett az első USA-ban született amerikai világbajnok, megtörve ezzel Szovjetunió negyedszázados sakkhegemóniáját.

Szóljon hozzá!