ZETApress

hírportál

Vég Zsombor: GS-bronz

Remekeltek a fiatalok a Grand Slam Hungary mai zárónapján: Vég Zsombor bronzérmet nyert, Nerpel Gergely pedig az 5. helyen végzett, mindketten több nagy skalpot is begyűjtöttek – tudatta Gombköző Roland sajtófőnök. Fotóink Horváth György, MJSZ felvételei.

Mindjárt egy nagy bravúrral kezdődött a nap: Vég Zsombor, a Ceglédi VSE 20 éves fiatalja, a 100 kg-s súlycsoport egyik legjobbja, a kétszeres Európa-bajnok, világbajnoki ezüst- és bronzérmes, az idén a párizsi Grand Slamen aranyérmes belga Toma Nikiforov ellen szerezte meg a győzelmet, ráadásul kétség sem férhetett hozzá, hogy ezen a napon ő volt a jobb.

A 2. körben a német Daniel Herbst várt a magyar versenyzőre, akitől néhány hete Tbilisziben vereséget szenvedett, azon a viadalon Herbst Grand Slam-bronzérmet szerzett. Budapest azonban már egy másik kávéház, Zsombor remekül összpontosítva tartotta kézben a meccset, egy ízben tigrisként vetette magát a figyelmét vesztő németre, de hiába fogta satuba a torkát, Herbst ki tudott szabadulni a fojtásból. A hosszabbításra maradt a döntés, és ennek jogát ott sem engedte át Vég Zsombor, az 1. percben ipponnal megnyerte a meccset, és ezzel bejutott az 1-8. közé!

A negyeddöntőben egy nagy csillag állta az útját, de a spanyolok grúz származású kétszeres világbajnoka, Nikoloz Sherazadishvili is alaposan megszenvedett a magyar fiatallal. Vég Zsombor egyik dobásánál akár vazarit is ítélhetett volna a bíró, de végül győzött a rutin, Sherazadishvili jutott be az elődöntőbe.

A vigaszágon egy igazi grúz, a Tbilisziben Grand Slam-győztes Szaneblidze következett. A ceglédi fiú pedig nem hagyta abba, ezúttal is dobott, vazari értékben, ráadásul Szaneblidze két intést is jogosan kapott. A hajrában mindent egy lapra feltéve rohamozott a grúz, de Zsombor állta a sarat, és kiharcolta a bronzmeccsen való részvételt! Ott a dánok reménysége, az U23-as Európa-bajnok Mathias Madsen volt az ellenfele, de nem sokáig. A magyar judós kétszer fogta meg igazán, s másodszorra el is hajította. A nap egyik legszebb dobása ippont ért, no és Grand Slam-bronzérmet, ami az eddigi legnagyobb siker a fiatal magyar judós pályafutásában. Egyben az első – és mindjárt jókora – lépés a 2024-es párizsi olimpia felé.

Jól ébredtem, jó erőben voltam, az első meccs ráadásul jó nagy lökést adott, amikor sikerült legyőznöm a második kiemeltet, arra gondoltam, hogy ez lehet az én napom. A negyeddöntőben a spanyol világbajnok ellen nem sok hiányzott a sikerhez, kétszer is sikerült úgy megfognom, hogy le kellett kászálódnia róla. A vigaszági ellenfelem ellen már korábban is sikerült nyernem, a bronzmeccs pedig… Óriási élmény ennyi ember előtt nyerni. Az elmúlt években valami mindig hiányzott, persze, tudom is, hogy mi, az edzésmunkám nem volt 100%-os és ezen az utóbbi időben sikerült javítani – foglalta össze a napját az újdonsült Grand Slam-bronzérmesünk.

A 90 kilósoknál is sikerült megrángatni az oroszlán bajszát! Nerpel Gergely ipponnal győzött az észt Kaljulaid ellen, de ez még nem számított igazi meglepetésnek. Annál inkább az azeri Mehdiyev ellen hosszabbításban kiharcolt siker! Mehdiyev ugyanis az elmúlt időszakban szorgalmasan gyűjtögette az IJF World Tour-érmeket, s már a világranglista 2. helyén jegyzik – a TFSE fiatalja kétszer is eldobta nagynevű ellenfelét. A negyeddöntőben az olaszok junior-világbajnoka, Christian Parlati nem adott esélyt a magyar fiúnak, aki azonban a vigaszágon javított, méghozzá egy újabb nagy skalpot begyűjtve: a tadzsikok kétszeres Ázsia-bajnoka, Komronsoh Usztopirijon ellen leszorítással diadalmaskodott!

A 3. helyért Nerpel Gergely egy újabb nagyágyúval, a 11-szeres World Tour-aranyérmes, Eb-ezüstérmes grúz Beka Gviniasvilivel találkozott. A grúz csillag a legtöbb ellenfelének megoldhatatlan feladatot jelent, s a kulcsot a magyar fiú sem találta, Gviniasvili két dobással vetett véget a küzdelemnek. Ennek ellenére Nerpel Gergely büszke lehet erre a napra, a 21 éves korábbi ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes a nap során több meglepetést is okozva szerezte meg pályafutásának első World Tour-helyezését.

Éreztem reggel, hogy nagyon jó formában vagyok, nagyon megy a judo, és bíztam benne, hogy ezt végre a tatamin is sikerül megmutatnom. A végét sajnálom, tudtam, hogy a grúz nagyon jó és nagyon erős, nem tudtam megnehezíteni a dolgát. Örülök a jó eredménynek, és remélem, hogy ez valaminek a kezdete, jövő héten Zágrábban is versenyezni fogok, bízom a jó folytatásban – mondta a bronzmeccs után a Grand Slam 5. helyezettünk.

A nap harmadik magyar indulója, a hatszoros utánpótlás Európa-bajnok Sipőcz Richárd erőnyerő volt az első körben, a másodikban pedig az ugyancsak fiatal, orosz származású, de az Egyesült Arab Emírségek színeit képviselő Magomedomar Magomedomarovval csapott össze. A rivális néhány hete Kolozsváron Ek-t nyert, múlt héten Ulánbátorban 5. lett, de a budapesti nyitányon nem mutatott túl acélos formát. Nem lehet véletlen, hogy kétszer is megintették a 3. percre, ami közben Sipőcz Richárd egy pillanatra sem engedte kibontakozni. Amikor már azt hittük, hogy hosszabbítás következik, egy pillanatnyi kihagyás elegendő volt ahhoz, hogy Magomedomarov előnybe kerüljön, s a hátra lévő néhány másodperc már kevés volt kiegyenlíteni a hátrányt, ami győri judosunk búcsúját jelentette.

Fair Play-díjat kapott dr. Tóth László

Dr. Tóth László – akit néhány napja választottak meg az Európai Judo Szövetség elnökévé – 24 éve vezeti a Magyar Judo Szövetséget, elhivatottan és a közösség megelégedésére. A magyar judosport fejlesztése mellett sokat tett a sportág nemzetközi fejlődéséért és népszerűsítéséért is. Munkáját a Fair Play szellemében végzi, különös hangsúlyt fektetve a Fair Play értékeinek közvetítésére a fiatalok felé. Munkája elismeréseként a Nemzetközi Fair Play Bizottság különleges Fair Play Díjjal tüntette ki. A díjat Schmitt Pál – aki tegnap óta a Nemzetközi Judo Szövetség (IJF) nagykövete – adta át a délutáni program kezdetén dr. Tóth Lászlónak.

Teddy Riner elvitte a pálmát

Remekül sikerült a francia óriás visszatérése: a háromszoros olimpiai bajnok, tízszeres világbajnoki aranyérmes klasszis a tokiói olimpia óta nem versenyzett, Budapestet választotta a visszatéréshez, s meg is mutatta: továbbra is számolni kell vele! A Grand Slam Hungaryn mind a négy meccsét ipponnal nyerte, megérdemelten került a nyakába a legfényesebb érem, Teddy Riner 17. World Tour-aranya!

A magyar Grand Slam-történelem első érmese Ungvári Miklós volt a 2009-es párizsi tornán, az első aranyra pedig csak 2010-ig kellett várni, akkor Mészáros Anett állhatott fel a dobogó legfelső fokára. A legtöbb érmet, 11-et Tóth Krisztián jegyzi. A férfiak közül elsőként az ő nyakába akasztottak Grand Slam-aranyat 2014-ben Abu-Dzabiban. Magyarország eddig összesen 77 érmet nyert a GS-tornákon. A Grand Slam Hungary 2022-es kiírásán 61 ország 406 judosa lépett tatamira, az éremtáblázat 1. helyét a hagyományoknak megfelelően Japán szerezte meg (8 arany- és 1 bronzéremmel), 2. lett Olaszország (1-2-1), a 3. helyen Brazília és Azerbajdzsán (1-1-1), az 5. helyen Magyarország és Franciaország (1-0-1) osztozott.

Szóljon hozzá!