ZETApress

hírportál

Érmet vár a női kapitány

A cél a bronz, illetve a 6. hely! A nőket a harmadik, a férfiakat a hatodik helyre várják a magyar csapatkapitányok a július végi-augusztus eleji indiai sakkolimpián – tudtuk meg a délelőtti Magyar Sport háza-beli sajtótájékoztatón, melyet egy hónappal a sportág legnagyobb versenye előtt tartott a Magyar Sakkszövetség vezetése a válogatott játékosok jelenlétében.

Szabó László elnök bevezetőjében felidézte, hogy a 44. sakkolimpiának eredetileg Moszkva lett volna a házigazdája, de az ukrajnai háború miatt a rendezést elvette az orosz fővárostól és a délkelet-indiai Chennai kikötővárosnak adta a nemzetközi szövetség, a FIDE. Arra is kitért, hogy a következő, 45. sakkolimpiát Budapest láthatja vendégül 2024-ben. Az elnök emlékeztetett, hogy a magyar sakknak nagyszerű a múltja a sportági olimpiákon, amelyeknek nyílt versenyeit tekintve Magyarország a negyedik az örök-rangsorban 3 arany-, 7 ezüst- és 2 bronzéremmel. A női örök-ranglistán pedig 5. Magyarország a 2-5-2-es éremterméssel.

Papp Gábor, a nők kapitánya – aki repülőjáratának törlése miatt Németországból videótelefonon jelentkezett be – az idei sakkolimpiáról elmondta, hogy stabil, erős csapat a magyar, mely bármelyik riválisát képes megverni, így a 3. helyre várja az együttest. – Érmet szeretnénk nyerni, de ehhez komoly szakmai teljesítmény kell a szerencse mellett! – fogalmazott. A nők: Hoang Thanh Trang, Terbe Julianna, Lázárné Vajda Szidónia, Gara Tícia, Gaál Zsóka összeállításban indulnak a július 28-a és augusztus 10-e közötti sakkolimpián.

Ács Péter férfikapitány ütőképes, profi csapatként jellemezte a válogatottat, amelynek esetében azonban még korai elvárásokról beszélni, mivel egyelőre nem ismert a teljes mezőny. Az bizonyos, hogy Oroszország és Fehéroroszország nem szerepelhet, és úgy hírlik, hogy Kína sem indul a legerősebbek közül, de a szervezők tájékoztatása szerint a férfiaknál így is 190, a nőknél 150 csapat részvétele várható. – Cél, hogy az 1-6. helyen végezzünk, amit akkor érhetünk el, ha a 11 versenynap alatt végig kiemelkedő játékot nyújtunk! – mondta. A férfiak: Berkes Ferenc, Bánusz Tamás, Erdős Viktor, Gledura Benjámin, Kántor Gergely összeállításban indulnak a délkelet-indiai sakkolimpián.

Szóljon hozzá!