ZETApress

hírportál

Mesterükre emlékeztek

A 75 éve született Séra Miklós kajakos mesteredzőre emlékeztünk ma délután a Fiumei úti Sírkertben abból az alkalomból, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnokokat nevelő sportszakember tegnap lett volna 75 esztendős.

Bevezetőként Garádi-Uszkay János, a rendezvényt szervező Sportbarátok Társasága alapító elnöke felidézte, hogy a Mester utcai Szent István Közgazdasági Technikum 1961-1965. közötti osztálytársa 1961-ben az MTK-ban kezdett kajakozni, majd 10 évvel később már edzőként dolgozott a kék-fehéreknél.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy Séra Miklós személyében 2007. október 22-én egy olyan pedagógus távozott, aki generációkat nevelt fel és szerettette meg velük a sportot. – Elképesztő módon tudta motiválni a versenyzőket, az a nevelési módszer pedig, ami őt jellemezte, ma rettentően hiányzik! – tette hozzá a kétszeres olimpiai bajnok kajakos, aki ifistaként a tanítványa volt.

Séra Miklós telente a jégkorongozásnak hódolt, és ebben a sportágban is válogatott kerettag lett. Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség alelnöke beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy kiváló edző KSI-s hokiscsapatai minden évben bajnokok voltak, és az ifjúsági válogatott legtöbb tagját is az ő korongozói adták. Személye előtt tisztelegve az MJSZ minden évben Séra Miklós-díjjal ismeri el a legjobb utánpótlásedző munkáját.

Móczár Gábor egykori kosárlabdázó, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója hangsúlyozta, hogy bár személyesen nem ismerte, mégis nagy megbecsüléssel gondol Séra Miklósra. – Mivel a kommunista időszakban, 1950 és 1990 között nem lehetett ide sportolóként temetkezni, ezért számunkra minden olyan sportoló kincs, aki itt nyugszik! – fogalmazott hozzátéve: a sportemlékezés manapság a virágkorát éli, és ebben a NÖRI is partner kíván lenni!

A rendezvény végén a jelenlévők – köztük Horváth Gábor kétszeres kajakos olimpiai bajnok tanítványként és Csabai Edvin tizenhétszeres maratoni kenu világbajnok a Magyar Edzők Társasága tagjaként – a megemlékezés koszorúit helyezték el a 43-3. parcellabeli Séra-sírnál.

1 hozzászólás

  1. Sajnos nem tudtam a megemlékezésen személyesen megjelenni, de nagyon szépen köszönjük ezt a hírközlést a főszerkesztő úrnak!