ZETApress

hírportál

Elindult a vizes vb

Megkezdődött Magyarországon a 19. vizes világbajnokság, a házigazdák, illetve a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség is izgatottan várta az eseményt, amelyre mindössze négy hónapjuk volt felkészülniük a szervezőknek – hangzott el a mai nemzetközi sajtótájékoztatón. A május 18-ai sajtótájékoztató idekattintva olvasható.

Husszein al-Musszalam, a FINA kuvaiti elnöke elmondta: óriási köszönet jár Magyarországnak azért, hogy megteremtette a lehetőséget a világbajnokságra, mindössze négy hónap alatt, a koronavírus-járványt követően, illetve az Ukrajnában zajló háború közepette.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportot is felügyelő honvédelmi miniszer leszögezte, nagy megtiszteltetés ilyen rövid időn belül újra vendégül látni a világ legjobb vizes sportolóit. Kijelentette, biztos benne, hogy a szervezők mindent megtettek, a sportolók pedig teljesítményükkel mindenkit elkápráztatnak majd.

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a Szervezőbizottság vezetője arról beszélt, hogy amikor február elején rábólintottak a vb-rendezésre, akkor az idő rövidsége ellenére teljesíthetőnek tűnt a vállalás, és véleménye szerint sikerrel is jártak. Hozzátette, Magyarországon mindenképpen az év sporteseménye a vizes vb, és világviszonylatban is a legnézettebbek között lesz, ami kiváló promóció az országnak. Megjegyezte, az ide látogató 190 ország képviselői tíz szállodát töltöttek meg és 60-80 ezer vendégéjszakát jelentenek a turizmusnak. Az 1980-as moszkvai olimpia bajnoka kiemelte, három-négy éremre számít a magyar úszóktól a Duna Arénában.

Fürjes Balázs nemzetközi sporteseményekért felelős államtitkár – aki tavaly júniusban meghívottként bekerült a FINA vezető testületébe, a Bureau-ba – hangsúlyozta, a világ öt legnézettebb sportága közül a magyarok csak úszásban vannak ott a világ élvonalában, ugyanakkor az angol válogatott otthonában aratott kedd esti 4:0-s győzelem után abban bízik, hogy hamarosan a focisták is csatlakoznak hozzájuk. Reméli, hogy a vizes vb-n az úszóérmek mellé a vízilabdázóktól is érkeznek majd medálok!

A sajtóeseményen bemutatták a Mikasa sportszergyártó legújabb labdáját, amelyet a vízilabdatornán használnak majd, a magyar válogatottakból két olimpiai bronzérmes, Parkes Rebecca és Manhercz Krisztián állt a színpadra fotósok hadának kereszttüzében. Férfi pólósaink – mint szerdán megírtuk – jövő kedden kezdenek, lányaink már hétfőn csobbannak.

Az úszókat a Tokióban mindkét női vegyes számban győztes japán Ohasi Jui, illetve a 2019-es Kvangdzsu-i vb-n sporttörténelmet írt, medencében 1500 méter gyorson és nyíltvízen 10 kilométeren is aranyérmes német Florian Wellbrock képviselte. Előbbi elmondta: nagyon várja, hogy újra megküzdjön a legjobbakkal a Duna Arénában. A német klasszis kijelentette: szeretné megvédeni címét mindkét szakágban, de szerinte ez rendkívül nehéz lesz a július 3-ig tartó világbajnokságon!

Szóljon hozzá!