ZETApress

hírportál

Pünkösdi kick-box

39 ország versenyzőinek részvételével június 03-án péntektől 05-én Pünkösd vasárnapig a budapesti BOK Csarnokban rendezik meg a 27. magyar kick-box világkupát, a sportág idei legnagyobb hazai eseményét – tudtuk meg a Hotel Benczúrban.

Galambos Péter, a Magyar Kick-Box Szakszövetség elnöke a mai sajtóebéden bejelentette, hogy a világkupára több mint 1700 versenyző a hét szakágban összesen 3200 nevezést adott le. A küzdelmek pénteken 10, szombat-vasárnap pedig 09 órakor kezdődnek majd.

Király István, az MKBSZ és egyben a WAKO világszervezet alelnöke közölte: a budapesti világkupa rangját jelzi, hogy többek között az Egyesült Államokból, Argentínából, Kolumbiából és Szingapúrból is érkeznek versenyzők. A létszám mellett a színvonalra sem lehet majd panasz, hiszen gyakorlatilag a teljes hazai élvonal elindul, köztük a tavalyi öt egyéni magyar világbajnok közül négyen: Száraz Gergő, Szmolek Emánuel, Busa Andrea és Mezei Nikolett. A verseny kiváló felkészülési állomás az októberi Antalya-i felnőtt Eb-re és a novemberi Jesoló-i utánpótlás vb-re.

Célunk az olimpia!

Milyen erősségű a magyar kick-box? – kérdezte Király Istvánt Takács Gábor a sajtótájékoztatón.

K.I: büszkén állíthatom, hogy nagyon eredményesek vagyunk. Az utóbbi 25 évben mindig a három legjobb nemzet között végeztünk a világversenyeken.. Rajtunk kívül az oroszok, az olaszok és az angolok a legeredményesebbek.

Hányan űzik a sportágat a világon?

K.I: A különböző diszciplínákban mintegy hárommillió igazolt versenyzője van a sportágnak, Törökországban például háromszázezer kick-boxos van. Egyre népszerűbb a sportág Dél-Amerikában is.

Magyarországon hány igazolt versenyzőt tartanak nyilván?

K.I: Időről időre természetesen hullámzik a versenyzők száma, amely öt-tízezer között mozog.

Nagyot lendítene a sportágon, ha felkerülne az olimpiai programba?

K.I: Régi vágyunk teljesülne, ha ott lehetne a kick-box a 2028-as Los angelesi olimpián. Egyébként ha Párizs helyett mi rendezhetnénk a 2024-es Játékokat, akkor a MOB választhatott volna új sportágakat, amelyek műsorba kerülnének. Biztos vagyok benne, hogy eredményessége okán a kick-box a kiválasztott sportágak között lett volna!

Cél az 1-3-ba kerülés a világversenyeken!

A tavaly óta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által teljes jogú sportágnak elfogadott kick-boxban az idén október elején az olaszországi Jesolóban rendezik az utánpótlás világbajnokságot, míg a felnőttek kontinensviadalának a törökországi Antalya ad otthont novemberben.

Az idei évnek az MKBSZ új, de túlnyomórészt változatlan felállású vezetőséggel vágott neki. Újra elnökké választották a szervezet eddigi vezetőjét, Galambos Pétert, és az alelnökök személye sem változott, továbbra is Király István – aki a WAKO világszervezet alelnöke és a sportág európai szövetsége, a WAKO Europe elnöke is -, Juhász Gábor és Katona Attila töltik be a tisztségeket.

Galambos Péter hangsúlyozta: a szövetség céljai sem változtak az eredményesség tekintetében, így az Eb-n és a vb-n is első háromba kerülést várják a magyar versenyzőktől az éremtáblázaton. – Az eddigi tapasztalatok és a felépített tudásbázis alapján erre alkalmasak a versenyzőink és az edzőink is – jelentette ki a régi-új elnök.

Magyar kick-boxos a Világjátékokon!

Sporttörténelmi szerephez jutott Boros Petra, aki Magyarországot képviselheti július 7-e csütörtök és 17-e péntek között az Egyesült államokbeli Birminghamben sorra kerülő Világjátékokon. A Halker-Király Team sportolója a K1 szabályrendszerben a nők 70 kg-os súlycsoportjában lép majd ringbe. A formaruhákról és június 28-ai TE Athén-termi eskütételről idekattintva olvashatunk.

A kick-box először 2017-ben, Wroclawban szerepelt a nem olimpiai sportágak legrangosabb multisport eseményén, ám akkor csupán bemutató sportágként, magyar versenyző pedig nem volt az indulók között. A birminghami Világjátékokon viszont már a hivatalos sportágak egyike az amerikai eredetű modern küzdősport, ezért is nagy büszkeség a hazai kick-boxosok számára a részvétel.

A sportág nemzetközi szövetsége, a WAKO levélben értesítette az MKBSZ-t, hogy a női 70 kilogrammban kvótát szerzett ukrán versenyző a hazájában dúló háború következtében nem tud részt venni Világjátékokon, így a korábbi eredményeinek köszönhetően Boros Petrára szállt át az indulás joga. A szakvezetés szerint a 25 éves magyar lány képes lehet az éremszerzésre.

Szóljon hozzá!