ZETApress

hírportál

Eddie Dunbar nyerte a TdH-t

Antonio Tiberi nyerte a 43. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny mai záró szakaszát, az összetettben a kékestetői hegyi befutón második Edward Dunbar diadalmaskodott. A tegnapi 4. szakaszról idekattintva olvashatunk.

A 905 kilométer össztávú magyar körverseny zárószakaszának 09:40-kor Miskolcon ragyogó időben vágott neki a mezőny. A 2751 méter szintkülönbséget magában foglaló, 184 kilométeres királyetap 15 óra előtt a Kékestetőn zárult, hegyi befutóval.

Nehéz versenyre számítunk, de sikerült jól spórolnunk az energiáinkkal, a lábam pedig jó! – fogalmazott Krists Neilands 2019-es győztes rámutatva: a legnagyobb esélyesekkel szemben meglév2 másodperces előnye számíthat, ha csoportosan érnek a hajrához. Több jó hegyimenő is akad a mezőnyben, a nagycsapatok többségének van embere az összetettre, így nagyon oda kell figyelniük az úton – mondta a rajt előtt.

Volt, ahol a tűzoltóság is kivonult, a falvakban és a városokban is sokan üdvözölték a versenyt. A nap nagy részében hat-nyolc fős szökésébe az eddig a szakaszvégi sprintekben jeleskedő Karl Ádám került be, a magyar válogatott csapatkapitánya a részhajrákban gyűjtögette szorgosan a helyezéseket, az első kategóriás hollóstetői hegyi hajránál ötödik, az egri és első mátrafüredi gyorsasági hajrán egyaránt második lett.

Már Mátraházáig is sokan szurkoltak az emelkedőn, a hegy záró szakasza viszont valósággal megtelt: a 984 méteren – az ország legmagasabb pontja alatt 20 méterrel – elhelyezkedő célnál minden kerékpárral érkező drukker nagy tapsot kapott, márpedig több százan voltak ilyenek, és még többen érkeztek gyalog, mindenféle korosztályból, hogy megtekintsék a magyar körverseny idei utolsó befutóját.

A szökevényeket fél-két és fél perc közötti tartományban kontrollálta a mezőny az egész távon, az utolsó 30 kilométeren belül a BORA-hansgrohe, az Astana Qazaqstan és az Ineos Grenadiers vette kézbe az üldözést, az élbolyt pedig Nicolas Della Valle megindulása szakította szét. A Giotti Victoria-Savini Due olasz bringása és a sárga trikót egy napig viselő belga Jens Reynders tartott ki legtovább, őket még a második mátrafüredi gyorsasági hajrán befogták, a sprintet pedig a holland Fabio Jakobsen nyerte meg, ezzel bebiztosítva a zöld trikóját.

A célnál eközben nagy ovációt váltott ki a mezőnyt megelőző reklámkaraván érkezése, de igazán nagy hangzavart a kerékpárosok közeledése váltott ki. Az emelkedő elején még akadtak szökési kísérletek, a sor pedig egyre rövidült a BORA-hansgrohe diktálta tempótól, Mátraházához és az utolsó 3,2 kilométert megnyitó kanyarhoz mintegy harmincan értek el együtt. Az igazi szórás itt kezdődött az Ineos Grenadiers jóvoltából, a 2019-ben második, most legjobb magyarként fehér trikót viselő Dina Márton (EOLO-Kometa) is ekkor szakadt le.

Az Ineos utolsó embereként Edward Dunbar két kilométerrel a cél előtt indult meg, az elmúlt években tapasztaltak és a szakasz végének meredeksége alapján elsőre kissé korainak tűnően. Bár az utolsó 100 méterig úgy tűnt, előnye kitarthat, az üldözői közül jó időben utána induló, tavaly a magyar körverseny összetettjét harmadikként záró olasz Antonio Tiberi (Trek-Segafredo) az utolsó métereken lehajrázta és elorozta előle a szakaszgyőzelmet. A sárga trikót Dunbar viheti haza. Eredmények 43. Tour de Hongrie 5. szakasz, Miskolc – Gyöngyös-Kékestető (184 km):

1. Antonio Tiberi (olasz, TREK-Segafredo) 4:39:31
2. Eddie Dunbar (ír, INEOS Grenadiers) 2 mp h.
3. Oscar Rodriguez (spanyol, Movistar Team) 21 mp h.
4. Samuele Battistella (olasz, Astana Qazaqstan Team) 25 mp h.
5. Edoardo Zambanini (olasz, Bahrain-Victorious) azonos idővel
6. Carl Fredrik Hagen (norvég, Israel-Premier Tech) 31 mp h.

Az összetett versenyben:
1. (sárga mez az Aktív Magyarország díjáért) Eddie Dunbar (ír, INEOS Grenadiers) 20:38:43
2. Oscar Rodriguez (spanyol, Movistar Team) 23 mp h.
3. Samuele Battistella (olasz, Astana Qazaqstan Team) 28 mp h.
4. Edoardo Zambanini (olasz, Bahrain-Victorious) 29 mp h.
5. Carl Fredrik Hagen (norvég, Israel-Premier Tech) 35 mp h.
6. Niklas Eg (dán, Uno-X Pro Cycling Team) 36 mp h.
…38. Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa) 2:31 p h.

A gyorsasági pontversenyben (zöld mez a Skoda- és az Europcar-díjért):
1. Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl)

A hegyi pontversenyben (piros mez a Cofidis-díjért):
1. Aaron Van Poucke (belga, Sport Vlaanderen-Baloise)

A legjobb magyar versenyző (fehér mez a Magyar Közút Zrt- és a Bringasport-díjért):
1. Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa)

Szóljon hozzá!