ZETApress

hírportál

Groenewegen a szakaszgyőztes

Dylan Groenewegen nyerte a Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny 4. szakaszát, amelyen az összetettben Fabio Jakobsen megtartotta tegnapi 1. helyét. Ma 13:40-kor Kazincbarcikáról indult és ott is ért célba a 43. magyar körverseny mezőnye.

A 177 kilométeres táv során Ózdon, majd két ízben a kazincbarcikai áthaladáskor gyorsasági részhajrá, illetve Farkaslyukon (396 m) egy második, Tardonán pedig (304 m) két harmadik kategóriás hegyi hajrá és 1325 méter szintkülönbség várt a 125 versenyzőre.

A rajthoz szinte az utolsó pillanatban érkezett meg a BikeExchange-Jayco kissé eltévedő csapatbusza, ám Dylan Groenewegen és társai végül el tudtak indulni a derült időben kezdődő etapon. A nap szökésébe négyen kerültek be, köztük a hegyi pontversenyt vezető, így piros trikós Aaron van Poucke is, az üldözést pedig az elmúlt napok hagyományainak megfelelően a Quick-Step Alpha Vinyl és az Israel-Premier Tech vezette, amelyek 2 percre engedték el az élbolyt.

A versenyzőket hol lovaskocsiról, hol egy terepjáró tetején állva nézték a szurkolók, minden áthaladásnál egyre többen tekintették meg a mezőnyt a körpályán. A szökést a tardonai emelkedő utolsó megmászása után fogta be a mezőny, és mivel Van Poucke mindhárom hegyi hajrát megnyerte, biztosította elsőségét a kategóriában.

A kategorizálatlan dédestapolcsányi emelkedőn a BORA-hansgrohe és az Israel-Premier Tech növelte a tempót, és bár a síkra érve akadtak szökési kísérletek, a sprinterek csapatai mindet hatástalanították. A várakozásoknak megfelelően így mezőnyhajrá döntött, ahol az első helyért zajló küzdelemben a sárga trikós Jakobsen kissé beszorult felvezető embere és a kordon közé, így az eddig siker nélkül álló Groenewegen nyerte kettejük csatáját. Eredmények 43. Tour de Hongrie 4. szakasz, Kazincbarcika – Kazincbarcika (177 km):

1. Dylan Groenewegen (holland, Team BikeExchange-Jayco) 3:59:15
2. Fabio Jakobsen (holland, Quick-Step Alpha Vinyl) azonos idővel
3. Rudy Barbier (francia, Israel-Premier Tech) a. i.
4. Sasha Weemaes (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) a. i.
5. Elia Viviani (olasz, INEOS Grenadiers) a. i.
6. Timo Kielich (belga, Alpecin-Fenix) a. i.
19. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.

Az összetett versenyben:
1. sárga mezben az Aktív Magyarország-díjért Fabio Jakobsen (Quick-Step Alpha Vinyl) 15:58:50
2. Rudy Barbier (francia, Israel-Premier Tech) 12 mp h.
3. Jens Reynerds (belga, Sport Vlaanderen-Baloise) a. i.
4. Dylan Groenewegen (holland, Team BikeExchange-Jayco) 16 mp h.
5. Elia Viviani (olasz, INEOS Grenadiers) 17 mp h.
6. Toon Vandebosch (belga, Alpecin-Fenix) a. i.
…10. Dina Márton (magyar, EOLO-Kometa) 22 mp h.

A 905 kilométer össztávú 43. Tour de Hongrie holnap 09:40-kor a miskolci Szent István térről induló királyetappal, a 2751 méter szintkülönbséget magában foglaló 184 kilométeres távval Gyöngyös-Kékestetőn zárul a hegyi befutóval.

Szóljon hozzá!